~ Sárga könyves út ~

2020. március 30., hétfő

Terry Deary és Peter Hepplewhite: Elképesztő egyiptomiak (RRRrrrrettentő TÖRI-sorozat) – Blogturné


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ismét elérhetővé vált hazánkban a RRRrrrrettentő TÖRI-sorozat első kötete, az Elképesztő egyiptomiak. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere elmélyült a tébolyult történelmi tények tárházában, hogy olyan dolgokról szerezzenek tudomást, melyekről egyetlen történelem órán sem esik szó.
Tart hát velünk, kövesd a turné állomásait, szórakozz, és vidd haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.
 


Miért választottam ezt a könyvet?

A magyar irodalom és nyelvészet mellett a történelem az a tantárgy, ami mindig is érdekelt és lekötött. Az ókort, azon belül az egyiptomi kultúrát kifejezetten szerettem mind általánosban, mind gimiben, mind az egyetemen. Kíváncsi voltam, hogy vajon ez a könyv tud-e valami újat mondani nekem, milyen stílusban, módon adja át az ismereteket.



Első gondolatok


Ahogy belekezdtem a könyvbe, azonnal tudtam, hogy jó szórakozás lesz végigolvasni. Az ismeretanyag mellett különleges információkat is megtudhattam belőle, amelyeket nem tanítottak az iskolában, emellett humoros képregények és kissé morbid módon vicces történetek is tarkítják a kötetet. Olvasás közben egy percig sem unatkoztam, és szerintem más sem fog. Fiataloknak kifejezetten élvezetes lehet plusz tudást magukra szedni ebből a könyvből.



Történet


Nos, a kötet az ókori egyiptomi kultúra minden témáját végigveszi az ország területi elhelyezkedéstől kezdve a társadalmi csoportokon át a piramisépítésen keresztül a hieroglifákig, játékokig, étkezésig és nők helyzetéig. Míg a töriórákon általában a történésekre fordítják a legtöbb időt (csaták, fáraók váltakozása, társadalmi csoportok közötti konfliktusok stb.), addig ez a könyv bevezet minket az ókori egyiptomiak mindennapi életébe. Mindezt úgy teszi, hogy az vicces legyen, de közben tanulhassunk is belőle, és ez nagyon klassz. A humoros képregények és morbid, de érdekes történetek által sokkal több tény megragad az olvasó fejében, mintha egy száraz tankönyvet olvasna vagy egy tanár előadását hallgatná egy frontális módszerrel megtartott órán.

A könyvben különböző tesztek, kvízek, játékok és egyéb érdekességek is találhatók, ezek szintén szórakoztatóvá teszik az olvasást. Találunk benne recepteket (korpás lisztből készült kenyér és datolyacukorka), megtudhatjuk hogyan írtak és számoltak az egyiptomiak, és leírják nekünk az Egyiptomból származó ősdámajáték szabályait is, ha unalmunkban játszanánk valamit (ez így a vírushelyzet miatt a lakásba zárva még külön jól is jöhet).

Olyan dolgokhoz is adnak nekünk használati leírás, amiket persze sosem próbálhatunk ki, de mókás elképzelni, milyen lenne, ha mégis. Például ilyen a piramisépítés vagy a mumifikálás.

Volt jó néhány morbid sztori is a könyvben. Én gyerekkoromban is bírtam, és most is bírom a fekete humort, szóval jól szórakoztam ezeken a történeteken is. Ha esetleg valaki érzékenyebb lelkületű, az nyugodtan lapozza át ezeket a részeket.

Két kedvenc fejezetem volt a könyvben. Az egyik a piramisok és múmiák átkáról szólt, mert kedvelem a rémsztorikat még akkor is, ha nem hiszek a természetfelettiben. A másik pedig az ókori egyiptomi nők helyzetét taglalta, ez azért kötött le, mert minden érdekel, ami a nőkkel, nők jogaival kapcsolatos, akkor is, ha nem a jelenről, hanem a múltról van szó.



Hogy tetszett a könyv?

Ez az első könyv a RRRrrrrettentő TÖRI-sorozatból, ami a kezembe került, de ez annyira tetszett, hogy nagy örömmel olvasnám el a többi részt is. Remélem, lesz rá lehetőségem. Voltak benne számomra új infók, szórakoztatónak és humorosnak találtam, tetszettek benne a különböző érdekességek, tesztek, játékok, és a képregények is kifejezetten bejöttek.


Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.



Kiknek ajánlom a könyvet?


Azoknak, akik szeretnek játékosan tanulni úgy, hogy közben jól is szórakozhatnak. Na meg persze azoknak, akiket érdekel az ókori Egyiptom történetének azon része, amelyről nem vagy keveset beszélnek az iskolákban.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT
 


Nyereményjáték:

Játékunk során egy kis fejtörő kalandra hívunk benneteket. Minden állomáson találtok egy állítást, nektek pedig el kell döntenetek róla, hogy igaz vagy hamis. De egyet se féljetek, amennyiben hibáztok, nem fog rátok rontani egyetlen vérszomjas múmia sem!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Állítás a játékhoz:


A piramisokban mindent elhelyeztek, amire a fáraónak a túlvilágon szüksége lehetett… Még vécét is.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 30. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 31. Dreamworld


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése