~ Sárga könyves út ~

2020. április 9., csütörtök

Palásthy Ágnes: Mi lesz veled, Cica? – Blogturné


Palásthy Ágnes állattörténetei a természet és az élővilág szeretetére neveli a kicsiket és a nagyokat. Legújabb könyvében megismerkedhetünk Bellával és családjával. A kislány nagyon szeretne egy saját cicát, de a szülei sajnos nem egyeznek bele a dologba. Egy nap azonban minden megváltozik, amikor a család rábukkan egy elkóborolt kismacskára. Ha kíváncsiak vagytok, hogy Bella és a cica milyen kalandokba keveredik, akkor tartsatok három bloggerünkkel és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a mesekönyvből. 


Miért választottam ezt a könyvet?

Emlékszem még, milyen volt nyolcévesnek lenni, és vágyni egy saját kutyusra. Amikor a matektanárnőm felajánlotta, hogy a nemsokára ellő kutyájának az almából kaphatunk egy kölyköt, napokig győzködtük anyát, aztán hetekig gondolkoztunk azon, hogy vajon kisfiút vagy kislányt szeretnénk-e, végül jött a további töprengés a nevén. És amikor végre behozta őt, Szofit a tanár nénim az iskolába, anyu hazavitte, én pedig annyira izgatott voltam, hogy matekórán képtelen voltam kimérni vonalzóval 10 cm-t. Szóval ismerős volt a mese alapszituációja, és úgy véltem, jó kis léleksimogató esti mesét kapok majd ezzel a könyvvel a kezembe.


Első gondolatok

Amikor elkezdtem olvasni a mesét, kellemes érzés járt át. Egyfelől, mert Bella és a családja nagyon kedvelhető emberek, jó volt olvasóként kicsit csatlakozni hozzájuk, másfelől, mert teljesen át tudtam érezni Bella vágyát, és aztán az örömét, amikor rátaláltak a cicára, és kiderült, hogy megtarthatja.


Történet

Bella, ahogy fentebb is már említettem, nagyon szeretne egy cicát. Egyik nap az anyukájával találnak is egy kóbor macskát. Először meg akarják találni a gazdáját, ám mikor kiderül, hogy nincsen neki, végül Bella álma valóra válik. Egy macskát gondozni azonban nem egyszerű, és ha nem jól csináljuk, akár a cica élete is veszélybe kerülhet.

Nagyon tetszett, hogy a történet nincsen túlbonyolítva, az írónő nem hozott be mágikus szálat sem. Ez a mese egy olyan kislányról szól, aki bármelyikünk lehetne (vagy lehetett egykor). Vagyis egy olvasó kisgyerek otthon érezheti magát a történetben, úgy érezheti, ez a mese vele is megtörténhetne, vagy hogy Bella és a cicája, akár az egyik barátja is lehetne a szomszédból.

A kellemes családi környezet is jót tesz az olvasó lelkének. Bella kedvessége, a szülei szeretete és gondoskodása, Berci segítőkészsége, sőt, még a morgós szomszéd is hozzájárul ahhoz, hogy a mese idejére egy békés, biztonságos buborékban érezhessük magunkat.



„– Nincs semmi baja? – kérdezte anyu, kézen fogva a szipogó Bellát.
– Hát, én úgy látom, nincs – felelte mulatva a férfi. – Éppen egy döglött poloskát próbál életre pofozni.
Döbbent csend után egyszerre szólalt meg Bella és az anyukája:
– Fúúúúj!”

Persze azért van bonyodalom is a sztoriban, hiszen egy mese sem működhet megoldandó gond nélkül. Ez esetben aggódhatunk egy picikét a cica miatt, de a lelkünk mélyén mind tudjuk, hogy végül úgyis happy end lesz, így ez sem zökkent ki minket a buborékból.


Karakterek

Bella állt hozzám a legközelebb a karakterek közül, mert ő is olyan kislány, amilyen én voltam. Szereti az állatokat, ő is vágyik egy kiskedvencre, és amikor megkapja, nagyon örül neki. A szülei is jófejek, mert hát, számukra is felelősség megengedni a macskatartást, de az első gondok ellenére is látszik, hogy boldogulni fognak.


Külön tetszett a szomszédban lakó férfi karaktere, aki elsőre elég unszimpatikusnak tűnik, de aztán kiderül róla, hogy azért lett olyan felnőtt, amilyen, mert az apja butaságokkal tömte gyerekként a fejét. De valójában nem is gonosz, csak sebzett.


Cica pedig, hát ő egy tipikus kismacska. Játékos, kíváncsi, és persze, ha az ember félrefordul egy pillanatra, azonnal bajba keveredik.



Hogy tetszett a könyv?


Nagyon aranyos kis történet volt, kedves szereplőkkel és olyan környezettel, amelyben otthon érezheti magát bárki.


Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 


Kiknek ajánlom a könyvet?

Bármelyik gyereknek és felnőttnek, aki szeretne egy olyan mesét elolvasni, amely mosolyt csal az arcára.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT
 


Nyereményjáték:

Palásthy Ágnes könyvében a kóbor kiscica rengeteg kalandba keveredik. A mostani játék során elveszett macskákat kell keresni. Minden bejegyzésben elrejtettünk egy képet. Nincs más dolgotok, mint megtalálni az elkóborolt cicákat és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy milyen fajtájú az általatok meglelt kisállat.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 07. Csak olvass!
04. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 11. Könyv és más
04. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése