~ Sárga könyves út ~

2024. július 26., péntek

Amber Smith: Amilyen most vagyok – Blogturné



A Magnólia Kiadó rekordidő alatt elhozta nekünk az Amilyen akkor voltam folytatását, mely Amilyen most vagyok címmel és ismét csoda szép borítóval jelent meg hazánkban. Ha tetszett az első rész, akkor mindenképp tarts bloggereinkkel a turnénk során, és ha szerencséd van, akár meg is nyerheted az Amilyen most vagyok egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

Az első rész nagyon megrázó, de érdekes volt, és kíváncsi voltam, miként alakul Eden élete, valamint a kapcsolata Joshsal. Ahogyan arra is kíváncsi voltam, vajon Kevin, Eden megerőszakolója elnyeri-e a méltó büntetését.


Véleményem a könyvről

A történet egy kicsivel az első könyv után játszódik. Eden próbálja összeszedni magát, feldolgozni a vele történteket, felhagyni az egészségtelen tettekkel, és új életet kezdeni. Ám ez nem könnyű úgy, hogy ugyanabban a szobában él még mindig, ahol megerőszakolták, és Kevin meghallgatása, tárgyalása is még előtte áll, ahol tanúskodnia kell majd. Hogy kiszabaduljon kicsit ebből az egészből, Eden jelentkezik az egyetemre, ahová Josh is jár, és legnagyobb meglepetésére fel is veszik. Reméli, hogy az új egyetemi közeg Joshsal a közelében jó hatással lesz rá, ahogyan azt is, hogy Josh talán mégsem csak barát marad számára, hanem ismét sikerült egymásra találniuk.

Az eseményeket ezúttal nemcsak Eden, hanem Josh szemszögéből is láthatjuk, ugyanis a fejezetek váltott szemszögben íródtak. Ennek azért örültem, mert bár az előző részben is szimpatikusnak találtam Josht, így még jobban beleláthattam a személyiségébe, az érzéseibe, a gondolataiba, és ez csak megerősítette bennem azt az érzést, hogy ő egy igazán rendes srác.

Jó volt látni, hogy Eden végre a gyógyulás útjára lépett most, hogy megszabadulhatott a titkától. Bár tudtam, hogy ez egy nagyon hosszú folyamat lesz, mégis jobb érzés volt végigkísérni ezen az úton, mint az elsőkönyv-beli önpusztító útján. Így, hogy mellette álltak a szülei, a bátyja, a legjobb barátnője és Josh, reméltem, hogy nem fog visszaesni. A benne lezajló érzéseket, változásokat egyébként nagyon hitelesen adta vissza az író, teljesen elhittem, hogy egy fiatal lány, aki hasonlókon ment keresztül, pont ugyanígy érezne, gondolkozna, beszélne és cselekedne.

Nagyon hiteles volt az is, ahogyan Eden családja működött. Bár száz százalékban hittek Edennek, és teljesen támogatták őt, mégis egyfajta törés keletkezett közöttük. Eden és a bátyja, Caelin először azt hiszik, hogy az apjuk rájuk dühös, Edenre, mert nem védte meg magát és évekig hazudott, a testvérére pedig azért, mert behozta barátként a családjukba Kevint. De az első pillanattól érezni, hogy nem erről van szó. Az apjuk egyszerűen úgy érezheti, hogy neki kellett volna biztosítania a saját otthonukban a gyerekei biztonságát, és önmagára dühös, amiért ez nem sikerült. A könyv ezt így nem mondta ki, de nekem végig ez volt az érzésem.

Mindig szeretem azokat a könyveket, amik egy kicsit visszavisznek az egyetemre, mert anno az egyetem hozta el számomra az igazi szabadság érzését, és jó a karakterekkel együtt nosztalgiázni. Eden új barátra talál a lakótársában, új állást szerez, ismét zenélni kezd, és megtudva, hogy Josh szakított a barátnőjével, abban reménykedik, hogy eseteg újra összejöhetnek. A történet nagy része erről is szólt. Hogy egymást kerülgetik, randiznak, együtt vannak, gondjaik adódnak, megpróbálják megoldani ezeket. Vagyis ez a történet nagyrészt egy romantikus regény, ami azt mutatja be, hogy egy átélt trauma után miként lesz képes valaki arra, hogy megbízzon egy másik férfiban, közel engedje magához, és eléggé összerakja saját magát ahhoz, hogy képes legyen egy normális párkapcsolatra.

– Mi a fene történt veled?
– Hogy érted ezt?
– Lementél a földszintre, és valaki másként tértél vissza. Kábé az ellentéte annak, hogy kimész, és pofon vágnak.
– Hozzám szólt – válaszolom.
– Mit mondott?
– Hogy nem akar beszélni.
Hunyorogva a levegőbe emeli a kezét, félúton a felfelé meg a lefelé tartott hüvelykujj között.
– Szóval... örülünk? – kérdezi bizonytalanul
– Aha, mert legalább szólt hozzám – ismétlem meg.
– A heterók tényleg tökre mások.

Ahogy már fentebb is említettem, Josh karaktere nagyon szimpatikus volt ebben a részben is, kíváncsi voltam rá, hogy vajon sikerül-e Edennel hosszú távon barátokká, vagy annál többé válniuk. Az biztos, hogy nagyon odafigyelt Edenre, vigyázott rá, támogatta, türelmes volt vele, és amikor veszekedtek, szerintem Joshnak teljesen igaza volt.

Leginkább arra voltam kíváncsi, hogy mit kezd az igazságszolgáltatás Kevinnel, de ebből a szálból elég keveset kaptam, lényegében néhány jelenetből állt a meghallgatás és a bírósági tárgyalás. De az tény, hogy azok a jelenetek nagyon velősek és ütősek voltak. Például a védőügyvéd kérdése, és a válasz, amit Eden a meghallgatáson, majd később a tárgyaláson adott rá, szépen bemutatta, hogy hogyan is áll ez a világ a nemi erőszakhoz. Ha nem mondasz konkrétan nemet, hiába tiltakozol másképp, hiába sérülsz meg az erőszak közben, a szemedre vetik, hogy talán nem is volt erőszak. Emiatt utáltam az ügyvédet, de nagyon tetszett, Eden második válasza, tényleg tökéletes visszavágás volt.

Amúgy ezekből a jelenetekből az jött le, hogy Amerikában sem jobb a bántalmazottak helyzete, mint nálunk. Ott is szembesítik őket a meghallgatáson, tárgyaláson életük legborzalmasabb élményét okozó emberével egy kis teremben. Ott sem veszik figyelembe a traumájukat, nem kapnak lelki segítséget a tárgyaláshoz. Az ügyvédek ott is tenyérbemászóan áldozathibáztatók. Mert értem én, hogy mindenkinek jár az ártatlanság vélelme, és ők a vádlottat védik, de attól még nem szükséges áldozathibáztató kérdéseket feltenni.


Hogy tetszett ez a könyv?

Nem voltak a könyvben nagy fordulatok vagy meglepetések, viszont lelkileg szépen végigvezette az olvasókat a történet a gyógyulás és továbblépés folyamatán. Úgyhogy bár az első rész kicsit jobban megfogott, de örülök, hogy megszületett ez a második rész is, és teljesen lezárta Eden történetét.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik tudni szeretnék, milyen lelki és pszichés folyamatok játszódnak le egy nemi erőszak fiatal áldozatában.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ahhoz, hogy részt vegyetek a játékunkban, nincs más dolgotok, mint elolvasni a könyv beleolvasóját, és válaszolni a blogokon található kérdésekre. A helyes válaszokat pedig ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Mi volt Josh utolsó üzenete Edennek?


Állomáslista:

07. 18. Utószó
07. 20. Kitablar
07. 22. Pandalány olvas
07. 26. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 28. Zakkant olvas
07. 30. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése