~ Sárga könyves út ~

2017. május 21., vasárnap

Ez vagy az book TAG


Olvasni a kanapén vagy az ágyban?

Fotelágyam van, ami nagyon-nagyon kényelmes, és egyszerűen imádom. Az az én kis vackom, ahová be tudok bújni egy könyvvel a nap végén.

Főszereplő: férfi vagy nő?

A lényeg, hogy érdekes karakter legyen, akár férfi, akár nő, akár marslakó. Ha rendesen kidolgozott karakter, és van benne valami, ami megfog, érdekel, akkor nem számít a neme.

Trilógia vagy "Kvadrológia", Kvartett?

Ha a történetben van annyi, hogy három könyv után sem unalmas, akkor jöhet a negyedik, ötödik, hatodik, sokadik rész is. De ha az író már minden lényegeset elmondott három könyvben, akkor inkább zárja le a történetet, és ne legyen negyedik könyv. Az nem jó, ha valami nyúlik, mint a rétestészta, és végül unalmassá válik. Még egy jó történetet is nagyon el lehet így szúrni.

E/1 vagy E/3 szemszög?

Teljesen mindegy, amelyik illik az adott történethez. Ha jó stílusban van megírva, érdekes a sztori, izgalmasak a karakterek, akkor lényegtelen számomra, hogy E/1 vagy E/3.  

Olvasás reggel vagy este?

Este, pihenésképpen és jutalomképpen, hogy sikerült az adott napon mindent úgy csinálnom, ahogyan akartam, végeztem a munkáimmal, írtam valami klasszat, tettem valami hasznosat. Reggelente inkább zenét szoktam hallgatni, olyasmit, ami feldob, hogy jó kedvvel indulhasson a napom, és remélhetőleg úgy is folytatódjon.

Könyvtár vagy könyvesbolt?

Mindkettőben nagyon szeretek lenni, de ha épp van pénzem, akkor inkább könyvesbolt. A hazavitt könyvet jobb szeretem örökre megtartani. :)

Megsirasson vagy megnevettessen a könyv?

Bármelyik jöhet, a lényeg, hogy valamilyen módon hasson az érzéseimre. Hogy ezt nevetéssel vagy sírással éri el, az mindegy.

Fekete vagy fehér könyvborító?

Vannak nagyon szép fekete borítójú könyvek, de nekem már olyan szintű fekete borító túladagolásom van, hogy inkább a fehéret választanám. Évekig próbáltam meggyőzni a kiadómat arról, hogy végre ne fekete borítójúak legyenek a könyveim, de csak A Szem esetében jártam sikerrel (aminek egyébként imádom a borítóját). Pedig olyan gyönyörű, más színű fantasy borítót lehetett volna adni a Démoni érintésnek… :( Örökké fájni fog a szívem amiatt, hogy a fantasyhez köze nem lévő, fekete, átlagos borítót kapott a történet. :(

Karakter-orientált vagy cselekmény-orientált könyv?

Szerintem az a legjobb, ha mindkettőre körülbelül egyenlő arányban figyel az író. Legyen érdekes a cselekmény, de legyenek a karakterek is izgalmasak. Ha az egyik hiányzik, akkor hiába van nagy hangsúly a másikon, ott lesz az olvasóban a hiányérzet.

Ezt a book TAG-et a Lap lap után blogon találtam.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése