~ Sárga könyves út ~

2019. szeptember 13., péntek

Frank Schwieger: Caesar és bandája – Blogturné


A Kolibri Kiadó elhozta nekünk a római történelem legnagyobb alakjait egy szórakoztató könyvben. Frank Schwieger vicces sztorikkal mutatja be a római hősöket és tetteiket, amelyeket eddig csak a történelemkönyvekből ismertünk meg. A Blogturné Klub három bloggere belevetette magát a Caesar és bandája című könyvbe, és mesél nektek arról, hogy mennyire szórakoztató is tud lenni az ókori történelem. Tarts velünk, és a turné végén te is megnyerheted a könyv egyik példányát. 

Frank Schwieger Caesar és bandája című könyve azért került a kezembe, mert korábbi könyve, a Zeusz és bandája is nagyon tetszett, és érdekelt, hogy az újabb kötet tudja-e hozni azt a színvonalat, amit az első.

Ami tetszett

1. Érdekes személyek

Míg a Zeusz-könyv esetében nagyrészt olyan isteni és halandó személyeket válogatott ki a szerző a fejezetek főszereplőjeként, akikről az iskolai tanulmányaim és egyéb magánokulásaim során már hallottam, addig ebben a könyvben találkoztam számomra teljesen ismeretlen valós vagy nem valós történelmi alakokkal. Olyan hősökkel és átlagemberekkel, akikről nem szólnak mesék, regék, nincsenek a történelemtankönyvekben (vagy éppen csak említik őket). Schwieger nemcsak megismerteti őket velünk, hanem mindezt érdekesen teszi.

Persze olyan alakok is fejezetet kaptak a könyvben, akiket jól ismerhetünk, Caesar, Kleopátra, Romulus. De róluk sem a szokásos történeteket kapjuk a szokásos stílusban, a szerző szórakoztató, új szemszögből mutatja be őket.

Őszintén, nekem mégis a számomra ismeretlen személyek fejezete tetszett jobban, mert szeretem az új információkat, történelmi "meséket", amiket korábban még nem hallottam. Emellett az is tetszett, amikor ezen ismeretlen személyek szemén keresztül láthattam a már jól ismert személyeket, és az ő szemszögükből követhettem végig jól ismert történelmi eseményeket. Pl. Myrina, a rabszolgalány szemén át a Caesar elleni összeesküvést és gyilkosságot.

A kedvenc történetem Thaliáé volt, aki Augustus császár rabszolgája. A császár unokája, Iulia mellé vették meg amolyan játszótársnak, és egyszer bújócskázás közben olyasmit hallgatott ki a császárnő szobájában, amit nem kellett volna... Hogy mit? Nos, azt megtudhatjátok a kötetből. :)

2. Plusz érdekességek

Ahogy az első könyv esetében, úgy ennél is minden fejezet elején kapunk egy adatlapot. Ezen szerepel az adott személy neve, honnan származik, mi a kedvenc helye, mire büszke vagy épp mit szégyell, és mi az, amit a legjobban szeret csinálni. A szöveg mellett aranyos, vicces illusztrációk is vannak, amelyeknek többször is sikerült megmosolyogtatniuk. (Egyébként a kötet elején található egy üres adatlap is, amelyet a könyv tulajdonosa tölthet ki saját magáról.)

Az adatlap után jön az adott személlyel kapcsolatos, néhány oldalas történet, majd egy újdonság zárja a fejezeteket. Mindegyik végén van valami rajzos kis kiegészítő érdekesség, hogy jobban megismerhessük a Caesar-korabeli emberek életét. Pl. megismerhetjük a római erényeket; a rómaiak kedvenc állatait; a római nők sorsát; hogy hogyan készülj egy római lakomára; mivel játszottak a római gyerekek; mennyit ért a római pénz, és milyen volt a római "Forma–1, amin a fogadásokra elköltötték; és milyen volt a római iskola.

A könyv végén pedig szintén egy újdonság fogad minket, egy kvízkérdéssor, amellyel leellenőrizhetjük, hogy mennyi ragadt meg bennünk olvasás közben.

Ami még nagyon tetszett, hogy a könyv hátsó belső borítóját található három térkép, az egyik a Földközi-tenger vidékéről, a másik Itáliáról, a harmadik Róma városáról. Ennek köszönhetően a gyerekek megkereshetik azokat a helyeket, amelyekről a fejezetekben olvastak, és a Róma-térképnek köszönhetően Róma nevezetes helyeit és épületeit is könnyebben megjegyezhetik.

3. Tanulni könnyen, érdekesen

Már a Zeusz-könyv is bejött, de őszintén szólva, nekem ez a második Caesar-rész még inkább tetszett. Sokkal több újdonságot kaptam a történetektől, sokkal jobban szórakoztattak, lekötöttek, és nagyon tetszett a fejezetek végén lévő kis plusz infós oldal is. Valahányszor nekiálltam egy fejezetnek, mindig kíváncsian vártam, hogy vajon milyen témáról is fog szólni majd ez a plusz oldal.

A diákoknak is szerintem hasznos ez a könyv, talán hajszálnyival hasznosabb is, mint az előző, mert több valós történelmi tényt, személyt, érdekességet ismerhetnek meg belőle (lévén, itt nem istenekről és mitológiai történetekről van szó), amely jól jöhet még a tanórákon, dolgozatoknál és érettségin is.

Ezek a kis sztorik sokkal jobban megragadnak az emberben, mint a száraz történelmi tényeket felsoroló tankönyvi szövegek, szórakozva tanulhatunk úgy, hogy az egyáltalán nem unalmas vagy megterhelő. És persze közben sokat mosolyoghatunk, kuncoghatunk, nevethetünk...

Amin elgondolkoztam...

Remélem, hogy lesz harmadik rész is, és nagyon kíváncsian várom, hogy vajon mely témáról, történelmi korról és személyekről írja majd Schwieger. Nekem rengeteg ötletem van, miről is olvasnék szívesen, de bármit is választ a szerző, nyitott vagyok rá.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Diákoknak, kíváncsi felnőtteknek, mindenkinek, aki szórakozva akar tanulni egy kicsit.

Kedvenc idézet:

„Nem is lenne rossz, ha mi, nők, kicsit gyakrabban beleszólnánk a férfiak dolgaiba. Akkor sokkal békésebb és jobb hely volna a világ; (...)”
 
Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT

 


Nyereményjáték:

A római történelem nagyjait rengeteg filmben örökítették meg. Most ezek közül találtok párról fényképet a turné állomásain. Csak annyi a feladatotok, hogy beírjátok a film címét a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

09. 10. Olvasónapló
09. 12. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 14. Könyv és más


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése