~ Sárga könyves út ~

2020. március 31., kedd

Randall Munroe: Hogyan... – Blogturné



Randall Munroe legújabb, Hogyan… című könyvében különböző – gyakran abszurd – problémákra keresi a válaszokat, de legpraktikusabb, legkézenfekvőbb megoldások helyett a leggyorsabbakat, legérdekesebbeket és a legabszurdabbakat keresi. Mindeközben Munroe megmutatja a fizika szórakoztató oldalát, és szellemes illusztrációival garantáltan minden olvasóját megmosolyogtatja. A könyvet az Athenaeum kiadó jóvoltából már magyarul is olvashatjuk, és ha bloggereinkkel tartasz, akkor meg is nyerheted a kötet egy példányát! 


Miért választottam ezt a könyvet?

Őszintén szólva, sosem voltam jóban a fizikával. Kémiából mindig ötös, sőt, egyik évben dicséretes ötös voltam, de fizikából megesett, hogy külön felelnem kellett, nehogy félévkor kettest kapjak. Nem tudom, hogy a tanárunk nem magyarázott jól, vagy nekem nem volt érzékem a fizikához akkoriban, de annak ellenére, hogy nem voltak ezen a területen sikerélményeim, nyitott vagyok erre a tudományágra. Humán beállítottságú vagyok, de igazából az egész világ érdekel, minden, a reál tudományok is. Még ha nem is értek belőlük mindent... Szóval úgy gondoltam, ez a könyv talán szórakoztató módon olyasmiket is megtanít nekem fizikából, amiket fizikaórán nem sikerült megértenem. Ezért akartam elolvasni.


Első gondolatok

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, rögtön éreztem, hogy szórakoztató lesz. Egyfelől vicces kis rajzok, ábrák találhatók a szöveg mellett, ezek egy része segíti a fizikához kapcsolódó dolgok megértését, amelyekről a szövegben olvashatunk, a többi pedig szórakoztatja az olvasót.

Ezen kívül az is derűre adott okot, amikor megláttam, miről fognak szólni a fejezetek. Vannak köztük reális tervek, amelyeket meg lehetne valósítani, pl. ássunk egy gödröt, de ezek keverednek az olyan ötletekkel, amelyek teljesen abszurdak – cserébe viszont nagyon mókásak. Pl. ha meg akarod tölteni a medencédet vízzel, hogyan nyerd ki azt a levegőből. De olyan fejezet is van a könyvben, ami egy teljesen egyszerű dologról szól, pl. hogyan fogócskázzunk, és azt olyan mókás, mégis érdekes módon túlbonyolítja fizikai szempontból a szerző, hogy az már egyszerűen szórakoztató.


Történet

A könyvben 28 fejezet van, ezek mindegyike egy hogyan kezdetű felvetésről szól, és arról, milyen lehetséges és irreális megoldásokat ötölt ki a szerző ezek megoldására. Hogyan ugorjunk nagyon magasra? Hogyan ássunk gödröt? Hogyan költözzünk? Hogyan jósoljuk meg az időjárást? Vagy épp, hogyan fogócskázzunk, síeljünk, szerezzünk barátokat, töltsük fel a telefonunkat, díszítsünk karácsonyfát, és legutolsóként, hogyan szabaduljunk meg ettől a könyvtől?

A fenti kérdések egyszerűnek tűnnek, de a szerző válaszai rá teljesen mások, mint ahogyan mi felelnénk rájuk. Például eszembe sem jutna lefagyasztani egy egész folyót, csak hogy át tudjak sétálni rajta. Ahogyan a költözést sem úgy képzelem, hogy helikopterek kapják fel a házamat és viszik az új helyre. Munroe megoldásai elvontak, de izgalmasak, és a legjobb bennük, hogy tudományosan ki lehet számolni őket (még ha nem is mindig megvalósíthatóak).

Kicsit tartottam tőle, hogy vajon érteni fogom-e a fizikával kapcsolatos magyarázatokat, ahogyan attól is, hogy csak ilyesmikből fog állni a könyv, de szerencsére alaptalan volt a félelmem. Nem mondom, hogy minden fizikai képletet, levezetést százszázalékosan felfogtam, de Munroe ahhoz épp elég jól magyarázott, hogy a nagyját értsem, és örömmel folytassam az olvasást.

És a könyv sem csak a fizikáról szólt. Voltak történelmi, zenei, biológiai, kémiai és egyéb érdekességek is a fejezetekben, amelyek feldobták az olvasást. A kis képregényekről, képecskékről nem is beszélve. Megesett, hogy hangosan felnevettem egy-egy illusztráción. Ezek a képregények igencsak minimalisták, pálcikababákból és néhány vonallal megrajzolt környezetből, plusz rövid szövegekből állnak, mégis ütősek.

Az egyik legviccesebb dolog az volt számomra, amikor az egyik fejezetben Munroe megkérdezett egy vadászrepülőket vezető és űrhajós bevetésen is részt vett ezredest arról, hogy nagyon bizarr helyzetekben hogyan kéne úgy landolni egy repülővel, űrhajóval stb., hogy ne haljunk bele. Az ezredes pedig teljesen komolyan véve a kérdéseket, azonnal megválaszolta őket, kiderült, hogy több bizarrnak tűnő helyzet simán megvalósítható, sőt, volt, ami már megtörtént a valóságban is.


Hogy tetszett a könyv?

Engem nagyon jól elszórakoztatott ez a könyv, plusz tanultam is belőle, úgyhogy ha lesz folytatása, azt is szívesen elolvasnám.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Reál gondolkodású embereknek, és olyanoknak, akikhez bár közelebb állnak a humán tantárgyak, mégis nyitottak a fizika szépségeire. Plusz azoknak, akik szeretnének jókat nevetni, jól szórakozni.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Mostani játékunkban Munroe könyvének részleteit kell kiegészítenetek. Minden állomáson egy-egy idézetet olvashattok a Hogyan… című kötetből, azonban egy-egy szó hiányzik a részletekből. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik szó passzol a szövegrészletbe, és ezt beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Részlet a játékhoz:

Ha a kezünkbe kerül egy …, amit nem tudunk megsemmisíteni – mert a papír túl erős, vagy valamiféle roxforti könyvtár/A hatalom gyűrűje/Jumanji-szerű helyzet miatt –, mi a teendő? Hová teszünk valamit, amit soha többé nem akarunk újra látni?

 
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03. 25. Olvasónapló
03. 29. Utószó
03. 31. Spirit Bliss Sárga könyves út
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése