~ Sárga könyves út ~

2023. augusztus 23., szerda

Cathy Rentzenbrink: Hogyan írjunk memoárt? – Blogturné



Milyen tanácsokkal szolgálhat egy publikáló szerző a memoár írásával kapcsolatban? A Libri Kiadó gondozásában megjelent Hogyan írjunk memoárt című kiadványban Cathy Rentzenbrink vezeti végig olvasóját az önkifejezés egy lehetséges útján. Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével, és ismerjük meg együtt a tippeket és tanácsokat! A turnéval tartva meg is nyerhetitek a könyv egy példányát a kiadó jóvoltából.


Miért választottam ezt a könyvet?

Mondanám, hogy valószínűleg sosem fogom megírni életem történetét, de soha ne mondd, hogy soha. Azért elég valószínű, hogy a memoár kimarad íróként az életemből. Ennek ellenére kíváncsi voltam erre a könyvre, mert olvasóként viszont nagyon szeretem a memoárokat. Híres emberekét is, és lényegében teljesen átlagos, mégis érdekes élettel és gondolatokkal bíró emberekét is. Szóval érdekelt, vajon miképp is kezd bele valaki abba, hogy önmagáról írjon, és mi kell ahhoz, hogy egy ilyen könyv jól sikerüljön, érdekelje az olvasókat.


Véleményem a könyvről

A kötet négy nagyobb részből áll, amikben nagyon rövidke fejezetek találhatók. Ez azért tetszett, mert így a rohanó hétköznapok során is, ha volt öt szabad percem, végig tudtam olvasni egy-egy fejezetet, nem kellett gondolat és mondat közben félbehagynom a könyvet.

Őszintén bevallom, korábban sosem hallottam Rentzenbrinkről, szóval teljesen tiszta lappal kezdtem bele a könyve olvasásába, anélkül, hogy ismertem volna a korábbi, saját életéről szóló könyveit. Nem voltak előzetes elvárásaim, mert az írással kapcsolatos könyvekről tudom, hogy a tutit egyik sem tudja megmondani, maximum segíthetnek irányt mutatni, ötleteket gyűjteni, ihletet adni vagy fogódzkodókat nyújtani.

Tetszett, hogy mindezt a szerző le is írja a könyvében. Mármint, hogy nincs nála az egyetlen Igazság, az a módszer, ami által mindenki zseniális író, zseniális memoáríró lesz egy csapásra. Ő csak elmeséli, hogy mik a saját módszerei, ő miként írta meg a könyveit, mi segített számára az alkotás folyamatában, hátha ez másoknak is segíthet.

Ez a könyv elsősorban nem konkrét írástechnikai tanácsokat ad, hanem inkább lelkieket. Egyfajta motivációs könyv íróknak, azon belül is olyan íróknak, akik memoárt szeretnének írni. Hogyan álljunk neki egyáltalán az írásnak? Milyen gátak vannak bennünk, amik visszatartanak minket az írástól? Hogyan győzhetjük le ezeket? Hogyan tarthatunk ki egy sztori megírása mellett, ahelyett, hogy elvesztenénk a lelkesedésünket és félbehagynánk?

Efféle kérdések merülnek fel a kötetben, és a szerző elmondja, neki mik voltak a válaszai. Valamint motivál minket, hogy megtaláljuk a saját válaszainkat.

Azért persze vannak konkrétan az írással kapcsolatos tanácsok is az oldalakon. Sőt, különböző kreatív, ösztönző feladatokat is találhatunk a fejezetekben, amiket elvégezve feloldhatjuk a gátjainkat, megtalálhatjuk a saját hangunkat, rendszerezhetjük a gondolatainkat, csiszolhatunk a történetünkön, és más hasonló, az írás szempontjából fejlesztő és hasznos dolgokat tehetünk.

A kötet érdekes volt, és annak ellenére, hogy nem tervezek memoárt írni, abból a szempontból hasznos is, hogy elgondolkoztatott azon, vajon miért hagytam fel részben az írással. Mármint most is írogatok, ahogyan egész életemben, mióta felfedeztem az írás örömét, de mindig jön egy ötlet, lelkesen belevágok, aztán valahol félúton elakad a dolog. Egyszerűen évek óta nem tudok befejezni egy regényt, pedig korábban hetet is összehoztam mindenféle gond nélkül. Szóval a könyvben lévő gondolatok és feladatok számomra azért érdekesek, mert talán segítenek megtalálni a bennem lévő gátat, ami miatt nem tudom befejezni a történeteimet.


Hogy tetszett ez a könyv?

Bár voltak benne írástechnikai ötletek és feladatok is, azt hiszem, ez inkább egy önsegítő könyv, ami arra jó, hogy rávedd magad az írásra, aztán pedig ne hagyd abba a különböző félelmeid és egyéb gátló tényezők miatt. És erre szerintem nagyon jó, mert olvasás közben tényleg elgondolkoztatja az embert íróként a saját helyzetéről. És az elgondolkodás az első lépés a megoldás felé...

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akiknek van egy jó ötletük, amit meg akarnak írni (legyen memoár vagy akármi más), de valahogy nem tudnak nekiállni, vagy pedig írás közben elakadtak.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Az elmúlt évszázadokban számos memoár látott napvilágot, a mostani játékunkban pedig ezek közül válogattunk ki nektek néhányat. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet a 19–21. században megjelent visszaemlékezések és naplók közül. A feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a memoár írójának nevét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Fülszövegrészlet a játékhoz:

Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember.


Állomáslista:

08. 15. Szembetűnő
08. 21. Readinspo
08. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése