~ Sárga könyves út ~

2023. augusztus 11., péntek

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár – Rajongói kézikönyv – Blogturné



Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén. Miklya Luzsányi Mónika ebből az alkalomból egy különösen izgalmas kiadványt álmodott meg, melyben Petőfi személyét igyekszik közelebb hozni a fiatalokhoz. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ők mit gondolnak erről az izgalmas infografikus kiadványról. És ne feledjétek, ha helyesen válaszoltok az állomásokon található kérdésekre, megnyerhetitek a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Petőfi-leszármazottként már 3 évesen a Petőfi-összest olvasgattam, és az érdeklődésem azóta is fennmaradt a költő iránt. Kíváncsiságból mindenféle könyvet elolvasok vele kapcsolatban, amihez csak hozzájutok, legyen az felnőtteknek vagy fiataloknak szóló kötet, ezért ezt sem hagyhattam ki.


Véleményem a könyvről

Sok fiataloknak készült, Petőfiről szóló könyvet olvastam már, de ez azért különleges és érdekes, mert egyfajta modern szemszögből, modern kivitelezéssel mutatja be nekünk a költőt. Erre már a cím is utal: Petőfi, a sztár – Rajongói kézikönyv.

Amikor egyetemre kerültem, teljesen újfajta szemszögből festették le nekem az óráimon Petőfit, mint a gimnáziumi történelem- és irodalomórákon. Gimiben ő egyfajta forradalmi hős volt, az egyetemen viszont úgy került elő mint az első „celeb”. Érdekes volt látni, hogy abban a korban hogyan érte el, hogy rá figyeljenek, miként keltette fel az érdeklődést maga és a versei iránt, hogyan viselkedett, mikről, milyen stílusban és kiknek írta a verseit. Ezeken az órákon nemcsak a forradalmihős-oldalát ismerhettük meg, hanem árnyaltabb, emberibb képet festettek nekünk Petőfiről, ami által a pozitív és negatív oldalát is megláthattuk.

Ez a kötet az egyetemi óráimra emlékeztetett. Egyfelől, mert egyfajta rajongani való celebként mutatja be Petőfit, másfelől, mert olyan negatív személyiségvonásai, tettei is megjelennek a könyvben, mint például a csapodárság.

Attól viszont egyáltalán nem kell félni, hogy száraz tananyagot tartalmaz a könyv, épp ellenkezőleg. Bár tele van tényekkel, adatokkal, amikből az olvasó tanulhat, ezeket úgy adja elő, mintha egy szórakoztató bulvármagazint olvasnánk. És bár alapvetően nem igazán tartom nagy értéknek a bulvármagazinokat, ebben az esetben kivételt teszek. Mert bár a forma, a kivitelezés valóban bulvárra hajaz, a tartalom mégis hasznos, szórakozva és könnyedén tanulhatnak belőle a fiatalok.

Tetszett a kötet sokszínűsége többféle szempontból is. Egyfelől az illusztrációk nagyon menők és humorosak, színessé teszik az oldalakat és feldobják a könyvet. Másfelől nemcsak szimpla szövegeket kapunk, amik infókat tartalmaznak Petőfiről, hanem fantáziadús módon adja elő nekünk az érdekességeket a szerző. Például beleolvashatunk a fiatal Petőfi iskolai ellenőrzőjébe, igaz-hamis játékban találgathatunk, hogy vajon Petőfi mivel bosszantotta a leginkább a katonai feletteseit, képregényben követhetjük végig a színészi próbálkozásait, megismerhetjük a kedvenc ételeit, egy „mennyire gáz” játékban elgondolkodhatunk Petőfi tetteinek erkölcsi vonatkozásairól is, beleolvashatunk a róla szóló, korabeli újságcikkekbe, bemutatják nekünk Petőfi öltözködési stílusát, de kapunk kvízt, személyiségtesztet, képzelt közösségi médiás posztokat, és még sok más érdekességet is.

Nagyon tetszik, hogy bár ez egy Petőfiről szóló könyv, a szerző mégis gondolt arra, hogy Szendrey Júlia saját oldalakat kapjon benne, ne csak egy lábjegyzetben legyen megemlítve mint Petőfi felesége.

Bár korábban is elég sok mindent tudtam Petőfiről, így a könyv túl sok új információt nem tartalmazott számomra, mégis akadt egy-két apróság, amiről korábban nem hallottam. És nagyon szórakoztató volt végigolvasni ezt a könyvet, mert tetszett a humora, a frissessége, a játékossága. Az, hogy tanít és szórakoztat egyszerre.

Szerintem a fiatalok imádni fogják, és nem mellesleg tanulhatnak is belőle. És mivel az ilyen játékos formában kapott infók jobban megmaradnak az ember fejében, mint egy száraz tankönyvi szöveg, talán tartósabb tudást is kaphatnak ebből a könyvből, mint egy szimpla irodalom- vagy történelemórán.



Hogy tetszett a könyv?

Szerintem így kell megírni és kivitelezni a 21. században egy fiataloknak szóló szórakoztató-oktató könyvet. Természetesen szükség van a tankönyvekre és tanórákra is, de az ehhez hasonló kötetek, úgy vélem, sokat segítenek abban, hogy a fiatalok fejében meg is maradjanak az információk, ne felejtsék el azokat öt perccel a dolgozat után.

Ez egy szórakoztató, sokszínű, érdekes, humoros könyv Petőfiről, ami szerintem hasznos a fiatalok számára (és még felnőttként is klassz volt olvasgatni).

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden fiatalnak, mert ebből szórakozva tanulhatnak Petőfiről. És minden felnőttnek, aki jókat akar kuncogni a humoros szövegeken és illusztrációkon.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Sokan mondják, ha Petőfi most élne, valószínűleg influenszer lenne. Mi is eljátszottunk ezzel a gondolattal, így átültettünk néhány versének a kezdő sorát emoji formába. Minden állomáson találtok egy-egy feladványt, nektek pedig ki kell találnotok az ikonokból, hogy a költő melyik művére gondoltunk, majd beírni a versek címét a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük, és amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Emojik a játékhoz:



Állomáslista:

08.11. Spirit Bliss Sárga könyves út
08.13. Szembetűnő

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése