~ Sárga könyves út ~

2024. május 20., hétfő

Kate Alice Marshall: A titkok erdeje – Blogturné



Sok évvel ezelőtt, gyerekként Naomi és két barátnője, Cassidy és Olivia az egész nyarat a közeli erdőben töltötte, saját varázsvilágot képzelve el maguk számára. Az ártatlan játék aztán tragikus véget ért, amikor Naomit megtámadta és kis híján megölte valaki. Annak idején egy férfit elítéltek a támadásért, azonban a lányok nem a teljes igazságot mondták el a felnőtteknek. Most, évekkel később Naominak szembe kell néznie azzal, hogy előbb-utóbb minden hazugság kiderül. Ha kíváncsiak vagytok, milyen rejtélyeket tartogat Kate Alice Marshall A ​titkok erdeje című regénye, tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Magnólia Kiadó által felajánlott példányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Egyszerűen elolvastam a fülszövegét, és nagyon érdekes és borzongató krimi-thrillernek tűnt, ami a maga sötét módján jó kikapcsolódást jelenthet számomra.


Véleményem a könyvről

A történet főszereplője Naomi, aki gyerekként az erdőben játszott a két legjobb barátnőjével, Cass-szel és Livvel, amikor valaki rátámadt, és tizenhét késszúrással megpróbálta megölni. Szerencsére túlélte a támadást, és az állítólagos támadóját, Alan Michael Stahlt is börtönbe zárták a vallomása segítségével. Ám fogalma sincs róla, hogy amit mondott, tényleg igaz-e, vagy sem. Ugyanis a barátnői azóta is állítják, hogy Stahlt látták, amint megkéseli őt, ám ő maga nem emlékszik semmire a támadójából, csak a barátai szavában bízva és rendőri nyomásra hazudott a vallomásában. Azóta eltelt huszonkét év, ám Naomi nem tud túllépni a történteken, az pedig még inkább felkavarja, amikor megtudja, Stahl meghalt a börtönben. Hazatér, hogy újra találkozzon a barátnőivel, és szembenézzen a múltjával.

Mindig nagyon kíváncsian állok neki a krimi-thrillerek olvasásának, mert érdekel, hogy vajon sikerült-e az adott írónak összehozni valami jó történetet, vagy sem. Mert hát, nagyon nehéz reális, érdekes, fordulatos, logikus krimit írni, amit olvasva az olvasó rábukkanhat a nyomokra, és maga is megfejtheti az esetet, de közben akadnak olyan csavarok is, amik meglepik. Nos, Marshall sikerrel járt: ez az egyik legizgalmasabb krimi-thriller, ami az elmúlt időkben a kezembe került.

Érdekes volt bepillantani a lányok múltjába, abba a mágikus, sötét, mégis izgalmas istennős játékba, ami teljesen elvarázsolta őket, és ami miatt azon a szörnyű napon az erdőben voltak épp. Találtak ugyanis egy szűk barlangot, amiben egy lány csontváza hevert, ők pedig ahelyett, hogy szóltak volna valakinek erről, beépítették a játékukba. A csontváz a szemükben egy istennő volt, ám a valóságban egy másik bűntény áldozata. A két ügy pedig összekapcsolódott egymással, de hogy milyen módon, az csak a könyv vége felé derült ki.

Az is érdekes volt, ahogy a jelenbeli, már felnőtt lányokat megismerhettük. A személyiségük nagyon jól kirajzolódott minden mondatukból, apró tettükből. Naomit egyébként nagyon megkedveltem, mert érthető módon egy kis sündisznótípus. Képtelen megbízni az emberekben úgy igazán, nem tudja, hogy a barátnőin kívül hogyan engedjen igazán közel magához valakit, úgy érzi, nem érdemli meg, hogy boldog legyen, vagy hogy egyáltalán éljen. Bár Stahl valószínűleg tényleg sorozatgyilkos, megölt más nőket, és megérdemelte, hogy börtönbe kerüljön, és Naomi hisz is a barátnői szavában, mégis lelkifurdalása van, amiért lényegében az ő hazugsága juttatott börtönbe valakit.

Újra és újra elmesélték a történetet, amíg már azt hitték, hogy az övék is.
Mi viszont megpróbáltuk elfelejteni. Mi nem meséltük el.
Legalábbis nem az igazit.
Soha.

Naomi igazán érdekes áldozat/nyomozó főszereplő volt, aki amúgy biszexuális, szóval juhúúúú, találtam még egy regényt biszex főszereplővel, ami nem konkrétan LMBTQ+ regény, szóval nem ez áll az egész történet középpontjában. Ez egyfelől azért klassz, mert kezd teljesen átlagossá válni, hogy igen, léteznek LMBTQ+ karakterek a könyvekben, ahogyan a valóságban is, és ez teljesen átlagos, természetesen, nincs benne semmi különös. Másfelől azért, mert végre a biszexualitás is megfelelő reprezentációt kap a történetekben.

Csak bonyolítja a dolgot, hogy felbukkan Stahl fia is, aki biztos abban, hogy Naomi hazudott, és az apja az adott ügyben ártatlan. Ez a szál is izgalmas volt, mert bár szinte végig biztosra tudtam, ki is a fiú, valahogy lekötött az, hogy megfigyeljem őt, miket mond, miket tesz, és nagyon kíváncsian vártam azt a pillanatot, amikor kiderül a kiléte.

Tetszett, hogy több gyanúsított is volt, akik tényleg annyira gyanúsak voltak, hogy képesek voltak összezavarni időnként. Egyfelől a két barátnő, mindhárom lány családja (főként Cass bátyja és apja, valamint Liv apja), barátok és ismerősök, Stahl fia, egy gyilkosságokról podcastet készítő srác, még az is eszembe jutott, hogy a nagyon kedves helyi rendőr talán valójában nem is annyira kedves. Mindenkinek volt valami mocskos ki titka, takargatnivalója, így tényleg több karakterről is el tudtam volna képzelni, hogy ő (az egyik?) hunyó.

Az nem igazán lepett meg, hogy mi is történt Naomival, mert volt rá egy nagyon erős gyanúm, még ha nem is voltam teljesen biztos benne. De azt nem igazán tudtam, hogy miért történt vele az, ami. És azt sem tudtam, hogy mi a helyzet a csontvázként megtalált lánnyal, ki bánthatta, miért, és hogyan kapcsolódik össze az ő ügye Naomiéval. Szóval megvolt a sikerélményem, mert volt olyan dolog, amit kitaláltam, de közben a könyv képes volt meglepni is. A végén például van egy nagy csavar, amire nem számítottam egyáltalán az utolsó pillanatig.


Hogy tetszett ez a könyv?

Nagyon izgalmas, érdekes és fordulatos volt, és ami számomra nagyon fontos, logikusan volt felépítve, és a csavarok, a történet vége is teljesen logikus volt. A történet végig fenntartotta a figyelmemet, olyannyira, hogy még álmodtam is a sztorival kapcsolatban.

Szóval összességében IMÁDOM ez a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy izgalmas, érdekes krimi/thrillert szeretne olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Magnólia Kiadó további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

„Az írás áll a legközelebb az igazi varázslathoz. Az írás a semmiből teremt valamit, más világokra nyit ajtót. Az írás hatalmat kínál, hogy alakíthasd a saját világodat, ha a való világ túl sokszor rúg beléd.”


Állomáslista:

05.18. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése