~ Sárga könyves út ~

2014. május 9., péntek

Diétás, szénhidrátszegény, almás-pudingos palacsinta (15-20 darab)


Nem vagyok édesszájú, de a palacsintát szeretem. Viszont általában búzaliszt és cukor van a tésztájában, a töltelékben is sokszor ott a cukor, és ezt még megfejeljük azzal, hogy olajban kell kisütni. Az olaj használatát nem lehet elkerülni (vagy legalább is, én még nem jöttem rá, hogyan lehetne…), de a lisztet és a cukrot igen. A végeredmény kicsit csúnyácska, de nem étterembe készül, és az ember finomat ehet anélkül, hogy hízna. Szerintem simán megéri, ahogy a reklám is mondta régebben: „Ronda, de finom.”.


Hozzávalók:

5 darab szép alma
200 g rozsliszt
1 tojás
tej
szénsavas ásványvíz

folyékony édesítőszer


A töltelékhez:

1 tasak cukormentes pudingpor (ízlés szerint csokis vagy vaníliás)
tej
folyékony édesítőszer

Hámozd meg az almákat, aztán reszeld le őket (én a közepes lyukú reszelőn szoktam, mert egyszerűbb, mint a legkisebben). A lereszelt almának nyomd ki jól a levét, aztán add az almához a rozslisztet, a tojást, egy csipetnyi sót, és egy teáskanálnyi cukornak megfelelő mennyiségű édesítőszert (általában rá van írva a folyékony édesítőkre, hogy hány cseppjük felel meg egy teáskanálnyi cukornak). Keverd el a hozzávalókat, majd lassan és felváltva adj hozzájuk tejet és ásványvizet. Minden öntés után keverd meg a tésztát. Egészen addig hígítsd, míg egy merőkanállal kimerve sűrű krémleveshez hasonló nem lesz az állaga.

A palacsintasütő serpenyőbe tegyél egy pici cseppnyi olajat, és forrósítsd fel. Mikor elég forró, tegyél bele egy merőkanálnyit a tésztából, és egyenletesen folyasd szét benne. A tészta az alma miatt kicsit lágyabb lesz, mint a búzalisztből készült palacsinta esetében, ezért picikét tovább kell sütni az első oldalát. Ha megpirul, nem kell megijedni, csak az alma miatt van, az ízén nem érezni egyáltalán. Ha megmozgatjuk a serpenyőt, és a palacsinta mozog benne, akkor megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalát is. Ha ismét mozog a palacsinta a serpenyőben, akkor kivesszük egy tányérra. A műveletet addig ismételjük elejétől a végéig, míg van palacsintatésztánk.

A pudingpor tasakjára rá lesz írva az elkészítés módja, általában hideg vagy felforralt tejjel kell kikeverni. Cukor helyett megint számoljuk ki, mennyi édesítőszert kell használnunk, és azt tegyünk bele.

A palacsintákat még forrón töltsük meg a pudinggal, és csavarjuk fel őket. Tálaláskor, ha van maradék puding, a tetejükre is cseppenthetünk egy keveset.

2 megjegyzés:

  1. http://www.fittnok.hu/kokuszzsir
    Az olajat is kiküszöbölheted. Nem tudom mikori a cikk, de már nem ennyire drága, fél kg kb 6-700 Ft a hyperekben.
    Üdv: Judit :-)

    VálaszTörlés
  2. Az a baj, hogy még ez is elég drága. Az étolaj 300 Ft körül van, és jó ideig elég, ha az ember nem főz túl sok olajjal. Igaz, én eddig csak 1000 Ft fölött láttam kókuszolajat és zsírt, de ha "csak" 6-700 Ft valahol, akkor is a duplája az étolajnak sajnos. És sok család még ennyi plusz kiadást sem engedhet meg magának... De majd egyszer, ha már nem számít a plusz kiadás, kipróbálom, hogy tényleg olyan csodazsiradék-e, mint amilyennek reklámozzák. :)

    VálaszTörlés