~ Sárga könyves út ~

2018. július 7., szombat

Amy Plum: Álomcsapda - Blogturné


A Libri Kiadó az Insomnia könyvek sorozatában jelentette meg Amy Plum: Álomcsapda című regényét, mely az azonos című sorozat első része. Hét fiatal vesz részt egy kísérletben, akik nem tudnak aludni, insomniában szenvednek. Csakhogy szép álmok helyett saját rémálmaikban találják magukat, ahonnan lehetetlennek tűnik megszökni. Kövesd végig a négy állomásos blogturnét, ha a játék során minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában. 

Amy Plum Álomcsapda című regénye igazán izgalmasnak ígérkezett a fülszövege alapján, és szerencsére ezúttal a fülszöveg be is váltotta a magában hordozott ígéretet. Ugyanis alig bírtam letenni a könyvet esténként.

A sztori hét fiatalról szól, akik mindannyian a kóros álmatlanság egy-egy fajtájával küzdenek, ami persze egyéb fizikai, lelki és pszichikai betegségekkel is együtt jár. A betegségük már olyan elviselhetetlen, hogy belemennek egy veszélyes kísérleti kezelésbe, ami rosszul sül el. Látszólag mind kómába esnek, gyakorlatilag viszont egy furcsa, tudatalatti álomvilágba kerülnek, ahol közösen át kell élniük egymás legrosszabb rémálmait.

Bent

A regény három szemszögből mutatja be az eseményeket. Az álomban lévőket két páciens, Cata és Fergus szemén át láthatjuk, és ezeket a fejezeteket két részre lehet osztani.

Az egyik a rémálmokat meséli el. Ez azért izgalmas, mert ijesztő, kalandos álmokon vezeti keresztül az olvasót. Mindig kíváncsi borzongással vártam, a hét gyerek ezúttal milyen rémálomban köt ki, az melyikük rémálma lesz, és mi történik majd ott velük. Ezek a fejezetek a régi thrillerek és horrorok hangulatát idézték fel számomra, mert valóban ijesztőek voltak. Valamint hiába fiatalok a főszereplők, a történet maga egyáltalán nem gyerekeknek való, ugyanis itt bárki bármikor meghalhat egy rémálom során.

A másik rész azt mutatja be, hogy két rémálom között, egy a fejükben létező gyülekezőhelyen a hét gyerek hogyan próbál rájönni arra, mi is történik velük, és hogyan szabadulhatnának a rémálmokból. Itt nagyon szépen megtalálta az író az egyensúlyt. Egyfelől, mi olvasóként tudunk néhány dolgot, amire a gyerekek nem emlékeznek, és alig várjuk, hogy végre ők is rájöjjenek ezekre. Másfelől a tudott dolgok mellett akadnak olyasmik is, amik minket is meglepetésként érnek. Ugyanis több olyan fordulat és titok is van a regényben, amelyre egyáltalán nem lehet számítani.

Kint

A valódi világbeli történéseket Jaime jeleneteiben mutatja meg az írónő. Ő egy orvostanhallgató, aki eleinte csak megfigyelőként vesz részt a kísérletben, hogy valami egyetemi gyakorlatra aláírást szerezzen. Először valóban csak annyit tesz, megfigyeli, hogy a két orvos mit hogyan csinál. Aztán később, amikor bekövetkezik a baj, kutatni kezd, jobban megvizsgálja a pácienseket, a rájuk kötött gépek adatait, tüzetesen átnézi a múltjukról szóló aktákat. És valószínűleg pont azért, mert egy kezdő szemével, tiszta lappal nézi a dolgokat, rájön olyasmikre, amikre az előfeltevésekkel dolgozó orvosok nem.

Ezeknél a részeknél is az tetszett, hogy olvasóként vannak részinformációink, így izgulhatunk azért, hogy Jaime is rájöjjön ezekre, viszont vannak olyan rejtélyek is, amiket mi nem tudunk, és Jaime kutatásának segítségével kaphatjuk meg végül ezeket a kirakós-darabkákat.

Álomkórosok

Általában a könyvajánlóim során jellemezni szoktam a karaktereket is, ám ez most kimarad. Ugyanis több olyan karakter is van a történetben, akit lehetetlenség lenne úgy bemutatni nektek, hogy közben ne lőjem le a velük kapcsolatos fordulatokat, mivel ezek a fordulatok az alapszemélyiségükből fakadnak.

Annyit viszont mindenféleképpen jó, ha tudtok, hogy az összes páciens karakter nagyon izgalmas a történetben. A többségüknek olyan titka van, amely biztos, hogy az olvasók többségét meglepi majd. Vannak, akik szerethetőek közülük, és olyanok is, akik kicsit idegesítőek. De az biztos, hogy érdekes, összetett személyiségek, akik olvasás közben képesek voltak lekötni azzal, hogy próbáltam megérteni őket, összerakni a képet, kik is ők pontosan.

Rémálmok

Azon kevesek közé tartozom, akik még a rémálmaikat is szeretik, mert hiába ijesztőek, mégis izgalmasak. Mint egy horrorfilm. Persze, valahol mélyen valószínűleg tisztában vagyok vele alvás közben is, hogy igazából nem eshet bajom, és így könnyebb élvezni őket.

Nos, Catáék rémálmai koránt sem ennyire veszélytelenek, így nem csodálom, hogy egyáltalán nem élvezik őket. Az olvasók viszont annál inkább. Egyfelől izgalmas mindig azt várni, hogy az új rémálom miről is fog szólni, mintha valaki meglepetés horrorfilmet választana neked. Vajon szörnyek következnek, pszichopata sorozatgyilkos vagy valami egészen más?

Másfelől a rémálmok sok mindent elárulnak arról, akihez tartoznak. Hogy az illető mitől retteg, mi történt vele a múltban, amitől az adott rémálom kialakult, vajon küzdő típus-e vagy feladva leül a sarokba rettegni, és hasonlók. Vagyis ezek által az álmok által jobban megismerhetjük a karaktereket.

Az pluszban izgalmas, hogy minden egyes rémálomban feltűnik egy arctalan, mégis emberszerű rémalak, akiről a fiatalok úgy gondolják, meg akarja ölni őket. Vajon ki ez az alak? Kinek a rémálmához tartozik? Szimbolizál valamit? Mit akar a fiataloktól?

A vég

Őszintén szólva, úgy álltam neki ennek a könyvnek, hogy azt hittem róla, egyrészes, de mikor rájöttem, hogy tévedtem, egyáltalán nem bántam. Annyira izgalmas volt a történet, hogy örömmel vetem majd bele magam újra a világába. Főképp, hogy pont egy izgi titok kiderülésével ért véget a regény, amely reményeim szerint jól megbonyolítja majd a szereplőink életét.

A regényt azoknak ajánlom, akik szeretik a fordulatos, izgalmas, néhol ijesztő történeteket, és érdekli őket az, mi rejtőzhet más emberek fejében.

Kedvenc karakterek: Cata, Fergus, Hangya, George

Kedvenc jelenet: nos, erre nem tudnék spoilerezés nélkül válaszolni. A végén egy jelenet, amikor kiderül egy titok.

Kedvenc idézetek:

„- A rohadt életbe, már csak ez hiányzott! Ráadásul kiskorú volt!
- Tizenkilenc éves – helyesbít Vesper.
- Hát a mocskos kutyaúristennek legyen hála! – harsogja az igazgató.”

„- Most mi van? Egy ókori figura három napra meghal, aztán kirongyol a sírjából, halálra rémítve az őröket? Szerintem megette az agyukat, csak azt a részt inkább kihagyták a Bibliából.”

„- Kérsz egyet a szemed alá ezzel a kereszttel? – lendíti a fegyverét George Sinclair felé.
Sinclair a vázáját leeresztve nekihátrál egy mamutfenyő-méretű márványoszlopnak.
- Inkább nem. Anyukám is megmondta, hogy ne ingereljek kereszttel hadonászó rockercsajokat.”

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT


Nyereményjáték:

Filmeket keresünk, amikben jelentős szerepet kapnak az álmok. Minden állomáson találtok egy képet, ami alapján be kell azonosítani a filmet. A rafflecopter doboz megfelelő sorába a film címét kérjük magyar vagy angol verzióban.

A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

07.03. CBooks
07.07. Spirit Bliss  

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése