~ Sárga könyves út ~

2020. január 13., hétfő

Katharina von der Gathen–Anke Kuhl: Az állatok szerelmi élete – Blogturné


Tudjátok, hogyan udvarol a gömbhal szíve választottjának? És azt, hogy hogyan szerzi meg a hőn áhított nőstényt az ezüstös ősrovar? Na és azt, hogyan születnek a kis pipabékák? Katharina von der Gathen és Anke Kuhl humoros és érdekes könyvéből erre is választ kaphattok, és még rengeteg más kérdésre az állatok szerelmi életével kapcsolatban. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt! 

Miért választottam ezt a könyvet?

Mert mókásan bizarrnak tűnt az állatok szerelmi életéről egyfajta ismeretterjesztő mesekönyvet olvasni, és érdekelt, a könyv szerzői hogyan adják át az információkat úgy, hogy az gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt (ugyanis az van a borítóra írva, hogy 12–102 éves korig ajánlott) szórakoztató és hasznos legyen.


Első gondolatok

Amikor megkaptam a könyvet és belelapoztam, valahogy sikerült egyből azt az oldalt felcsapnom, ahol a különböző állatok nemi szerveinek rajzai vannak. Akkor kicsit meghökkentem, hogy izé..., oké..., és elgondolkoztam azon, vajon ha gyerek lennék, mit gondolnék, éreznék, aztán rájöttem, hogy 12 évesen lényegében már ennél durvább dolgokat is látott a legtöbb kölyök, szóval végül is, belefér.


Ezt követően elkezdtem olvasni a könyvet, és annyira szépen végigvezeti az "udvarlás", szaporodás, vemhesség/peterakás/tojásrakás stb., születés, kölyökkor folyamatát, hogy már egyáltalán nem találtam furcsának, amikor elértünk a szaporító szervekig. Addigra tudatosult bennem, hogy ez is hozzátartozik ahhoz, hogy megértsük melyik állat miért akkor, úgy szaporodik, amikor, ahogy.


A "történet"

Mivel ez egy ismeretterjesztő könyv, ezért nincs olyan valódi története, mint egy regénynek vagy novellának. Ennek ellenére mégis van valamiféle történetíve. Ugyanis az udvarlástól a kölykök felneveléséig minden lépésnek külön fejezetet szántak a szerzők.

Minden fejezet több alfejezetből, azok pedig több részből állnak. Ezekben az alfejezetekben az udvarlás, párzás, megfoganás, vemhesség, szülés és gyereknevelés különböző formáit mutatják be különböző állatok szerelmi életének tudományos-humoros kifejtésével.

Minden alfejezetben elsősorban olyan állatokról olvashatunk, akik valamiért különlegesek. Különleges módon udvarolnak, különleges módon szaporodnak, különleges módon szülnek vagy nevelik a kicsinyeiket. Persze azért azt is megtudhatjuk, hogy az átlag emlős, madár, rovar, kétéltű stb. hogyan szaporodik, de ebben a könyvben elsősorban a különlegességeken van a hangsúly.

Az illusztrációk klasszak, humorosak, a gyerekek számára segít megérteni az adott állatok felépítését, szaporodási folyamatát. A szövegek pedig amellett, hogy rengeteg információval látják el az olvasót, könnyedek és humorosak. Nemcsak tanul belőlük az ember, hanem közben szórakozik is.



„A fészekalj egyébként „megbeszéli”, mikor bújjanak ki: pár nappal a fárasztó kelés előtt hangos csipogással egyeztetnek a tojáshéjon keresztül.”

Vannak a könyvben kinyitható oldalak is, hogy teljes életnagyságban láthassunk például egy strucctojást. Na meg néhány állati nemi szervet... Ám mivel tudományos információkat is kapunk hozzájuk, már nem azt az érzést (hirtelen jött döbbenet) keltik olvasás közben, mint mikor az ember csak belelapoz a könyvbe, de nem olvassa hozzá a szöveget.  


A "karakterek"

A kötet sokszínű, mindenféle állatról olvashatunk benne. Kutya, oroszlán, kenguru, botsáska, bonobó, pávaszemes ugrópók, szövőmadár, denevér, futógyík, ez csak néhány állat abból a rengetegből, ami megjelenik a fejezetekben. Nem számoltam össze, hány állatról írnak a könyvben, de tippjeim szerint több mint százról.

Korábban azt hittem, nagyjából tisztában vagyok azzal, hogyan szaporodnak az állatok. Nos, a könyvet olvasva rá kellett jönnöm, hogy tévedtem, eddig nagyon keveset tudtam erről a témáról. Szóval ez az a kötet, amely tényleg rengeteg új információt szolgáltat még egy felnőtt olvasónak is, nemcsak egy gyereknek.

A kötet azért is tetszett nagyon, mert általa sokkal nyilvánvalóbb, hogy mennyire sokszínű a természet. Minden állat másképp lesz szerelmes, másképp választ párt, másképp szaporodik, másképp hordja ki a kicsinyeit, másképp szüli meg őket és másképp neveli (vagy épp nem neveli) őket.

Például vannak állatfajok, amelyeknél a szokásos felállás van, apa elvégzi a munka élvezetes részét, megcsinálja a gyereket, aztán majd anya vállalja a nehéz munkát, vagyis felneveli őket. De vannak olyan állatok is, ahol ez pont fordítva van, és a nőstény lép le, apa pedig nagy gonddal óvja, táplálja, neveli a kicsiket. Olyan is megesik, hogy egy tojó két hím madárral is párosodik, de csak egyikük lesz a fiókák biológiai apja, mégis mindkét hím gondoskodik mind a tojóról, mind a tojásokról (később fiókákról). Sőt, az állatvilágban sok fajnál megesik, hogy két homoszexuális hím vagy nőstény él együtt és nevel befogadott fiókákat, kölyköket. A fekete hattyúknál például jobb esélyekkel indul az a kicsi, akit két hím hattyú nevel, mint akit egy nőstény és egy hím, mert a két hím jobban gondoskodik a kishattyú táplálásáról.



„Ha például egy kiscsimpánz valami sorscsapás miatt magára marad, a csoport egyik tagja magához veszi, és sajátjaként neveli: gondoskodik róla, veszély esetén pedig megvédi. A kicsinek e nélkül esélye sem lenne az életben maradásra.”
 
Az állatoknál is létezik az "örökbefogadás", és persze ott vannak még az állatóvodák is, ahol az egész közösség vigyáz a kicsikre és gondoskodik róluk, tök mindegy, hogy kinek ki a valódi apja és anyja. Vannak szülők, akik önfeláldozó módon belehalnak abba, hogy világra jöhessenek a kicsinyeik, és akadnak olyanok is, akik gondolkodás nélkül megkajálnák az apróságokat.

Szóval a világ sokszínű, az állatok is különbözőképpen élnek, szaporodnak, nevelik a kicsinyeiket. Csak az ember olyan szűk látókörű, hogy egyetlen életmódra húzza rá, hogy az a normális, természetes és minden más életformát lekicsinyel vagy elutasít.


Hogy tetszett a könyv?

Sokkal többet kaptam tőle, mint amire eredetileg számítottam. Egyszerre szórakoztatott, és tudtam meg belőle új, érdekes dolgokat.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

A nyitott embereknek azért, mert olyan új tudományos információkra tehetnek szert ebből a könyvből, amelyet érvként hozhatnak fel a szűk látókörű emberekkel folytatott beszélgetéseik során. A szűk látókörű embereknek pedig azért, hogy végre megértsék, milyen sokszínű is a természet, amelynek az ember is a része. Ó, és persze mindenkinek, aki szórakozva akar tanulni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Mivel a könyv középpontjában az állatok szerelmi élete áll, mostani nyereményjátékunkban is ez lesz a téma. Minden állomáson találtok egy híres állati meseszereplőt, a feladatotok pedig, hogy a szerelme nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

01. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 15. Flora the Sweaterist

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése