~ Sárga könyves út ~

2020. február 14., péntek

Barbara Cantini: Halálka és az undok unokaöcs (Halálka 2.) – Blogturné


Legújabb turnénk során egy igazán különleges mesehős nyomába eredünk: ő nem más, mint Halálka, a zombikislány, aki a Málladozó Villában lakik Néhay nénikéjével és számos más, rettentő szellemes lénnyel. Barbara Cantini mesesorozatának első részéből megtudhatjuk, hogyan szerez Halálka barátokat, míg a második részben titokzatos eltűnések után nyomozhatunk és megismerhetjük a kislány undok unokaöccsét is. Tartsatok hat bloggerünkkel, akik mindkét kötetről leírják véleményüket, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányokat! 

Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, a Halálka-sorozat első része bejött, úgyhogy rögtön neki is álltam a második könyvnek. Részben azt kaptam ettől is, amire az első könyv után számítottam, részben adott valami pluszt, újat is számomra.



Első gondolatok


Amikor kinyitottam a könyvet, az volt az első gondolatom, hogy ebben mintha több szöveg lenne, mint az első részben. A következő gondolat az volt, hogy még mindig imádom az illusztrációkat, mert gyönyörűek, részletgazdagok és humorosak.



Történet


A Halálka és az undok unokaöcs arról szól, hogy Halálkához hirtelen megérkezik Zsírbert nevű unokaöccse, aki kissé fennhordja az orrát. Aztán sorra jönnek az emberbarátai is, mert valaki meghívót küldött nekik, de nem Halálka volt az. Míg azon elmélkednek, ki lehetett a levélküldő, kiderül, hogy Halálka nagynénjének, Néhay néninek, valamint az egyik vendégségbe érkezett emberkislánynak nyoma veszett. Megkezdődik hát a nyomozás, hogy kiderítsék, mi folyik a Málladozó Villában.




„Úgy tűnt, a zongoraszó a zeneteremből jön. Halálka óvatosan kinyitotta az ajtót, mire a muzsika fülsiketítővé vált.
A szobában félhomály volt. Az egyetlen fény a zongorán álló gyertyatartóból áradt. Az ismeretlen művészt részben eltakarta a zongora.
Halálka és a háta mögé bújó gyerekek megkerülték a zongorát, és szembetalálták magukat…”

A második könyv történetének nincsen olyan mély üzenete, mint az első könyvnek, viszont kalandosabb, izgalmasabb, titokzatosabb a cselekménye. A nagy rejtély sem igazán lepett meg, mert sejtettem, hogy az lesz a "poén", de egy 5–8 éves kisgyerek valószínűleg nem fejti meg ennyire könnyen, ki rabolja az embereket és holtakat, és miért.


Annak ellenére azonban, hogy tudtam, mi a rejtély kulcsa, mégis érdeklődve olvastam végig a könyvet. Nyelvileg, szöveg tekintetében ez már egy fokkal összetettebb, mint az első könyv volt, a gyerekek nyelvi készségei többet fejlődhetnek általa.



Karakterek


Halálka még mindig cuki, bár most inkább amatőr nyomozói minőségében jelent meg a történetben, nem magányos, barátokat kereső, különc zombilánykaként. Így azt az együttérzést, amit az első részben éreztem iránta, már nem tudta kiváltani belőlem, de ez nem is baj, mivel ez a második rész már inkább gyerekeknek való fantasys krimimese volt, semmint lelkizős mese.

Ahogyan a szöveg egy fokkal komolyabb és összetettebb volt az első könyvhöz képest, úgy a mellékszereplőkből is kicsikét többet kaptunk most. Már nemcsak a díszlethez tartoztak, hanem valamilyen módon hozzájárultak a cselekményhez. Akár úgy, hogy ők voltak az eltűnt áldozatok, akár úgy, hogy nyomoztak a "bűnügyben".

Új karakterként megjelent Zsírbert, Halálka unokaöccse. Ő elsőre egy beképzelt, elkényeztetett, állandóan morgó és mindig elégedetlen, cseppet sem szimpatikus zombifiúnak tűnik. De ha valaki végigolvassa a könyvet, akkor rájön, hogy a mélyben lehet még valami plusz benne. Lehet, hogy csak a neveltetése miatt lett ilyen, és a valódi személyisége többet rejt magában. Talán megtudjuk ezt a következő részekből...


Hogy tetszett a könyv?

A gyönyörű illusztrációk még mindig elbűvöltek, a karaktereket, főképp Halálkát, kedveltem, a sztori nyelvezete és a cselekmény is összetettebb volt kicsit, mint az első könyvben, és megmaradt az a humor, amit korábban is kaptam ettől a történettől.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Minden gyereklelkű felnőttnek, és persze az összes kisgyereknek, mert jól fognak szórakozni rajta.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Jelenlegi nyereményjátékunkban olyan tárgyakat és lényeket kell megtalálnotok, melyek fontos szerepet játszanak Halálka kalandjaiban vagy a Málladozó Villában. Minden bejegyzésben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, ezeket a helyes sorrendbe téve írjátok be a megfelelő szót a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út (2. rész)
02. 15. Sorok között (2. rész)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése