~ Sárga könyves út ~

2020. február 17., hétfő

Max Brallier: Az utolsó srácok a földön – Blogturné


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett a zseniális, a hősies, a szórakoztató, egyszóval a páratlan Jack Sullivan története. Az apokalipszis beköszöntével egy maroknyi gyerekcsoport igyekszik együttes erővel túlélni a megpróbáltatásokat, mindezt vicces és szórakoztató formában. Nagyságát emeli, hogy még a Netflix is sorozatot készített belőle!
Tartsatok velünk, hiszen most 3 szerencsés is nyerhet egy példányt a kötetből!
 


Miért választottam ezt a könyvet?

Érdekesnek találtam a címét, és mivel a Könyvmolyképző Kiadó oldalán minden könyvbe bele lehet olvasni, így belenéztem az első oldalakba. Azokat szintén érdekesnek találtam, úgyhogy gondoltam, vágjunk bele, olvassuk el az egész könyvet. Alapból bírom a zombis-apokalipszises sztorikat, és kíváncsi voltam, ezt a témát hogyan dolgozzák fel egy fiataloknak szóló regényben.


Első gondolatok

Ahogy beleolvastam a könyvbe, azonnal lejött, hogy bár a történetalap egy szörnyes-zombis horrorsztori, mégis humoros, könnyed olvasmány lesz vicces illusztrációkkal, amelyet tényleg fiatal olvasóknak szántak. Rögtön belevágtunk a cselekmény közepébe, vagyis egy szörnyharcba, amelynek köszönhetően azonnal bele is merültem az olvasásba.



Történet


Jack Sullivan egy 13 éves srác, aki annak ellenére, hogy árva és nevelőszülőknél él, lényegében teljesen átlagos. Szerelmes az egyik iskolatársába, de a lány észre sem veszi őt, együtt lóg a legjobb barátjával, Quinttel, és megpróbálják megúszni a suli rosszfiújának, Dirknek a szekálásait. Aztán egyik pillanatról a másikra megváltozik az egész világ és Jack élete is. Ugyanis zombik és szörnyek bukkannak fel a semmiből, és az emberek nagy része vagy elmenekül, vagy szörnykaja lesz, esetleg zombivá alakul.


Jack azon kevesek egyike, akik túlélik a szörnyapokalipszist. Berendezkedik a bunkerében, felfegyverzi magát, és úgy éli meg az egész világvégét, akár egy számítógépes játékot. Különböző küldetéseket talál ki magának, amelyek között szerepel a legjobb barátja felkutatása, és szíve hölgyének megmentése. Már persze, ha még életben vannak...


A küldetéseket nehezíti az a tény, hogy Jack magára haragított egy hatalmas és veszélyes szörnyet, Blargot, akinek az az elsődleges célja, hogy felkutassa és megölje Jacket.


A sztori izgalmas, kalandos, tele van harccal és akcióval, mégis simán gyerekkézbe lehet adni, mivel az író megtalálta azt az egyensúlyt horror és humor között, amelynek köszönhetően a fiatalok örömmel olvassák majd a könyvet, végigizgulják, mégsem fognak félni tőle.


Emellett a történet tele van érdekes tanulságokkal is. Megmutatja, hogy vészhelyzetben az a legbiztonságosabb, ha összefogunk a barátainkkal (és akár a korábbi ellenfeleinkkel is), mert egyedül legyőzhetőek vagyunk, de egységben már kevésbé. Ahogyan arra is felhívja a figyelmet, hogy a szörnyek sem mind szörnyűek, ezért nem lehet általánosítani, és mindegyiküket kiirtani (lásd Rover). Ezen kívül az is tetszett, ahogyan az egyetlen lánykarakterrel bánt az író, de erről majd később írok a Karakterek résznél.

A történetet persze mesének kell tekinteni, akadnak benne a felnőttek számára logikátlan dolgok, előkerülnek olyan fegyverek, amik a valóságban biztosan nem működnének emberek ellen sem, nemhogy szörnyekkel szemben, de ezeken a gyerekek nem fognak fennakadni olvasás közben. Számukra ez egy kalandos, varázslatos világ lesz, amelyben bármi megtörténhet, akár még néhány csoda vagy furcsaság is. Felnőtt olvasóként pedig egyszerűen vissza kell nyúlnunk a fiatal énünkhöz, élveznünk kell a sztorit, és kész.


Karakterek


Jack egy átlagos srác, akiben azért van némi különlegesség. Az, hogy bátor. Nem borul ki, amikor a szörnyek és zombik megszállják a világot, hanem felkészül a harcra, és hagyja magát sodródni az árral.

A legjobb barátja, Quint egy kis zseni feltaláló. Ő nem fegyverrel megy a szörnyek ellen, hanem az eszével és a találmányaival. Jól kiegészítik egymást Jackkel. A kettősüket pedig felrázza Dirk, aki bár nem túl kedves srác, de kifejezetten erős.


Ahogy fentebb is írtam, bírtam a történet egyetlen lánykarakterét, azt hiszem, ő volt a kedvenc szereplőm. June del Toróra Jack eleinte úgy gondol, mint egy gyenge, megmenteni való hercegnőre, akit ő, a hős férfikezdemény megment, és hálából szerelmet kap majd cserébe. Ezzel szemben egy harcos, bátor fiatal lányt kapunk, aki képes vigyázni önmagára, sőt, simán szétrúgja azon szörnyek hátsóját, akik bántani akarják a srácokat. June igazi példakép lehet a könyvet olvasó lányok számára, és a fiúolvasók is láthatják, hogy egy lány semmivel sem tehetetlenebb és gyengébb, mint a srácok (csak épp az agyát használva harcol, nem erővel).


Hogy tetszett a könyv?

Klassz, akciódús, humoros kis mese volt, humoros illusztrációkkal és kemény, belevaló lánykarakterrel, aminek külön örülök.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik az olyan kalandos sztorikat, amiken jókat lehet kuncogni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Jack Sullivan egy ízig vérig hős főszereplő, s még “filmszerepet” is kapott. Játékunkban ezúttal hozzá hasonló, hősies férfi/fiú karaktereket keresünk, akik szintén szerepeltek filmben is.
Minden állomáson megtalálhatjátok egy ilyen fiú képét, a feladatotok pedig csak annyi, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok ezeknek a fiúknak a nevét.
Figyelem, a szereplők neveit keressük, és nem a színészekét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02. 17. Spirit Bliss
02. 19. Sorok között
02. 21. Hagyjatok! Olvasok!
02. 23. Könyvvilág
02. 25. Booktastic Boglinc (extra)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése