~ Sárga könyves út ~

2020. július 25., szombat

Rojik Tamás: Szárazság – Blogturné


Rojik Tamás Young Adult regényében a klímakatasztrófa már nem a távoli jövő, hanem a jelen. A szerencsések, mint történetünk főszereplői Budapest belső kerületeiben élvezhetik fiatalságukat, ám az újabb katasztrófa elszakítja őket egymástól. Vajon mit hoz számukra a jövő? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a Magyarországon játszódó disztópiáról, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek a Tilos az Á könyvek kiadó által felajánlott két nyereménypéldány egyikét!


Miért választottam ezt a könyvet?


Mint tudjátok, odavagyok a disztópiákért. Lehet, hogy perverzség, de valamiért szórakoztat látni, hogy hányféle módon jöhet el a világvége. Ezen kívül tanulságosnak is tartom az ilyen történeteket, mert tippeket kaphatunk azzal kapcsolatban, hogy a különböző vészhelyzetekben hogyan kerülhetünk a túlélők közé.


Első gondolatok

Azok a legjobb disztópiák, amikről valóban el tudom hinni, hogy a valóságban is alakulhatnának úgy a dolgok, ahogyan az adott könyvben. A Szárazság sztorija ilyen. Nem csak azért, mert Magyarországon, magyar szereplőkkel játszódik a történet, és az ismerős környezet miatt valószerűbbnek éreztem mindent olvasás közben. Azért is, mert valóban bármikor bekövetkezhet egy globális vízhiány. Az emberek általi környezetszennyezés és a klímakatasztrófa következtében végül eljuthatunk odáig, hogy nemcsak az elmaradott, harmadik országbeli helyeken lesz nehéz vízhez jutni, hanem a modern világban is.

Az ember annyira megszokta, hogy csak megnyitja a csapot, és máris ihat, hogy elképzelhetetlennek tűnik egy olyan világ, amelyben ez nem így működik, pedig nem vagyunk messze tőle. Csak az elmúlt két hétben több olyan cikket is olvastam, amelyek arról szóltak, hogy adott kisvárosokban vízhiány van, így korlátozásokat kellett bevezetniük (nem lehet locsolásra, autómosásra és más nem létfontosságú dolgokra használni a vizet). Azokat a cikkeket nem is említem, amelyek arról szólnak, hogy a Balaton és más vizeink milyen állapotban vannak (pl. kékalgák túlzott elszaporodása). Szóval a Szárazság sztorijáról bármikor készséggel elhiszem, hogy megvalósulhatna a mi valóságunkban is.


Véleményem a könyvről

Rojik Tamás azon magyar írók közé tartozik, akiktől bármikor bármit szívesen fogok olvasni ezután. Egyfelől, mert élvezetes, amit írnak, másfelől, mert én magam is tanulhatok tőlük íróként. Nagyon rövid idő alatt sikerült elolvasnom a Szárazságot, mert egyszerűen képtelen voltam letenni. Amikor pedig mégis muszáj volt, akkor alig vártam, hogy újra kézbe vehessem és folytathassam az olvasást.

A történet a 2050-es években játszódik Magyarországon. A főszereplő egy Dani nevű fiú, aki elég izgalmas karakter. Az agya teljesen máshogy jár, mint az átlagembereké, talán valamiféle autizmusra hasonlító betegsége is lehet, de ez nincs szó szerint kimondva a könyvben. Dani beszédmódja is különleges és egyedi. Címszavakban beszél, nem rizsázik, csak a lényeget mondja. És csak akkor szólal meg, ha valóban van mit mondania. Egy osztálytársa, Anikó áll hozzá a legközelebb, akivel közösen készítenek egy képregényt. A kapcsolatuk is nagyon egyedi. Anikó elfogadja Danit olyannak, amilyen, és közben pozitív hatással van a fiúra mind művészi, mind emberi szempontból.

A gondok akkor kezdődnek, amikor Dani szüleinek megsúgja Dani beépített ügynökként dolgozó nagybátyja, hogy baj lesz hamarosan, készüljenek fel. Ugyanis vízhiány lép fel az egész országban, aminek zavargások és egyéb zűrök lesznek a következményei. A baj be is következik, Anikónak pedig nyoma vész. Dani az, aki útra indul, hogy megkeresse a lányt.

Dani Budapestről indul el Anikóért Pécsre, közben áthalad Dunaújvároson is. Mivel Pécsett lakom, Dunaújváros pedig a munkám miatt ismerős számomra, ezért klassz érzés volt az ismerős helyekről olvasni. Ettől még inkább úgy éreztem, hogy a könyvbeli dolgok közel állnak a valósághoz.

Dani útja nagyon veszélyes, de egyben izgalmas is. Több érdekes karakterrel is megismerkedik útközben, akiknek köszönhetően mi, olvasók is tanulhatunk néhány dolgot. Talpraesettséget, segítőkészséget, emberséget. Azt, hogy néha a hazugság álarca mögött csak szeretetvágy lakozik, és hogy a család nem feltétlenül azt jelenti, hogy valakivel azonosak a génjeid, hanem azt, hogy a veszélyben számíthatsz rá.

A történet, bár ifjúsági disztópiaként van kategorizálva, jóval összetettebb, mint az ilyen kategóriában lévő könyvek többsége. A kalandos és szerelmi szál mögött ott van egy nagyon jól kidolgozott és végletekig realista politikai szál. A karakterek döntéseket hoznak, de ezek nem önfeláldozó hősök döntései, hanem hús-vér, esendő embereké. Olyanoké, akik talán meghalnának azokért az emberekért, akiket szeretnek, de elvont ideákért már nem feltétlenül. És szerintem ez így mutat valós képet rólunk. Mert valljuk be, kevés hős van közöttünk. A szánkat tudjuk jártatni, dühösen posztolgatunk a Facebookon, de tényleges cselekedetre és önfeláldozásra valami felsőbb jóért csak egy-két ember képes. Szóval igen, ez a regény végletekig realista. És mégsem elkeserítő vagy depressziós. Inkább megmutatja azt, hogy egy átlagember hogyan találhat boldogságot egy cseppet sem ideálisan működő világban. Nekem bejött ez a fajta új és valósághű ábrázolásmód, mert nem hős átlagemberként képes voltam átérezni és megérteni.

A történet lezárása is ezt a végletes, de nem depresszív realizmust tükrözi. Sikerült meglepni azzal, ahogyan zárult a regény, de örültem, hogy az író elég bátor volt meglépni ezt.

Nagyon érdekes volt Dani és Anikó képregénye is, amely történet volt a történetben. Ezen kívül élvezettel olvastam az alkotási folyamatról. Arról, hogy mennyire élvezik az ötletelést, milyen jól kiegészítik egymást alkotás közben, mennyire megviseli őket, ha kritikát kapnak, és örülnek, ha valaki tehetségesnek találja őket.

Hozzáteszem a szerelmi szál is különbözik az egyéb ifjúsági történetekben megszokottaktól. Ugyanis abban is elsősorban a realizmus diktál. Ami Dani és Anikó között történik az egy romantikus regényekhez szokott olvasónak nem tűnhet valami romantikusnak. A két fiatal kicsit béna, nehezen fejezik ki az érzéseiket (főképp Dani), ők maguk sem tudják, mit akarnak valójában. Nincsenek nagy teátrális vallomásaik és jeleneteik, mégis érezni a köteléket közöttük. Amely sokkal valószerűbb, hihetőbb, mint egy túlidealizált romantikus regényben. Nekem ez a fajta "romantika" sokkal jobban tetszik, mint a nyálas, elepedős, rózsaszín felhős fajta. Mert az ilyen kapcsolatok, ami Dani és Anikó között is van, hihetőbbek, kézzelfoghatóbbak, emberibbek. Hiszen, ha körülnézek a világban, több botladozó, bénácska szerelmest látok magam körül, mint tökéletes hősszerelmest.

Hogy tetszett a könyv?

Újabb magyar író került fel a példaképeim listájára, és biztos, hogy mást is fogok olvasni még tőle. A történet izgalmas, realista, összetett, a karakterek egyediek és jól kidolgozottak.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik bírják, ha tükröt tart eléjük egy regény, és nem azzal simogatja a buksinkat, hogy hősök vagyunk, tökéletesek, bátrak, hanem megmutatja a valódi esendő arcunkat. Ez lehet, hogy fájni fog, de sok mindenre rádöbbenti az embert.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT


Nyereményjáték:

Mivel a regény fontos részét képezi a klímakatasztrófa, úgy gondoltuk, hogy a játékunk is ezzel kapcsolatos lesz. A ti dolgotok annyi, hogy egy picit elmerüljetek a témában, és megoldjátok az egyes állomások feladatait! Annyit segítünk, hogy mindenhol zárójelben jelezzük, mi a feladatotok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


Feladat a játékhoz:

"A hőmérséklet globális növekedése környezeti változásokhoz, a tengerszint emelkedéséhez, a csapadék mennyiségének és térbeli eloszlásának megváltozásához vezet." (Igaz vagy Hamis?)


Állomáslista:

[Blogturné Klub]

07. 13. Könyvvilág

07. 15. Kelly és Lupi olvas

07. 17. Sorok között

07. 19. Hagyjatok! Olvasok!

07. 21. Veronika's Reader Feeder

07. 23. Könyv és más

07. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út

07. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése