~ Sárga könyves út ~

2020. november 22., vasárnap

Nógrádi Gábor: A csere – Adam és David – Blogturné

 

 

 

Nógrádi Gábor legújabb ifjúsági regényében egy modern köntösbe bújtatott Koldus és királyfi-történetet olvashatunk, mely amellett, hogy szórakoztató, nagyon fontos és aktuális témákkal foglalkozik. Tartsatok három bloggerünkkel a kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!

 

Miért választottam ezt a könyvet?

Anyu egyik kedvenc története volt anno a Koldus és királyfi, ezért kíváncsi voltam, hogy vajon azt a régi sztorit hogyan lehet modern köntösbe burkolni. Külön érdekesnek tűnt, hogy ebben az esetben egy menekülttáborban élő fiú és egy diktátor fia cserél helyet, vagyis maga az alaptéma is nagyon aktuális. Tudom, hogy Nógrádi Gábor rengeteg könyvet írt már, de nekem ez az első tőle, úgyhogy érdeklődve, ám előzetes elvárások nélkül kezdtem neki a regénynek.



Véleményem a könyvről

Adam egy menekülttáborban él az édesanyjával és a kishúgával már hosszú évek óta. David az országot vezető diktátor fia, és luxuskörülmények, állandó megfigyelés, valamint hazugságok között tölti az életét. Egy véletlennek köszönhetően találkozik a két srác, és megdöbbenve látják, hogy olyanok, mint két tojás. Mivel David meg akarja ismerni kicsit a való világot testőrök és figyelő tekintetek kereszttüze nélkül, ezért ráveszi Adamet, hogy cseréljenek helyet két órára. A két órából persze napok, hetek lesznek, mert mindkét fiú bajba kerül.

Bár a stílus, a karakterek és a kalandos cselekmény ifjúsági regényre utal, maga a téma nagyon is komoly. Milyen élete és lehetőségei vannak egy háborúból menekült családnak? Hogyan viszonyulnak hozzájuk a kívülállók? Milyen egy menekülttábor? Hogyan működik egy diktatúra? Hogyan lehet meghamisítani a valóságot? És miként lehet szembeszállni egy diktátorral?

A történet egy meg nem nevezett országban játszódik, amelyet egy saját nevet nem kapó, pusztán Elnöknek hívott diktátor vezet, és Adamék szintén egy meg nem nevezett országból és háború elől menekültek. Viszont ezek a meg nem nevezett helyek és a karakterek a mi világunkba vannak elhelyezve. Mivel ifjúsági regényről van szó, úgy gondolom, jó döntés volt, hogy nem egy valós országban játszódik a történet. Egyfelől így kimaradt belőle a konkrét politika, és a diktatúra többféle arcát, részletét is be tudta mutatni az író. Vett egy kicsit az észak-koreaiból, a kelet-európai féldiktatúrákból, a iszlám országok diktatúráiból, ezeket vegyítette, és létrehozott a sok példa alapján egy sajátot.

Adam és David tipikus tinédzsersrácok. Tetszett, hogy az író nem csiszolta őket tökéletesre, hanem időnként vannak olyan pikáns, önző, éretlen gondolataik, amelyektől esendőnek és tökéletlennek tűnnek. Vagyis emberinek.Tetszett, hogy bár Adam anyagilag elkényeztetett életet élt, mégis megtanulta, mi a helyes és mi nem az. Talán a nagynénjének köszönhetően... Azt hittem, ki fog borulni, ha bekerül a menekülttáborba és senki nem hiszi el neki, hogy nem oda való, hiszen elég nagy a változás a luxuskörülmények és a nyomor között. De elég talpraesett srácnak bizonyult. És jó embernek, aki azonnal a védelmébe vette Adam családját. Adam ezzel szemben inkább tűnt elárvultnak. Míg David maga alakította a sorsát, tevékenyen hozzájárult a cselekményhez, addig Adam inkább csak sodródott az árral. Persze, neki nehezebb volt olyan szempontból, hogy ha lebukik, akkor nem ússza meg egy ejnye-bejnyével, az Elnök minimum börtönbe záratja, ha nem rosszabb.

Megható volt az az összetartás, ami Adam családját (ebbe beleértem a Dokit is, aki a család barátja) jellemezte. A bajban is annyira tudták szeretni egymást, összetartottak. Tetszett, hogy az anya igyekszik otthonossá tenni azt a nyomorúságos helyet a táborban, ahol élni kénytelenek. Mesél a korábbi életükről a gyerekeknek, amire már Adam sem emlékszik. Álmodoznak, bíznak a jövőben, még ha az elég kilátástalannak is tűnik.

Ami kicsit zavart, hogy többször túl direktnek éreztem a diktatúrával és egyebekkel kapcsolatban leírt tanulságokat. Az író nem bemutatta őket bizonyos esetekben, hanem kimondta ezeket (állítólag ez a stílusához tartozik, de engem akkor is zavart). Például meg van a narrációban magyarázva, hogy a diktátorok gonoszak, rettegnek a körülöttük lévő emberektől, ezért senki nincs biztonságban mellettük, mert ha úgy érzik, valaki a hatalmukra tör, simán elteszik az útból akkor is, ha a saját emberükről, rokonukról van szó. Szerintem ezt jobb lett volna cselekményes formában bemutatni. Pl. az egyik jelenetben az Elnök elhurcoltatja a katonáival az egyik közeli alkalmazottját, mert rátör a paranoia. Szóval inkább cselekménybe ágyazottan vártam volna ezeket az egyébként fontos tanulságokat, mert úgy könnyebb őszintén átérezni, megérteni, mint ha csak a narrátor egyszerűen kimondja az élet nagy igazságait.

A regénynek viszont nagy erénye, hogy a főbb karakterek valóságosnak tűnnek, emberiek, kedvelhetőek. Nemcsak Adam és David, hanem Adam anyja, húga, a Doki, Jimmy (David kis cselédje), Katerina (David nagynénje), Claudia (David barátnője) is. Egyikük sem tökéletes, megvannak a maguk kis hibái, mégis olyan indokok vannak ezen hibák mögött, amiket meg lehet érteni, el lehet fogadni, és amiknek köszönhetően kedvelni is lehet ezeket a karaktereket.

A végén van egy csavar, ami igazából csak a karakterek számára az, mert mi, olvasók szinte végig tudjuk, mi a nagy titok David és Adam körül. Ennek ellenére alig vártam, hogy kiderüljön minden, mert kíváncsi voltam a karakterek reakcióira. Át akartam velük együtt élni például az örömet.



Hogy tetszett a könyv?

A túl direkt módon átadott tanulságokon kívül nekem bejött a történet. A cselekmény izgalmas volt, a karakterek szerethetőek, a "koldus és királyfi" alapot nagyon szépen átültette a szerző a modern világba.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.



Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy kalandos, modern és fontos témákkal foglalkozó ifjúsági regényre vágyik, amely egyszerre képes kikapcsolni és elgondolkoztatni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT


Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunk során Nógrádi Gábor korábbi ifjúsági regényeit vizsgáljuk meg tüzetesebben. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:
 

Érdekes, milyen jó együtt hallgatni néha. Néha sokkal jobb, mint összevissza beszélni vagy vitatkozni.


Állomáslista:

Blogturné Klub
11.17. Könyv és más
11.19. Utószó
11.21. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése