~ Sárga könyves út ~

2020. november 1., vasárnap

Matt Ruff: Lovecraft földjén – Blogturné

 

 
A külföldön nagy sikert arató, s az HBO által megfilmesített Lovecraft földjén végre hozzánk is megérkezett az Agave kiadó jóvoltából. A sci-fi, horror, és fantasy elemekkel teleszőtt történet tökéletes képet fest a rasszizmus bénító ridegségéről is.
Tarts bloggereinkkel, hogy esélyed legyen megnyerni az izgalmas kötet egy példányát!



Miért választottam ezt a könyvet?

YouTube-on láttam a könyv filmváltozatának a trailerét, és érdekesnek találtam. Bár tervben van, a filmet azóta sem tudtam megnézni, de örülök, hogy eljutottam általa a könyvhöz, mert igazán érdekes volt.


Véleményem a könyvről

A történet egyszerre realista és misztikus, ez a keveredés számomra újszerű és izgalmas ötlet volt. Realista, mert gyönyörűen bemutatja, milyen élete volt régen a fekete bőrű embereknek az USA-ban, milyen borzalmas rasszizmussal, konkrét fenyegetésekkel, életveszéllyel, elnyomással és jogsértésekkel kellett együtt élniük nap mint nap. Nem tudom, hogy ez mennyiben javult mostanra, hiszen mind tudjuk, hogy vannak ott még ezzel a témával kapcsolatban bőven problémák, de rossz volt olvasni arról, hogy milyen lehetett a múltban egy embernek csak azért, mert más színű a bőre.
 
Megláttam, hogy apámat oldalba kapta a golyó, és ömlik a vér a szájából. Furcsa kifejezés jelent meg az arcán. Az iszonyat ült ki rá. A világ borzalmai. Még túl fiatal voltam ahhoz, hogy felfogjam. Azt hittem, a haláltól retteg, pedig egyáltalán nem. Csak akkor értettem meg, mit érzett, amikor nekem is fiam született – egy fiú, aki sosem hallgat rám.
Nem maga miatt félt. Engem féltett. Meg akart védeni. Meg is védett: megmentette az életem, amikor kimenekített a tűzharcból. Az éjszaka azonban ezzel nem ért véget, és tudta, nem maradhat mellettem a legvégéig. Ez az igazi borzalom, ez a legszörnyűbb érzés a földön: a tudat, hogy a világ a gyermeked elpusztítására tör, te pedig nem tehetsz érte semmit. Nincs ennél rosszabb. Semmi.

A misztikusság egy titkos társaság formájában jelenik meg a regényben, aminek a tagjai misztikus erővel bírnak, de belháborúk dúlnak köztük. A fekete bőrű Turner család Caleb Braithwhite-nak és az apjának, a társaság vezetőjének köszönhetően keveredik bele ebbe az egészbe, és feje tetejére áll az életük. A társaság és maga Caleb is fel akarja használni őket a céljaihoz, de Turnerék nem akarnak olyanoknak segíteni, akik ismét csak a szolgákat látják bennük, és rossz célra használnák fel őket.

A fejezetek lényegében különálló kis novellák, amelyek végül regénnyé állnak össze. Mindegyik fejezetnek megvan a maga kerek, egész, lezárt története, de végül mégis mindegyik történet összekapcsolódik egymással, hogy kiadják a teljes képet. Az első részben Atticus elrabolt apját kell kimenteniük a szekta kezéből, de van szellemházas, más dimenziós, démonbabás, múltban ragadt szellemcsaládos és más egyéb történet is a kötetben. Mindegyik novellában a Turner család más és más tagja áll a középpontban, hol Atticus, hol az apja és a nagybátyja, vagy éppen a legjobb gyerekkori barátja, Letitia és a testvére, Ruby. De nemcsak a Turner család köti össze a novellákat egyetlen regénnyé, hanem Caleb Braithwithe cselszövései. Az összes novella eseményeiben benne van valamiképp a keze.

Leginkább Ruby fejezete tetszett, amely tökéletesen bemutatta, hogy mekkora különbség is volt akkoriban egy fekete és egy fehér nő élete között. Ruby egy bájitalnak köszönhetően ideiglenesen belebújhat egy fehér bőrű nő testébe, megtapasztalhatja, hogy milyen "szabadon" élni. A szomorú az, hogy mind tudjuk, az 1950-es években még a fehér nők sem voltak igazán szabadok, szóval, ha egy fekete nő egy fehér nő testében mégis így érez, az mindent elmond arról, vajon ő miféle súlyos láncokat viselhetett magán.
 
Ruby karaktere volt az, akivel a leginkább együtt is tudtam érezni. Míg a család többi tagja úgymond a jó oldalon állt mindig és igyekeztek helyesen cselekedni, addig Rubyt esendőnek rajzolta le a szerző. Jó ember, de a lelkén ejtett sebek miatt megvezethető, irányítható. Számomra ő volt az egyik legérdekesebb karakter a műben.

A másik érdekes karakter Caleb Braithwhite volt. Még most sem igazán tudom eldönteni, hogy a gonosz vagy a "szürke" karakterek közé soroljam-e, mert bár tett rossz dolgokat, lényegében egoista személyiség, aki másokat a saját céljaira próbál felhasználni, mégis éreztem benne valamit. Nem tudom szavakba foglalni mit, csak annyit, hogy ő talán jobb, mint az apja. Ezért is lepődtem meg a könyv végén és Caleb szálának lezárásán.

Kíváncsi leszek majd a filmváltozatra is, mindenképpen meg fogom nézni, amint lehetőségem lesz rá. A könyv alapján jó szórakozásra számítok.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon jól visszaadta a realista vonulata azt, hogy az 1950-es években milyen volt feketének és ezen belül fekete nőnek lenni az USA-ban. Ez a történelmi-társadalmi vonulat nagyon elnyerte a tetszésemet, még ha a lelkemet meg is viselte időnként. A misztikus vonalban voltak számomra kicsit zavaros dolgok, pl. mi Caleb célja, miért segít végül a ház szelleme Letitiának, amikor életében gyűlölte a feketéket és hasonlók. De a novellák izgalmasak voltak, bejött, ahogy összeálltak végül egy regénnyé.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik az egyszerre realista és mágiával teli történeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 
 
Nyereményjáték:

Több főszereplőnknek, köztük Atticusnak is a tudományos fantasztikum a kedvenc irodalmi műfaja. Mostani játékunkban emiatt a sci-fi népszerű képviselőit keressük. Az állomásokon megadott leírások alapján írjátok meg a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyvre gondolhattunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leírás a játékhoz:

A könyv, amit keresünk, amerikai író tollából született 1965-ben. Hugo-díjas társadalmi sci-fi, melyben egy fűszer segítségével hosszabb életre tehetünk szert, lehetőségünk lehet az űrutazásra, valamint az embert élő számítógéppé változtatja…


Állomáslista:

Blogturné
10. 30. Booktastic Boglinc
11. 01. Spirit Bliss
11. 03. Veronika’s Reader Feeder
11. 05. Utószó
11. 07. A szofisztikált macska
11. 09. Olvasónapló
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése