~ Sárga könyves út ~

2021. július 20., kedd

Stefanie Stahl: Mindenki képes kapcsolatra – Blogturné



A Park Kiadó nemrég egy újabb pszichológiai kötettel lepett meg bennünket, melynek középpontjában a kapcsolatok (vagy az arra való képtelenség) állnak. A téma útvesztőjében az önbecsüléssel, kötődési problémákkal foglalkozó német pszicholterapeuta, Stefanie Stahl kalauzol bennünket. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a könyvről!


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, mindig is kételkedtem abban, vajon nekem való-e egy kapcsolat. Képes vagyok-e együtt élni valakivel úgy, hogy azt nem nyűgnek érzem és nem tesz boldogtalanná. Sőt, boldog leszek tőle. Elég magamnak való ember vagyok, nehezen kötök kompromisszumokat, és igen, időnként tudok önző is lenni. Szóval kíváncsi voltam, a könyv vajon meg tud-e győzni arról, hogy valóban mindenki képes kapcsolatra, és ha igen, milyen segítséget nyújt ahhoz, hogy ezt elérjük.


Véleményem a könyvről

A könyv lényegében egyetlen alapgondolatot mutat be mélyebben, hogy az alkalmazkodás és önérvényesítés esetében is meg kell találni az arany középutat, hogy a kapcsolatunk működőképes legyen. Az, hogy melyik téren vannak hiányosságaink, attól függ, hogy mit tapasztaltunk gyerekkorunkban a szüleink viselkedésén.

Nagyon fontos gondolatnak tartom, hogy nem azért vizsgáljuk meg a szüleink reakcióit, mert őket akarnánk vádolni azért, amilyenek lettünk, hanem pusztán azért, hogy önmagunkat megértsük. Ugyanis a bevésődések, traumák feldolgozhatóak, vagyis csak rajtunk múlik, hogy dolgozunk-e önmagunkon, avagy sem. Ezt felnőttként már nem lehet a szüleinkre kenni.

Tetszett, hogy az író Julia és Robert, két kitalált személy példája alapján mutatja be, hogy milyen alkalmazkodási és önérvényesítési gondokat okozhatnak a különböző szülői hozzáállások, miféle reakciókat váltanak ki ezek a gondok egy kapcsolat során a felekből, hogyan ismerhetjük fel a kötődési programunkat, és miképpen dolgozhatunk önmagunkon és a kapcsolatunkon. Az, hogy konkrét személyiségekkel példákat láthattunk arra, amit az író át akart adni, sokkal könnyebbé tette a megértést. Könnyebb volt belelátni, miképp is működnek az emberek, és ezáltal könnyebb volt átlátni, miképpen működöm én.

Ugyanezt a megértést, átélést támogatja a borító két belső oldalán található ábra az árnyékgyermekről és a napsugárgyermekről. Még nem rajzoltam meg a sajátjaimat, de mindenképpen megteszem majd.

A példákkal alátámasztott elmélet mellett konkrét feladatokat is találhatunk a könyv második felében. Az író azt javasolja, hogy vegyünk egy külön füzetet ahhoz, hogy megcsináljuk ezeket a gyakorlatokat.

Lehet, hogy mindez most egy kicsit félelmetesen hangzik. Ezért sietek hozzáfűzni, hogy az efféle bevésődéseket akkor is fel lehet dolgozni, ha traumatikus eredetűek.

A feladatok több mindenben is segítenek. Egyfelől általuk jobban ráláthatunk, milyen volt a szüleink viselkedése velünk, milyen hiedelmeket épített ki bennünk az autonómiával és kötődéssel kapcsolatban az, ahogyan ők reagáltak helyzetekre, egymásra és ránk. Másfelől segítenek a gyógyulásban, abban, hogy az árnyékgyermekünket megérthessük, és ennek köszönhetően felfedezhessük a napsugárgyermekünket. Vagyis hogy megerősíthessük az önbizalmunkat, önmagunkat, és a hiedelmeinket átfordíthassuk pozitív irányba.

A könyv nemcsak a szülőkkel kapcsolatban, velünk, kötődési problémás emberekkel szemben sem vádaskodik, csak segíteni próbál. Hangsúlyozza, hogy nem baj, ha megéljük és kimutatjuk a negatív érzéseinket sem, hiszen azok emberiek. Valamint hogy meg kell tanulnunk nemet és igent is mondani a megfelelő helyzetekben.


Hogy tetszett a könyv?

Nem mondom, hogy rögtön gyökeresen megváltozott tőle a személyiségem, de most már legalább látom az okokat, hogy miért érzek úgy, ahogyan, és azt is tudom, hogy ez szép lassan megváltoztatható valamelyest. Én a távolságtartó típus vagyok, aki ha szeret is valakit, egy idő után fullad a kötöttségektől és inkább ellöki magától az illetőt, ezen pedig nem árt dolgoznom, mert nekem sem jó így.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akiknek kötődési problémáik vannak, akár kapcsolatfüggők, akár szélsőségesen autonómiára vágyók.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Pszichológiai könyvet olvasni mindig kifizetődő. Játékunkban minden állomáson megadunk egy-egy problémát vagy kérdéskört, amellyel kapcsolatban léteznek magyar nyelvű olvasmányok. Nektek csupán annyi a dolgotok, hogy keressetek ilyeneket, és pötyögjétek be a címet+szerzőt a Rafi megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdéskör a játékhoz:
önbizalom


Állomáslista:

07. 10. Readinspo
07. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése