~ Sárga könyves út ~

2023. március 4., szombat

Amie Kaufman–Ryan Graudin: A pislantások közötti világ – Blogturné



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Amie Kaufman és Ryan Graduin közös regénye, A pislantások közötti világ. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják a két unokatestvér, Marisol és Jake hihetetlen kalandokkal és élményekkel teli utazását egy olyan varázslatos világban, ami az elveszett dolgoknak, lényeknek, embereknek ad otthont.
Kövessétek a turnét, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

A nagyon klassz borítója és az érdekes fülszövege alapján kalandos, varázslatos ifjúsági fantasynek reméltem, ami jó szórakozást nyújt majd a munkanapok végén.


Véleményem a könyvről

A történet két főszereplője Marisol és Jake Beruna, akik unokatestvérek. A nagymamájuk nemrég meghalt, ezért a családjaik elmentek a nagyi házához, hogy összepakolják a cuccait, aztán eladják az épületet. Marisol azonban nem akar megválni sem a háztól, sem a nagymamája emlékétől, ezért mikor a kezébe akad egy a nagyija által rajzolt kincses térkép, ráveszi Jake-et, hogy kövessék az útmutatást. Azt reméli, ha valami értékeset találnak, akkor abból ki tudják fizetni a ház felújítását, fenntartását, és így megtarthatják azt családi nyaralónak. Ám a kincskeresés közben beszippantja őket a pislantások közötti világ. Az a hely, ahová az eltűnt emberek, helyek és tárgyak kerülnek. Marisol és Jake haza akarnak jutni, ám a rejtélyes férfi, aki segíthetne ebben, elmenekül előlük. A két gyereknek az a feladata, hogy megtalálják, még mielőtt túl késő lenne, és örökre ebben a furcsa világban ragadnának.

Az eseményeket felváltva olvashatjuk Marisol és Jake szemszögéből E/3-ban. Ez ebben az esetben azért tetszett, mert a két főszereplő teljesen másképp gondolkozik és érez az emlékeivel kapcsolatban, és épp ezért teljesen másképp élik meg a kalandjaikat. Marisol foggal-körömmel ragaszkodik az emlékeihez, egyszerűen nem tud lemondani a múltról, akkor sem, amikor pedig arra lenne szükség. Jake ezzel szemben inkább kitörölné a fájdalmas emlékeit csak azért, hogy megszabaduljon az ezekkel járó rossz érzésektől is. A történet során mindketten személyiségfejlődésen mennek át, Marisol megtanulja az elengedést, Jake pedig rájön, hogy rossz emlékek nélkül jók sincsenek.

A történet bár kalandos ifjúsági fantasyregény, a középpontjában mégis inkább a gyászfeldolgozás, az elengedés motívuma áll. Talán az elmúlt nehézkes évek hatására íródott meg, mert a Covid, az orosz–ukrán háború mindenkit, még a gyerekeket is rádöbbentette a szeretteink és a saját múlandóságunkra is. A regény talán segíthet abban, hogy a fiatalok feldolgozhassák a hátuk mögött lévő éveket, az esetleges veszteségeiket, vagy a félelmeiket a lehetséges veszteségektől.

A két főszereplő 12-13 éves, vagyis pont célközönség-korabeliek. A személyiségük, gondolataik, érzéseik könnyedén átérezhetők az adott korosztály számára. A gyereklelkű felnőtt olvasók pedig igazán aranyosnak, szerethetőnek fogják találni őket.

A pislantások közötti világ ötlete kifejezetten érdekes. Bár nem ez az első regény, amely feldolgozza, hová kerülhetnek az eltűnt dolgok (lásd pl. Rowlingtól A karácsonyi malac című könyvet), de a két író mégis egyedi módon építette ki az általuk kitalált világot. Tetszett, hogy ebben az esetben olyan helyek, tárgyak és emberek jelennek meg ebben a különleges világban, amelyeket és akiket a mi valóságunkból is ismerhetünk. Felbukkan benne például a Loch Ness-i szörny, Amelia Earhart, a mára kihalt tasmán tigris, a megalodon, Nofertiti, az alexandriai könyvtár, és még sorolhatnánk. Olvasás közben végig kíváncsian vártam, hogy legközelebb milyen általam ismert ember, tárgy, hely stb. kerül majd elő. A történet és a könyv végén található kurátori akták nemcsak érdekesek emiatt, hanem tanulhatunk is belőlük olyasmikről, amik egyszer a világunk részei voltak.

A történet fő szála lényegében arról szól, hogy Marisolnak és Jake-nek meg kell találniuk egy Christopher Creaturo nevű férfit, hogy hazajuthassanak. Hogy ki ez a férfi pontosan, és miért keresik, arról nem igazán lehet spoiler nélkül írni, de a lényeg, hogy őt kutatva mennek át rengeteg érdekes, izgalmas kalandon. Miatta járják be a pislantások közötti világ különleges helyeit. Szerintem a cselekményszál annyira színes és kalandos, hogy a fiatal olvasókat (és a fiatal lelkű felnőtt olvasókat is) biztosan beszippantja majd. Én legalábbis nagyon szerettem Marisollal és Jake-kel vándorolni a különböző helyszíneken keresztül.

Nagyon érdekelt, hogy ki is valójában Christopher Creaturo, mert sejtettem, hogy van valami titok vele kapcsolatban. Kíváncsian vártam, hogy kiderüljön, mi is a célja, miért teszi, amit tesz.

A történet vége, a két gyerek által megtanult tanulságok is klasszak voltak, elégedett voltam a regény lezárásával. Csak egy cseppnyi hiányérzetem maradt, mert szívesen megtudtam volna, hogy ki is pontosan az Adminisztrátor, miért irányítja ezt a helyet (vagy talán ő is hozta létre?), miért veszi el az emberek emlékeit, ha aztán olyan gondosan eltárolja azokat. Körülötte is sok titok van, amire végül nem derült fény. Elvileg lesz folytatása majd a történetnek, talán abból ez is kiderül.


Hogy tetszett a könyv?

Szerintem kalandos volt, imádtam felfedezni a pislantások közötti világ elveszett dolgait, személyeit és helyeit. Emellett nagyon tetszett a történet gyásszal, elengedéssel kapcsolatos szála és tanulsága. Szerintem ez egy nagyon klassz kis ifjúsági fantasy.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak a fiataloknak és fiatal lelkű felnőtteknek, akik szeretnek különleges fantasyvilágokban kalandozni. Valamint azoknak, akik olvasnának egy tanulságos történetet a gyászról és elengedésről.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A Pislantások közötti világ egy varázslatos hely, ott lyukad ki minden, ami a mi világunkban elveszik. Mostani játékunk során pedig mi másé is lehetne a főszerep, mint a történetben fontos szereppel bíró elveszettek megtalálásáé? Minden állomáson olvashattok egy hosszabb-rövidebb leírást a keresendő személyről, lényről, helyről vagy épületről, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, kire-mire gondoltunk és beírni a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Leírás a játékhoz:

Egy állítólagos élőlény, amely a skóciai Ness-tóban él Inverness városa közelében. A jetivel együtt a kriptozoológia (vitatott létezésű lényekkel foglalkozó „tudomány”) egyik legismertebb témája. A róla szóló legenda már évszázadok óta kering.


Állomáslista:

02. 27. Dreamworld
03. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út – Idézetek
03. 02. Csak olvass!
03. 03. Hagyjatok! Olvasok!
03. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 05. Sorok Között

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése