~ Sárga könyves út ~

2023. március 16., csütörtök

Heteira: A hold vonzása – Blogturné



Új turnénkkal elmélyülünk a vérfarkasok világában! Róbert Katalin új könyve egy mítoszokkal és legendákkal foglalkozó novelláskötet, mely Heteira álnév alatt jelent meg nemrég a Könyvmolyképző Kiadónál! Tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges lényekkel foglalkozó blogturnén, és játsszatok velünk, mert egy szerencsés olvasónk a kiadónak hála meg is nyerheti A hold vonzása című kötetet!


Miért választottam ezt a könyvet?

Regényt olvastam már korábban Heteirától, más néven Róbert Katalintól, de a novelláiról, a novellaírásról eddig csak beszélni hallottam. Szóval egyfelől szakmai okokból kíváncsi voltam, hogy milyen egy novelláskötet az ő tollából, másfelől olvasóként jó szórakozásra számítottam, mert szeretem az olyan fantasylényeket, mint a vérfarkasok.


Véleményem a könyvről

A kötetben tizenegy novella található, amiket egyetlen dolog köt össze, a vérfarkastéma. A novellák egyébként nagyon különbözőek mind témájukat, mind stílusukat vagy mondanivalójukat tekintve. Talán csak abban hasonlítanak még, hogy mindegyikben van valami romantikus szál, ami sokszor erotikával is párosul.

A novellák nem egyetlen fantasyvilágban játszódnak. Bár mindegyikben vannak vérfarkasok, mindegyik történetben mások ezek a lények, más szabályok vonatkoznak rájuk, az adott világ is másképp működik, és az emberek is másképp viszonyulnak hozzájuk. Van olyan novella, amiben teljesen átlagos és elfogadott, hogy vérfarkasok élnek az emberek között, de olyan is, ahol az emberek nem tudnak ezeknek a lényeknek a létezéséről. És akad, amiben tudnak róluk, de üldözik őket, kitaszítottként kell élniük.

A helyszínek is változatosak, a kötetben van olyan történet, ami Magyarországon játszódik, de több országba is "eljuthatunk" olvasás közben, többek között Franciaországba, Németországba, Új-Zélandra, az USA-ba.

A vérfarkasok miatt a kötetben lévő történetek alapvetően mind fantasyk, de akad, amelyikben van némi krimiszál, akciójelenetek teszik izgalmassá, vagy épp egy politikai párhuzam, valós társadalmi problémára való utalás miatt lesz igazán érdekes.

A történetekben szereplő párok tekintetében is sokszínűséget mutat a könyv. Egyfelől vannak vérfarkas-ember, vérfarkas-boszorkány és vérfarkas-vérfarkas párosítások is, másfelől nemcsak heteró, hanem meleg és leszbikus történeteket is olvashatunk a kötetben. Aminek én személy szerint nagyon örülök, mert hát, a világ sokszínű, még ha egyeseknek nem is tetszik. A történetekben sokszor előkerül az erotika, ezen jelenetek többsége igazán jól sikerült, csak egy-két esetben éreztem azt, hogy számomra túl gyors az iram, vagy szerintem nem a megfelelő helyzetben jutott eszébe szexelni az adott párnak. De mivel tudom, hogy talán erotikus jelenetet írni a legnehezebb, én elégedett vagyok összességében ezekkel a szálakkal.

Több kedvenc történetem is van a könyvből. Az egyik a Lunacy, amiben a fantasy némi krimivel keveredik. A történet lényegében arról szól, hogy a vérfarkasok és az emberek viszonylagos békében élnek egymással, csak néhány szélsőséges hang próbálja ezt a békét kibillenteni a helyéről. Aztán amikor egyik napról a másikra az addig teljesen békés vérfarkasok őrjöngve gyilkolni kezdenek, úgy tűnik, a szélsőségesek sikerrel is járnak, meggyőzhetik az embereket, hogy a vérfarkasok veszélyes vadállatok. Ám egy rendőrtiszt biztosra veszi, hogy valami nem stimmel a megvadult vérfarkasokkal, és megpróbál rájönni, mi állhat a háttérben. Imádom a krimiket, és ennek a történetnek a fantasyszál egy izgalmas pluszhangulatot adott.

– (...) Ki kockáztatná a saját vérét egy politikai győzelemért?
– A politikusok – morogta Benoît.

A másik kedvencem a Született vezető című novella. Ebben Doma, a vérfarkas váratlanul a falkája alfájává válik, ám a párja, Matyi ember, és fogalma sincs, miként fog a többi farkas viszonyulni ahhoz, hogy megpróbálja általa az emberi világot összehozni a farkasok világával. Ahogyan abban sem biztos, hogy Matyi vajon ki fogja-e állni a próbát, elég erős-e ahhoz, hogy lemondjon a rendes életéről azért, hogy őt támogassa alfaként a munkájában. Ez a történet lényegében egy fantasyszálon keresztül mutatja be, hogy két különböző életmódot folytató embernek milyen nehéz még akkor is fenntartani egy kapcsolatot, ha őszintén szeretik egymást. A novella azt is alátámasztja, hogy legyen szó vérfarkas-ember, ember-ember, férfi-nő vagy férfi-férfi párosításról, lényegében minden pár hasonló problémákkal és kétségekkel küzd a hasonló helyzetekben. Nagyon szimpatikus volt egyébként Matyi karaktere a sztoriban, és bár Domát is megkedveltem, mégis a cuki kutyatréner volt a kedvencem, akinek nagyon drukkoltam, hogy végül meghódítsa a farkasok szívét, és még ha emberként is, de maga is a falka tagja lehessen.

A harmadik kedvencem pedig a Hogy azok ott fent bekaphassák című novella volt, aminek már a címét is imádtam. Egy ostoba, gyűlölködő törvény miatt az alakváltó farkasokat kiutasíthatják az országból, ám Caleb maradni akar a kisöccse miatt, akit az állam egy másik bigott törvény miatt kiszakított a családjából és "kölyökotthonba" helyezett. A maradás csak úgy oldható meg, ha hozzámegy egy emberhez, és a házasság révén jogot szerez az állampolgárságra. Egy ismerőse hozza össze Oliverrel, akivel csak álkapcsolatként indul minden, ám miközben megküzdenek a bevándorlási hivatal ellenőrzésével, valódi érzések alakulnak ki köztük. Ez azonban csak nehezebbé teszi a dolgokat, mert ha nem jön be a tervük, örökre elszakíthatják őket egymástól. Imádom azokat a történeteket, amik reflektálnak a saját világunkra. Itt az USA-beli és persze a hazai helyzet is eszébe juthat az olvasónak, és egyszerre láthatunk párhuzamot a melegekkel és a bevándorlókkal való bánásmóddal kapcsolatban. Bár a novellabeli helyzet valamivel rosszabb, mint a valóság (a valóságban a melegek és bevándorlók gyerekeit még nem veszi el az állam törvényileg a családjuktól), de olvasás közben végig arra gondoltam, hogy remélem, nem is jutunk el idáig soha, sem itthon, sem az USA-ban, sem máshol a nyugati világban (a világ civilizálatlanabb felén pedig reméljük, hogy idővel modernizálódnak majd). Szóval ez a novella feldühített, mert őszintén hiszek az általános emberi jogokban, és feldühít, mikor azt látom, hogy akár csak egy történetben is, de két lábbal tiporják ezeket. Másfelől megviselte a lelkem, mert átéreztem Caleb és a kisebbségek (ebben az esetben az alakváltó farkasok) kilátástalannak tűnő helyzetét.


Hogy tetszett a könyv?

A tizenegy novellából talán kettő volt, ami annyira nem fogott meg, ami szerintem nagyon-nagyon jó arány. Az összes többit érdeklődve olvastam és élveztem. Mindegyik másról szólt, mást adott számomra, de mindegyikben volt valami, ami miatt szerettem olvasni.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti a vérfarkasokat, a többféle szempontból is sokszínű novellákat.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A likantrópok rajongói elég sok sorozatban és filmben találkozhatnak a kedvenceikkel! Minden állomáson találtok egy ismertebb vérfarkast, akit be kell azonosítanotok, és a sorozat/film címét beírni a Rafflecopterbe, amiben szerepel.

Ne feledjétek, NEM a karakter vagy a színész nevére vagyunk kíváncsiak.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

03. 10. Dreamworld (Kedvcsináló idézetek)
03. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú a szerzővel)
03. 22. Dreamworld
03. 25. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése