~ Sárga könyves út ~

2023. március 15., szerda

Susanne Schötz: A macskák titkos nyelve – Blogturné



Susanne Schötz bebizonyította, hogy a macskák valóban kommunikálnak a hangjukkal. Saját tapasztalatait összegyűjtve megosztja olvasóival a macskahangok fonetikáját, mesél a macskáiról és a velük való kalandjairól, és megtanítja, hogyan értelmezzük a macskák által kiadott különböző hangokat, illetve testbeszédüket.
Tartsatok velünk ezen az izgalmas blogturnén, és ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Jaffa Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!


Miért választottam ezt a könyvet?

Aki ismer, az tudja, hogy lényegében egy kutyatestvérrel együtt nőttem fel (nyolcéves koromban kaptam őt, és 16 évig volt a családunk tagja), és jelenleg is van két saját shih-tzum. Szóval inkább kutyapárti vagyok. Hogy mégis miért érdekelt akkor egy macskákról szóló könyv? Egyszerűen azért, mert alapvetően szeretem az állatokat, hiszem, hogy sokkal értelmesebbek, sokkal többre képesek, mint azt mi, önhitt emberek hisszük. Szóval érdekelt, hogy mit tudhatok meg a macskák kommunikációjáról ebből a könyvből.


Véleményem a könyvről

Alapvetően tetszett, hogy ezt a könyvet nem egy átlag macskatartó, hanem egy fonetikával foglalkozó egyetemi professzor írta. Vagyis a kötet lényegében egy tudományos kutatómunka eredménye. Hiteles, elég sok témakörre kiterjed, és megfigyeléseken, kutatásokon alapul. Emellett viszont a stílusa kellemes, könnyen olvasható, és az átlagemberek, laikusok számára is érthető és élvezhető. Én pedig különösen élveztem, mivel az egyetemen nyelvészet (azon belül is anyanyelvi nevelés) specializációs voltam, és bár az órákon elsősorban az emberi nyelvről tanultunk, érdekes volt egy másik szempontból, az állatok szempontjából is betekintést nyerni a nyelvészetbe.

Először furcsa volt, hogy a macskák beszédét elemezte az író, mert magamtól például eszembe sem jutott volna, hogy a macskák által kiadott hangokat hangtípusokba vagy képzésük szerinti kategóriákba soroljam, esetleg fonetikai jelekkel leírjam a "mondandójukat", de nagyon érdekes volt az elgondolás.

Azt mindig is tudtam, hogy az állatok kommunikálnak egymással és velünk, emberekkel is, de ezt a kommunikációt elsősorban nonverbálisnak tartottam (a kutyáim is 90%-ban így kommunikálnak). Üzeneteket adnak át a mozdulataikkal, szagokkal, a tetteikkel, a nézésükkel stb. És persze hangokkal is, de nem olyan bonyolult módon, mint mi a szavainkkal. De a könyv olvasása közben rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. Az állatok által (ebben az esetben a macskák által) kiadott hangok igenis elég bonyolult kommunikációra adnak lehetőséget.

Az írónak egyébként öt macskája van, akik egyrészt segítettek neki a kutatásban, megfigyelte őket, azt, miként kommunikálnak egymással és az emberekkel. Másrészt sokat mesél róluk a könyv lapjain, ezek a történetek pedig egyfelől érdekesek és cukik, másfelől segítenek megérteni a tudományos magyarázatokat.

Hogy igazán modern és érdekes legyen ez a könyv, nemcsak olvashatunk a macskák által kiadott hangokról, hanem a kötet végén megadott honlapon meghallgathatjuk azokat, amiket az író a könyv lapjain kielemez.

Amellett, hogy a könyv érdekes nyelvészeti szempontból, abban is segít, hogy a macskatartó gazdi jobban megérthesse a háziállatát, felismerje, hogy mit akar tőle az adott macska az adott helyzetben, rájöjjön, hogy egy aktuális gondot (pl. harapós macska, pisigondok, elhízott kedvenc, állandó éjszakai ébresztés, kötődési problémák stb.) miként is lehetne megoldani.

A könyvet nemcsak az aranyos macskaillusztrációk dobják fel, hanem azok a táblázatok, rajzok is, amik a tudományos megértést segítik.


Hogy tetszett a könyv?

Nyelvészként nagyon érdekes volt elgondolkozni azon, hogy talán a macskáknak bonyolultabb a verbális kommunikációjuk, mint azt eredetileg hittem volna. Olvasóként pedig érdekes volt az író macskáiról szóló történeteket olvasgatni.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akiket foglalkoztat a nyelvészet, de nem csak az emberi kommunikációt tartják érdekesnek. Valamint a macskatartóknak, és azoknak, akik úgy alapvetően szeretik az állatokat.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mostani játékunkban a macskákkal foglalkozunk. Kerestünk nektek 3 érdekes tényt a macskákról, de némelyikbe belejavítottunk… A ti feladatotok eldönteni, hogy az adott állomáson IGAZ vagy HAMIS információt osztottunk meg a bársonytalpúakról.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


Kérdés a játékhoz:

A macskák dorombolásának frekvenciája ugyanaz, mint ahogy a csontok és az izmok regenerálódnak. IGAZ VAGY HAMIS?


Állomáslista:

03. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése