~ Sárga könyves út ~

2024. április 13., szombat

Alice Oseman: Fülig beléd zúgtam 5. (Heartstopper 5.) – Blogturné



Hosszú idő után 2024-ben végre kezünkbe vehetjük a Heartstopper-sorozat következő kötetét, melyben Nick és Charlie életük nagy döntéseit készülnek meghozni.
Tarts bloggereinkkel, ha szeretnél már a megjelenés előtt betekintést kapni az új részbe, és ha velünk játszol, esélyed lehet megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Alice Oseman az egyik kedvenc íróm, a Heartstopper pedig az egyik kedvenc történetem, úgyhogy nyilvánvaló volt, hogy ezt a részt is elolvasom magyarul. Korábban már olvastam angolul, de az embernek az anyanyelvén olvasni mindig más élmény kicsit.


Véleményem a könyvről

A sztori kezdetén épp év vége van. Charlie az utolsó vizsgáira készül, Nicknek pedig ki kell találnia, hová jelentkezzen egyetemre, ami azért nehéz, mert nem akar távol kerülni Charlie-tól, akinek még van egy éve a gimiben.

Nick és Charlie kezdenek átlépni a felnőttkor küszöbén többféle szempontból is. Egyfelől ott az egyetemválasztás kérdése, ami szorosan összefügg azzal, hogyan kellene kezelni egy párkapcsolatban a fontos egyéni életdöntéseket. Másfelől előkerül a testiség is, ami ebben a korban teljesen normális, főképp egy komoly párkapcsolatban.

A Nick és Charlie kisregény fordítása után érdekes azt a képregényt olvasni, ami ugyanazt a témát járja körbe. Főképp azért, mert a képregényben teljesen más hangulata van az egész egyetemválasztós, távkapcsolatos szálnak. Itt is sok a kétség és a félelem Nickben és Charlie-ban, mégis egymás között sokkal egészségesebben kezelik a nehéz helyzetet. Charlie azt akarja, hogy Nick a számára legmegfelelőbb helyet válassza, még akkor is, ha emiatt nehéz lesz fenntartani a kapcsolatukat. Nick pedig odafigyel Charlie érzéseire, és nem merül el teljesen a saját egyébként teljesen érthető izgatottságában amiatt, hogy új életet kezdhet az egyetemen.

Igazából a kisregény és az ötödik képregény is érdekes volt a maga módján, csak mindkettő mást közvetített számomra. A képregény még mindig cuki és a gondok ellenére rózsaszín felhős. Olyan sztori, amiben az ember kényelmesen és boldogan merül el, mert megsimogatja a lelkét. Míg a kisregény a való élet, az, ahogyan ténylegesen működnek a dolgok és az emberek, és pont amiatt szerethető, mert sokkal realistább.

A szexualitás terén sok mindent érdemes eltanulni Nicktől és Charlie-tól. Bár mindketten zavarban vannak és izgulnak, mégis meg tudják beszélni egymással a dolgokat, ami nagyon fontos egy párkapcsolatban. És klassz, hogy Nick elfogadja Charlie komplexusait, félelmeit, nem akarja semmire rákényszeríteni, hagyja, hogy a saját tempójában haladhasson, és csak élvez mindent, amit együtt, mindkettejük szabad akaratából csinálhatnak. Vagyis a történet két fontos tanulságot közvetít, az egyik, hogy a szex nem tabu, lehet, sőt, kell is beszélni róla, a pároddal és barátok között is, mert így lehet egészséges szexuális életed, és így szerezheted meg azt a tudást, ami ahhoz kell, hogy lelkileg és fizikailag is pozitív hatással legyen rád a szex. A másik, hogy a szex nem egy alanyi jogon megjáró dolog. Nem az van, hogy ha együtt jársz valakivel, akkor és úgy szexelhetsz vele, amikor és ahogyan csak akarsz. Mindkét félnek joga van eldönteni, hogy mik a határai, és ezt a másiknak tiszteletben kell tartania. Ha az egyik nem akar levenni egy ruhadarabot, vagy még (esetleg egyáltalán soha) nem áll készen valamit kipróbálni, akkor az teljesen rendben van. Ha a másik szeret, elfogadja. Ha nem fogadja el, akkor nem szeret, és inkább menjen, amerre lát.

A szexualitás nemcsak Nick és Charlie esetében kerül elő ebben a részben, hanem a barátok, valamint Tori és Michael részéről is. Tori karakterének köszönhetően az aszexualitásról is megtudhatunk néhány dolgot, valamint arról, miként is működhet egy kapcsolat akkor, ha az egyik fél aszexuális (de nem aromantikus).

Nemrég fordítottam a Loveless című regényt, ami szintén erről a témáról szól, szóval most már sokkal többet tudok erről, mint anno, amikor angolul olvastam a képregény ezen részét, és így kicsit más volt az óriáskerekes jelenet. Sokkal jobban értettem Torit, már csak azért is, mert korábban fogalmam sem volt róla, hogy az aszexualitás és az aromantikusság két különböző dolog, és ha valaki csak aszexuális, attól még simán lehet szerelmes. Mivel ebben a témában elég kevés tudást közvetít felénk még az internet, a filmek és a könyvek is, ha valaki többet szeretne tudni, annak ajánlom majd a Loveless elolvasását a magyar nyelvű megjelenést követően (és nemcsak azért, mert én fordítottam, hanem mert tényleg fontos infók vannak benne).

Érdekes volt látni, hogy Charlie-ék anyukája mennyit fejlődött az idők során. Korábban a képregényekből és a Solitaire-sorozatból csak annyi látszott, hogy folyton elfoglalt, nem törődik úgy a gyerekeivel, ahogyan kéne, bár szereti őket, mégsem érti meg a gondjaikat, az érzéseiket, sokszor nem úgy reagál, ahogyan anyaként kéne, és hasonlók. Ebből a részből viszont kiderül, hogy miért is lett olyan, amilyen, és az is látszik, hogy már tényleg erőteljesen próbálkozik jól szeretni a gyerekeit.


Hogy tetszett ez a könyv?

Magyarul is nagyon jó volt. Annak ellenére, hogy már angolul olvastam, egyetlen pillanatig sem untam újraolvasni. Nagyon fontos témák kerültek elő a történetben, amikről érdemes beszélni, főképp a fiataloknak, akik épp az első kapcsolatukat élik meg, egyetemválasztás előtt állnak, esetleg távkapcsolatra készülnek, és most fedezik fel a szexualitásukat. Tudom, hogy törvény szerint ez a könyv nem szólhat nekik, de kimondom, az adott törvény rossz, és nem védi, hanem árt a fiataloknak. Pont. Ez a könyv viszont nagyon is hasznos és gyönyörű.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy szívmelengető képregényt szeretne olvasni útkereső tinédzserekről.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mivel ebben a részben nagy szerepet kap a továbbtanulás, és az egyetemválasztás, ezért játékunk során felsőoktatási intézményeket fogunk keresni. A feladatod annyi, hogy felismerd a képen látható iskolát, és beírd a Rafflecopter megfelelő sorába annak nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

04. 12. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 14. Könyv és más
04. 16. Hagyjatok! Olvasok!
04. 18. Csak olvass!
04. 20. Utószó
04. 22. Dreamworld

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése