~ Sárga könyves út ~

2024. április 14., vasárnap

Hugh Howey: Siló (Siló 1–5.) – Blogturné Extra



Tarts velünk Hugh Howey Silójába, a helyre, ahol ezrek élnek a föld alatt egy maguk gyártotta börtönben. A külvilágról és a múltról szóló történetek legendaszámba mennek, hiszen csak az arra ítéltek jutnak ki a felszínre, ahol a mérgező levegő hamar megöli őket.
A hatállomásos turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerheti ezt a megdöbbentő disztópiát a Könyvmolyképző Kiadónak hála!


Nemsokára hozok nektek a könyvről is értékelést, de most extraként a könyvhöz készült sorozatról írnék nektek néhány gondolatot. Egyelőre csak az első 6 részét láttam, úgyhogy ez alapján írom meg ezt a bejegyzésemet.


Az 1. évad 10 részből áll, és az Apple Tv+-on tekinthető meg. Egy-egy rész átlagosan 50 perces.

Bár a sorozat alapsztorija ugyanaz, mint a könyv esetében, mégis teljesen mást kap az ember tőle. Aki először a könyvet olvasta, mint én is, egyáltalán nem fog unatkozni a sorozaton, ugyanis behoztak új karaktereket, új történetszálakat, és a hangsúlyok is erőteljesen eltolódtak a regényhez képest.

Bár a látványvilág eléggé szürke (szó szerint, hiszen egy lepukkant, föld alatti silóban járunk) hangulatban, mégis összetett, érdekes, illik a sztorihoz, és a színészek is jól hozzák a karaktereket.

A sorozatban és a könyvben hasonló, hogy valami történt a világgal, ami miatt a túlélők egy föld alatti hatalmas silóba húzódtak vissza, és ott is élnek sok-sok generáció óta. Fogalmuk sincs róla, pontosan mikor és hogyan kerültek oda, mi történt a múltban, és úgy tudják, hogy még mindig nem mehetnek ki a külvilágba, mert a környezet olyan mértékben élhetetlen, hogy azonnal meghalnának, amint kiteszik a lábukat. Ha valaki mégis ki akar menni, megengedik neki (lényegében ezzel büntetik a kíváncsiságot és lázadást), de eddig még egyetlen ember sem élte túl a bennlévők tudta szerint. A múltbeli tárgyakat, maradványokat illegálisnak tekintik, és súlyos büntetés jár azért, ha valakinél ilyesmit találnak, vagy valaki a történelmet kutatja.

A sztori eleje körülbelül lefedi a könyv első részét, ugyanazok a főbb karakterek, és lényegében ugyanaz is történik. Ám később, amikor a középpontba Juliette karaktere kerül, a hangsúly inkább arra a nyomozásra tevődik át, amit a szerelme, George meggyilkolása miatt folytat. Természetesen ez összefügg a silóbeli titkokkal is, de mégis nagyobb nyomatékot kap a szerelmi indok. A nyomozás maga is sokkal hosszabb, összetettebb, csavarosabb, kalandosabb. Igazából ez teszi izgalmassá a sorozatot, mert hozzáad valami pluszt a regényhez.

A karakterek hangsúlyossága is eltolódik néhány esetben, aki a könyvben nagyon fontos volt, az a sorozatban kevésbé, akit pedig az oldalakon csak épphogy megemlített Howey, az a sorozatban kiemelt szerepet kapott. Ott van például Bernard, aki sokkal kevesebb szerepet kapott eddig a sorozatban, mivel itt behoztak egy egész szervezetet egy Sims nevű karakter főbb szereplésével, aki lényegében ugyanazt képviseli, mint a könyvben önmagában Bernard karaktere.

Ezzel szemben George karaktere a könyvben épphogy csak meg lett említve, a sorozatban viszont rengeteg szerepet kap, teljesen felépítették a karakterét, ráépítettek egy csomó titkot és fordulatot, és olyan bepillantást kaphatunk a Juliette-tel közös múltjába, amit a regény nem adott meg.

Aztán ott van az új seriffhelyettes, aki a könyvben teljesen érdektelen karakter volt, a sorozatban viszont olyan háttérsztorit, személyiséget kapott, ami egyelőre szimpatikussá teszi számomra.

Szóval én azt mondom, aki a könyvvel kezdi, nyugodtan nézze meg utána a filmet is, mert mind történetben, mind hangulatban, mind fordulatokban teljesen mást fog kapni, mint olvasás közben. És szerintem egyáltalán nem fog unatkozni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A Könyvmolyképző Kiadó honlapján találtok beleolvasót a Siló omnibusz kiadásához, és minden állomáson egy idézetet belőle, amiről el kell döntenetek, hogy az olvasottak alapján IGAZ VAGY HAMIS?

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Mondat a játékhoz:

Lefogadom, hogy akkoriban odafenn nagyon jó volt a kilátás, míg az emberek bele nem őrültek, aztán felkelés robbant ki, a végén meg száműzetésbe küldtek pár embert, hogy egyenesbe hozzák a dolgokat. (Igaz vagy hamis?)


Állomáslista:

04. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
04. 16. Könyv és más
04. 18. KönyvParfé
04. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 22. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése