~ Sárga könyves út ~

2014. május 22., csütörtök

Meghatározó gyermekkori olvasmányaim


Már háromévesen tudtam olvasni, úgyhogy a gyerekkoromat szó szerint a könyvek világában töltöttem. Míg mások Barbie babával játszottak, addig én olvastam, olvastam és olvastam. Rengeteg könyv került a kezembe, de van néhány, amelyre kiemelkedően emlékszem, mert vagy nagyon tetszett, vagy valamiféle szép emlékem kötődik hozzá. Ezeket a gyerekkori, különleges könyveket szedtem most össze.
 

1. Bobó és Góliát:

Igaz, ezek nem könyvek, hanem képregények, mégis fontosak számomra. Ugyanis 3 évesen ezekből tanultam meg olvasni. Anyuék egyszer csak azt vették észre, hogy már nemcsak a képeket nézegetem, hanem el is tudom olvasni, mi van melléjük írva. Hogy hogyan csináltam? A mai napig senki nem tudja, mert sosem tanítottak olvasni.
 

2. Petőfi összes költeménye:

Már gyerekként is igazi különcnek számítottam, ugyanis háromévesen ezt olvasgattam. Voltak versek, amelyeket kívülről megtanultam belőle, a többit pedig az oviban felolvastam a társaimnak. Valószínűleg azért került a kezembe, mert Petőfi leszármazottai vagyunk, anyut még Petőfinek is hívják, csak én már az apám nevét kaptam.
 

3. Jane Eyre:

Édesanyám adta a kezembe. Hogy pontosan hány éves voltam, nem tudom, olyan 8-10 lehettem talán. Azt mondta, hogy ő nagyon szerette kislányként, olvassam el, biztosan tetszeni fog. Igaza volt! :)
 

4. Az utolsó mohikán:

Még alsós koromban kaptam év végén a kiváló tanulmányi eredményeimért. De nemcsak ezért kötődöm hozzá érzelmileg, hanem mert ez volt az első könyv, amin sírtam olvasás közben. Korábban azt gondoltam, hogy a történeteknek happy enddel kell végződniük, ez a történet viszont megtanította, hogy a fantázia világa sem mindig fenékig tejfel, és ott sincs mindig boldogan éltek, míg meg nem…
 

5. Én, te, ő:

Az iskolai könyvtárból vettem ki, és nagyon megtetszett. Mikor vissza kellett vinnem, nagyon vágytam rá, úgyhogy később rá is vettem anyut, hogy vegye meg nekem. Csak annyira emlékszem belőle, hogy imádtam, ahogyan játékos-mesélős módon tanít.
 

6. Mutáció:

Az osztályfőnökömtől kaptam kölcsön. Annyira megtetszett, hogy kézzel le akartam írni a teljes regényt egy füzetbe, mielőtt visszaadnám. Nem sikerült. :D De később egy antikváriumból sikerült olcsón megszerezni. :)
 

7. Invázió:

Ez a könyv úgy magába szippantott, hogy ki sem lehetett venni a kezemből. Emlékszem, hogy anya hívott ebédelni, de én csak olvastam, mert ha félbe kellett volna hagynom, belehalok a kíváncsiságba és az izgalomba. :)
 

8. Nyakigláb Apó

Eredetileg az anime változatát láttam a tévében, csak akkoriban még fogalmam sem volt róla, mi az az anime. Úgyhogy lényegében szimpla meseként tekintettem rá. :D De a mese/anime nagyon tetszett, úgyhogy mikor rájöttem, hogy egy könyv alapján készült, gyorsan be is szereztettem anyuval valami ünnepre ajándékként. :) Azóta is az egyik kedvenc ifjúsági regényem. :)
 

9. Harry Potter

Az első könyvet a megjelenése utáni karácsonyra kaptam meg anyutól. Azt hiszem, nem meglepő, hogy azonnal elvarázsolt. Igaz, nem tizenegy éves voltam már sajnos, hanem idősebb, de még így is Harryékkel nőttem fel. Ez az a regény, amely minden korosztályhoz szól, és amelyről úgy gondolom, maradandó értéket képvisel. Biztos, hogy még 90 évesen is imádni fogom, és úgy gondolom, sok-sok évtized, évszázad múlva is még ott lesz az emberek (gyerekek és felnőttek) kezében. :)


Elmondjátok nekem, számotokra milyen könyvélmények voltak meghatározóak gyerekkorotokban? :)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

5 megjegyzés:

  1. Oda meg vissza voltam a Jane Austin-Büszkeség és balítéletért. Harry Potter, mint esti mese főleg ezek :)

    VálaszTörlés
  2. Hát nekem az első igazi saját könyvem az a Tündérmanók meséi voltak azt kb. 3. osztályos koromban kaptam :) aztán nagyon szerettem még a Vándorló palotát is :)

    VálaszTörlés
  3. Az elő könyv élményem a Hetvenhét magyar népmese volt amikor 3. osztály után táborban voltam. Ebből tanultam meg szinte olvasni :) Után jött a Két Lotti, Abigél, Büszkeség és balítélet. Ma napig bármikor szíves újraolvasom bármelyiket :)
    Ana

    VálaszTörlés
  4. Igazán klassz könyvek kerültek a kezeitekbe, többségüket én is ismerem, olvastam és szeretem. :)

    VálaszTörlés
  5. A Pál utcai fiúkat mondanám az első meghatározó könyves élményemnek. Ugyan én is csak azért kezdtem olvasni, mert kötelező, a végére mégis potyogtak a könnyeim.Itt kezdtem megszeretni magát az olvasást, ezután már önként is vettem könyvet a kezembe. Szerencsére ez máig töretlen maradt, sőt! :) Az Abigél, a Harry potter kötetek, Sohonyai Edit - Kockacukor, Le a fiúkkal,Le a csajokkal és Mocsok csillag című regényei, a Love story (Szerelmi történet) ezt angol nyelven olvashattam végig, bár magyarul is fenomenális alkotás. Az Árnyékvilágot is ide sorolnám, mert úgy érzem meg kell említenem. Ez volt az a könyv, illetve könyvsorozat, aminek a második részével sírva jöttem ki a könyvesboltból, mert végre magaménak tudhatom.Ki sem lehetett rángatni a szobából, míg be nem fejezetem. :)

    VálaszTörlés