~ Sárga könyves út ~

2014. július 20., vasárnap

Könyv vs. könyv


Deszy tette ki ezt a képet Facebookra, és gondoltam, jó bejegyzés lehetne arról, ki mit preferál inkább, és miért. Egy kicsit kibővítettem a képen lévő kategóriákat, hogy még több érdekességet megtudjunk egymásról a könyvszeretetünkkel kapcsolatban. Szóval nézzük… :)  

1. Puha kötés vs. kemény kötés: Anyagi okokból puhakötés. Úgy vigyázok a könyveimre, mint a hímes tojásra, úgyhogy a puha kötésű könyveim sem esnek szét. Így feleslegesnek érzem, hogy kemény kötésre plusz 1000 Ft-ot fizessek. Meg a puhakötésű könyveket könnyebb is tartani olvasás közben, hiszen a kemény kötés plusz súlyt jelent.

2. Egy könyv vs. több könyv olvasása egy időben: Általában több könyvet is olvasok egy időben, mert hol ilyen, hol olyan a hangulatom (van, amikor komolyabb, van, amikor könnyedebb történetre vágyom épp). Persze akad, amikor egyetlen könyv annyira leköti a figyelmemet, hogy amíg nem olvasom ki, addig képtelen vagyok más könyvet a kezembe venni, de ez ritka.

3. Borítóval vs. borító nélkül: Ha egy könyvnek levehető borítója van, akkor általában le is veszem, míg olvasom. Zavar, hogy lapozás közben elcsúszik, meggyűrődhet, elszakadhat stb. Így inkább leveszem, félreteszem, aztán, ha kiolvastam az adott könyvet, ismét felöltöztetem. :)

4. Könyvjelző vs. sarokbehajtás: Egyértelműen könyvjelző! A sarokbehajtás a könyv megrongálása, vagyis mint ilyen, szörnyűség számomra. Egyfelől, engem még a könyvek tiszteletére tanítottak, másfelől, egy könyv rengeteg pénzbe kerül, és mivel én magam veszem most már a saját pénzemből a könyveket, így extrán vigyázok rájuk. Ahogy mondják, akinek az ölébe röppen valami, nem tudja értékelni, aki viszont megdolgozik érte, az mindennél jobban értékeli. :)

5. Vékony vs. vastag könyv: Számomra meglepő volt, mikor először azt hallottam másoktól, hogy vastagság alapján vásárolnak könyveket. Van, aki nem vesz a kezébe hosszabb könyvet, és olyan is, aki csak vastag könyvért hajlandó fizetni. Engem nem érdekel egy könyv hossza, csak a minőség. Egy rövid könyv is lehet zseniális és egy hosszú is nagyon unalmas, és fordítva, egy rövid könyv is lehet unalmas, és egy hosszú is zseniális. Aki csak egyiket vagy másikat hajlandó elolvasni, lehet, hogy élete legjobb történetéről marad le. Szóval én minőség alapján döntök.

6. Szépirodalom vs. szórakoztató irodalom: Mindkettőnek látom a szépségét és hasznát. Kedvtől függ nálam, hogy épp melyiket olvasom, de hosszabb időre egyiktől sem tudok elszakadni. Mindig kell valami komolyabb és valami könnyedebb is a lelkemnek és a szellememnek. Viszont fontos számomra, hogy szórakoztató irodalmi könyvek közül is egy bizonyos minőségi szint fölött válasszak.


7. Papírkönyv vs. e-book: Látom az e-book hasznát, pl. ha az ember sokat utazik, könnyebb egy e-book olvasót magával vinnie, mint húsz könyvet. De én csak és kizárólag a papírkönyvet tartom igazi könyvnek, és az e-book nem tudja megadni nekem azokat a plusz érzelmi dolgokat, amiket a papírkönyv ad. Nem lehet lapozgatni, megsimogatni, megszaglászni, és nem adja meg azt a tudatot sem, hogy az adott könyv a tiéd, a polcodra teheted, és még akár az unokáid, dédunokáid is megörökölhetik.

8. Magyar vs. külföldi könyv: Bevallom őszintén, több külföldi író által írt könyv jár a kezemben, mint magyar. De azért időről időre magyar regényeket is olvasok. Hiszek abban, hogy sok magyar író legalább annyira jól ír, mint külföldi társaik. Csak nehezebb rátalálni ezekre a kincsekre, mert nem mindig a tehetséget reklámozzák, így nehezen jut el a jó, magyar könyvek híre hozzánk, olvasókhoz. :)


9. Legális könyvbeszerzés – illegális könyvletöltés: Régen én is töltöttem le könyveket a netről, mert fogalmam sem volt, miféle károkat okozok ezzel. Amióta viszont kicsit jobban belelátok a könyvkiadás menetébe, a kiadók, írók és olvasók életébe, azóta pontosan tudom, mennyire káros az illegális könyvfeltöltés és –letöltés. Így már kb. 5 éve nem töltök le könyvet. Sajnos, nincsen túl sok pénzem arra, hogy minden engem érdeklő könyvet megvegyek, ezért más legális és nem káros módszerekhez fordulok. Általában kölcsönkérek a barátaimtól, vagy megpróbálok kedvezményesen hozzájutni az adott könyvhöz „használtan” a Moly.hu-n, esetleg az antikváriumban kutatom a kincseket (mostanság már sok új könyvet is megtalálni ott).

Ti milyen könyveket szerettek olvasni? :)


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

2 megjegyzés:

  1. Én is ugyanígy vagyok mindegyik ponttal, teljesen egyetértek :D

    VálaszTörlés
  2. Nekem álltalába nem volt idom konyvtarba menni ezert töbször is volt olyan hogy elvittek elollem egy konyvet amit nagyon vartam.
    Konyveket nem szoktam venni mivem eleg szukosen vagyunk es ezert egyéb elektronikai uton kezdtem el olvasni bár mindig viszasírom az igazi konyveket.
    Egyebkent minden pontban egyetértek

    VálaszTörlés