~ Sárga könyves út ~

2019. június 24., hétfő

Duma László: vissza2padlógáz


Duma László vissza2padlógáz című novelláskötetével több szempontból is rizikót vállaltam. Egyfelől ez a szerző első novelláskötete, így fogalmam sem volt róla, hogyan ír, bejön-e a stílusa. Másfelől novellákkal fenntartani az olvasó érdeklődését első könyves íróként vagy összejön, vagy nem. Harmadrészről a novellák középpontjában autók és egyéb járművek állnak. Rólam tudni kell, hogy az autóknak maximum a színét tudom megállapítani, és úgy alapjában véve hidegen hagynak a járművek. Szóval kicsit féltem, vajon egy ilyen központi témával fel lehet-e kelteni a figyelmemet, és meg lehet-e tartani azt egy egész novellásköteten át. Azért adtam mégis esélyt a kötetnek, mert nemrég olvastam egy másik magyar írós könyvet a Kalliopé Kiadótól, és abban nagyon-nagyon pozitívan csalódtam, így reméltem, hogy most is valami jót kapok majd.

Ami tetszett

1. Átlagos emberek, átlagos életek

Bár mindegyik novellában nagy szerepet kapott valamilyen jármű, a legtöbb novella mégsem csak ezekről szól. Duma László a kocsikat, motorokat, villamost, kukásautót stb. használta fel arra, hogy különböző emberi sorsokat mutasson be. Ezek a sorsok nagyon sokszínűek. Egy gyerek szemén át megismerhetjük az autókupecként másokat átverő apát, akit a fia még hősnek lát. Betekintést nyerhetünk egy kukásautó sofőrjének életébe, aki rájön, hogyan dobhatja fel a munkáját. Megismerhetünk egy férfit, aki sok év után ismét villamosra szállt, ahol újra rátalált önmagára. Egy sofőrre, aki egy vatikáni püspök autóját vezeti majd, hogy aztán a papok luxusautóit látva valódi megvilágosodást nyerjen.

Még sorolhatnám, hiszen 62 novella található a kötetben, és az író mindegyikkel ad valami újat az olvasónak.

2. Sokszínű közlekedés

Ahogy fentebb is írtam, az autók, motorok és egyéb járművek teljesen hidegen hagynak. Egész életemben nagyrészt buszoztam, persze csak kényszerből, mert muszáj volt eljutni időben az iskolába, munkahelyemre. Az autókban pedig gyerekkoromban hányingerem volt mindig, és most is csak úgy szeretek autózni, ha le van engedve az ablak, és süvít a szél egyenesen az arcomba. Szóval a járművekkel annyi kapcsolatom van, hogy jó, ha időben és épségben elvisznek oda, ahová el kell jutnom, és ennyi.

Ennek ellenére vagy talán pont ezért, nagyon vártam, hogy milyen járművek bukkannak majd fel a novellákban, és mennyire tudnak lekötni majd a történetek. Tetszett, hogy nagyon sokszínű volt a járműfelhozatal is. Különböző márkájú autók, régiek, újak, olcsók és luxusjárgányok, kukásautó, motor, villamos, vitorlás hajó, bombázórepülő, fagylaltos tricikli, kisbusz.

Már az első novellával sikerült megfogni, amely egy Béka becenevű Mazdáról szól. A novella úgy meséli el Béka élettörténetét, mintha ember, de legalábbis valamiféle élőlény lenne. Ezt a novellát olvasva sikerült megnyugodnom, hogy ez a könyv jó választás volt, és bár rizikóztam egyet vele, jól jártam végül.

3. Rohanós élethez való

Az emberek élete mostanság folyamatos rohanás, elég kevés szabadideje van mindenkinek az iskola, munka, család mellett. Ez a novelláskötet pont beleillik ebbe az életmódba. A novellák ugyanis elég rövidek, 2-3-4 oldalasak, így ha van ötpercnyi szünetünk, akkor máris csemegézhetünk belőlük.

4. Kedvenc novella

A Vanitatum című novella fogott meg leginkább. Talán, mert az álszentség nagyon áthatja a világunkat, és a történetnek sikerült ezt jól megragadnia. A papokat, akiknek elvileg az embereket kéne szolgálniuk, mégis helyette luxusautóval furikáznak és Gucci táskájuk van, és a püspöki sofőrt, aki meglátja a valódi arcukat, és ezáltal megvilágosodik. A novellából az is kiderül, hogy 2015-ben Ferenc pápa megvált a luxus pápamobiljától és sok püspök is követte a példáját, erről korábban nem hallottam, úgyhogy valami plusz infót is kaptam ettől a történettől.

Kinek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik a realista, különböző emberi életekbe betekintést nyújtó novellákat, és persze a járműveket.

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése