~ Sárga könyves út ~

2019. június 19., szerda

Jo Hemmings: Mindent a pszichológiáról izgalmasan és látványosan – Blogturné


A pszichológia tudományáról már rengetegen próbáltak átfogó képet adni különböző szakkönyvek, ismeretterjesztő kiadványok, vagy könnyebben emészthető összefoglaló művek formájában. A Bookline Könyvek jóvoltából most egy olyan kötetet tarthatunk a kezünkben, amely egyszerre nagyon sok elvárásnak képes megfelelni: átfogó, szakszerű, tudományos, szórakoztató, és nem mellesleg lenyűgözően esztétikus. A Jo Hemmings által szerkesztett Mindent a pszichológiáról című könyv nagyszerű választás lehet olyanoknak is, akik még csak ismerkednek a témával, de azok sem fognak csalódni, akik már meglévő ismereteiket szeretnék elmélyíteni. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és ha a szerencse nektek kedvez, tiétek lehet egy példány! 

Mindig is érdekelt a pszichológia, és az egyetemen voltak is pszichós óráim, amiket imádtam. Hogyan működnek az emberi érzelmek, az emberi agy, ki miért olyan, amilyen, mit miért teszünk, hogyan hatnak a gyerekkori és későbbi élmények a személyiségünkre, miért és ki válthat bűnözővé, hogyan működik egy gyilkos agya és hasonlók… Annyira izgalmas, ahogyan az emberek működnek, hogy kérdés sem volt, el szeretném olvasni a Mindent a pszichológiáról izgalmasan és látványosan című könyvet.

Ami tetszett…

1. Kivitelezés

A könyv kivitelezése igazán minőségi. A borítója nagyon klassz, nemcsak jól néz ki, de kidomborodó kép és betűk találhatók rajta, ami már tapintásra is klasszá teszi. A belső lapok vastag és minőségi papírból vannak, és a kötése is időtállónak tűnik.

Klassz és színes rajzok, képek, ábrák, táblázatok dobják fel és teszik közérthetővé a tudományos szövegeket. Ezek segítenek abban, hogy sokkal átláthatóbb, logikusabb legyen, amiről olvasunk. Abban is segítenek, hogy ne érezzük száraznak a tudományt, hanem olvasmányos, könnyed, izgalmas legyen.

2. Olvasmányos, mégis komoly

Az ilyen képes, tudományos albumok látványra mindig nagyon klasszak, de sokszor éreztem már azt, hogy túlzottan lebutítják a tudományt a hétköznapi emberek számára. Persze, nem vagyunk mind tudósok, úgy kell az ilyen könyvekben elmesélni mindent, hogy egy átlagember is megértse, de a legtöbbször túlzásba esnek a szerzők, és ilyenkor úgy érzem, nem laikusként, hanem butus kisgyerekként gondoltak írás közben rám és a többi olvasóra.

Ennél a könyvnél egyáltalán nem éreztem ezt. Értettem, amit olvasok, egyáltalán nem volt száraz tudományos szöveg, mégis komolyan tudtam venni, mert a szöveg is komolyan vett engem. Mindent elmagyarázott nekem, amit kellett, de nem nézett teljesen tudatlannak.

3. Felépítés, új infók, hétköznapi élet

A könyv négy nagy részből, és több kisebb fejezetből áll. Az első részben megismerhetjük mi is az a pszichológia, hogyan fejlődött, melyik korban milyen szempontból, milyen módszerekkel vizsgálták az emberek agyát, lelkét, személyiségét és tetteit. Ez a fejezet nagyrészt olyasmiket mondott el, amikről az egyetemen már tanultam, de azért érdekes volt felidézni azt, hogy a múltban milyen elméletek léteztek.

A könyv második részében már több újdonság volt számomra. Ez a különböző pszichés zavarokról szól. Persze ezekről is hallottam már ezt vagy azt, olvastam cikkeket és regényeket depressziós, bipoláris zavaros, fóbiás, autista és sok más pszichés betegséggel küzdő emberről, de tudományos, orvosi leírást, magyarázatot a legtöbbről nem hallottam. A könyvben viszont leírják, hogy mi is az adott betegség, hogyan működik, mivel jár, hogyan lehet diagnosztizálni, és elnavigálnak ahhoz a kezelési módhoz a könyv egy későbbi fejezetében, amellyel esetleg segíteni lehet a betegeken.

Ez utóbbi egyébként nagyon tetszett, hogy pontos oldalszámokat írtak ahhoz, hol olvashatunk bővebben az adott pszichés zavarhoz kapcsolódó kezelési módokról.

Ezután jön a különböző terápiák fejezete. Az igazság az, hogy az ember mindig csak kétféle kezelést lát a tévében, regényekben, a gyógyszerezést és azt, hogy a beteg lefekszik egy kanapéra, és mindenféléről beszél a pszichológusának vagy pszichiáterének. Épp ezért meglepett és kíváncsivá tett, amikor rájöttem, hogy a fejezet ennél jóval többféle kezelési módot mutat be. Ez a fejezet sok újdonságot adott nekem, érthető és izgalmas módon magyarázta el, miből is áll az adott terápia, mely betegségeket kezelik vele, és hogyan is működik a gyógyítási folyamat.

Ezután jön a legérdekesebb rész, ugyanis ebben azokat a pszichológiai folyamatokat, különlegességeket vizsgáljuk meg, amelyek a hétköznapi életünkben is fellelhetők. Párkapcsolat, iskola, munka, sport, politika és még sok egyéb téma, amelyet jól ismerünk, hiszen nap mint nap az életünk részei, de vajon pontosan tudjuk, mi hogyan és miért úgy működik az adott területen, ahogyan működik? Miért vonzódunk valakihez? Miért megy nehezen a tanulás? Miért akarjuk megvenni a márkás ruhát? Egy csomó olyan kérdésre választ kaphatunk a könyvből, amelyek már felmerültek az életünkben, de sosem kaptunk rá tudományos választ.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, akit kicsit is érdekel, hogyan működik az ember.

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Nem fejlődhetett volna ennyit a pszichológia tudománya, ha nincs jó néhány zseniális elme, akik új ötleteikkel, elméleteikkel gazdagították azt. Aktuális játékunkban híres pszichológusok után nyomozunk. Nincs más dolgotok, mint a rövid leírás alapján kitalálni, melyikükre gondoltunk, és a TELJES NEVÉT beírni a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Leírás a játékhoz:

Amerikai pszichológus, aki 1943 és 1954 között dolgozta ki híres szükséglet-hierarchia modelljét, melyet piramis formában szoktak ábrázolni.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06.19. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.21. Szembetűnő
06.23. Könyv és más

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése