~ Sárga könyves út ~

2022. április 14., csütörtök

Bodor Attila: Az elképesztő kelkáposzta-főzelék – Blogturné



Barnabás azt hiszi, az a legnagyobb nehézség az életében, hogy néha meg kell ennie a kelkáposzta-főzeléket. Na de mi a helyzet akkor, amikor az undi zöldségek életre kelnek, és ráadásul még világuralomra is akarnak törni? Bodor Attila új gyermekkönyvéből többek között erre a kérdésre is választ kaphatunk. Tarts bloggereinkkel, és nyerd meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Gyerekként én is sokat küzdöttem a zöldségekkel, így a kelkáposztával is, ezért kíváncsi voltam, hogy vajon miképpen próbálja egy könyv megszerettetni a gyerekekkel ezt az ételt. Emellett nagyon szeretem Imelda Green illusztrációit, mindig élvezet kézbe venni azokat a mesekönyveket, amelyekbe ő rajzolt.


Véleményem a könyvről

A történet egy Barnabás nevű fiúról szól, aki utálja a zöldségeket, így a kelkáposztát is. Ezen nem változtat az, amikor az otthagyott főzelékből előbukkan egy örvény, amiből egy apró lény bújik ki a világunkba. A zöldségesnél folytatódnak a furcsaságok néhány mocorgó banánnal és egy lézerpisztollyal. Míg végül kiderül, hogy Barnabásnak meg kell mentenie az édesanyját és a világot is a gonosz és kapzsi Őkelségétől.

Először is Imelda Greenben most sem csalódtam. Az illusztrációi nagyon szépek, és tökéletesen passzolnak a történethez, valamint persze feldobják a mesét.

A mese alapvetően egy hétköznapi problémáról szól (Barnabás sok gyerekhez hasonlóan nem szereti a zöldségeket), Bodor Attilának mégis sikerült egy varázslatos és izgalmas világot szőnie ezen szimpla gond köré. Kiderül ugyanis, hogy a mi földünk mellett léteznek más világok is, például a Zöld, ahol nem az emberek, hanem a növények lettek a bolygó urai. Értelmes lényekként élik ott az életüket, míg egyikükön, Őkelségén el nem uralkodik a kapzsiság. Követőivel kizsákmányolja a saját világát, valamint felfedezve a világok közötti átjárókat a többit is. Most pedig épp Barnabás otthonára vetett szemet.

Nagyon tetszett, hogy bár először azt hittem, egy egyszerű kis mesét kapok egy rosszul evő gyerekről, aki végül megszereti a zöldségeket, valójában ennél sokkal többet kaptam. A történet a kizsákmányolókról és kizsákmányoltakról szól, a kapzsiságról, a környezetünk elpusztításáról és védelméről, na meg persze a barátságról és összetartásról.

– Megbízhatunk benne? – kérdeztem.
– Persze, elvégre dinnye, nem pedig lopótök! Idények óta az ellenállást támogatja.

Érdekes és humoros volt a Zöld világa. Nagyon tetszettek például az Őkelsége elnevezéshez hasonló szójátékok, hogy a kínai kel valóban kínaiul beszélt, és jót kuncogtam azon, hogy mi is a Bestia a növények bolygóján. És a dinnyecsírák jósdala is bejött.

Az is jó ötlet volt, hogy egyfajta tükröt kaptunk Őkelsége meg a brancsa viselkedése által. Hiszen mi is pont azt tesszük, amit ő. Kizsákmányoljuk a bolygónkat, tönkreteszünk magunk körül mindent, és már keressük a következő bolygót, amivel ugyanezt tehetjük majd. Őszintén szólva, nem vagyunk semmivel sem jobbak Őkelségénél. Szóval ez a mese a környezetvédelem szószólója is. Ha a gyerekek nem is fogják a hatására megenni a számukra taszító zöldségeket, talán azon elgondolkoznak majd, hogy Barnabással és a barátjával, Norvégiával együtt nekik is óvniuk kell a földünket.


Hogy tetszett a könyv?

Sokkal több volt benne, mint amit előzetesen vártam. Egy aranyos kis evésproblémáról szóló mese helyett igazán összetett, fantáziadús, fontos témákat feldolgozó történetet kaptam.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden gyerkőcnek, aki szeretne egy aranyos, de sok tanulsággal rendelkező mesét olvasni, amelyhez gyönyörű illusztrációkat készítettek.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Bizony vannak olyan zöldségek, amiket a gyerekek nem annyira szeretnek. Mostani játékunkban ilyenek után nyomozunk! Minden bejegyzésben elrejtettük egy-egy zöldség betűit, a ti feladatotok pedig, hogy a helyes sorrendbe téve beírjátok azt a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista:

04. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 17. Szaffi polca
04. 20. Nem félünk a könyvektől

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése