~ Sárga könyves út ~

2022. október 17., hétfő

Alice Oseman: Fülig beléd zúgtam 3. – Blogturné



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Alice Oseman nagy sikerű képregényének folytatása, a Heartstopper 3. része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Charlie és Nick csodálatos párizsi utazását, ami cseppet sem mentes zökkenőktől. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

Odavagyok teljesen Oseman képregénysorozatáért és a netflixes feldolgozásért is, szóval kérdés sem volt, hogy érdekel-e a harmadik része a képregénynek. Olyannyira nem volt, hogy már régebben beszereztem angolul, és úgy olvastam elsőként, aztán később jött a magyar változat is, hogy teljes legyen az élmény (az anyanyelvemen olvasni valamit mégis más...).


Véleményem a könyvről

Alig vártam már, hogy végre magyarul is elolvashassam Charlie és Nick párizsi útjának a történetét, úgyhogy amint megkaptam a KMK-tól a harmadik képregényt, azonnal rávetettem magam, és néhány óra alatt a végére is értem. A képregényben való haladás közben végig elképzeltem, milyen is lesz majd filmként látni a történéseket, láttam magam előtt, ahogy a rajzok megelevenednek a színészek által. És nagyon örültem, mert a magyar olvasást követően már tudom, hogy az angol nyelvű olvasáskor a szöveg 99,9%-át pontosan megértettem.

Érdekes volt kimozdulni kicsit a srácokkal az iskolai, otthoni környezetből, és elmenni a párizsi osztálykirándulásra, ahol új dolgok, helyzetek kerültek elő. A  képregényben Nick még mindig nem bújt elő hivatalosan, csak az anyukája, Charlie baráti köre (leszámítva Taót), valamint Nick homofób bátyja (aki magától jön rá) tud arról, hogy Nick biszex, és Charlie-val együtt járnak. Vagyis a párizsi út során ugyanúgy titkolóznak, mint a második képregény során.

Ez a titkolózás azért mégis más kicsit, mert Nick mostanra teljesen tisztában van önmagával, az érzéseivel, és gond nélkül fel is vállalná nyilvánosan a kapcsolatát Charlie-val. Inkább Charlie az, aki ráparázik a dologra, mert fél attól, hogy Nicknek is át kell élnie azokat a bántásokat, amiket anno neki kellett, valamint attól is, hogy megint reflektorfénybe kerül ő is, és újra rászállnak.

Nick miatta hallgat inkább, főképp azok után, hogy Charlie bevallja neki, a zaklatása során lelkileg annyira kikészült a múltban, hogy vagdosta magát. Nick azt is észreveszi a párizsi út során, hogy Charlie alig eszik valamit, és attól tart, étkezési zavarai vannak, ezért nagyon aggódni kezd érte.

Vagyis ez a rész a képregényből már érzelmileg sokkal bonyolultabb, többrétegű és sötétebb hangulatú is, mint ez előzmények. Az első két képregény egyszerűen csak cuki és léleksimogató volt a homofób szál ellenére is, ez a harmadik rész azonban már szintet lép. Még mindig végigvigyorogja az ember szinte az egész történetet, ám olvasás közben már érzi a problémák valódi súlyát is. És nekem ez bejön. Szerettem a történet elejét is, jólesett a lelkemnek, de a folytatás már valószerűbb. Az első két részből nekem kicsit hiányzott a valóság, most viszont kezdjük azt is megkapni.

A Nick és Charlie közötti szálak is mélyebbé válnak ebben a kötetben. Előkerül a szexuális feszültség köztük, bár nem állnak még készen a következő lépésekre. És nagyon tetszik, hogy ezt meg is beszélik egymással őszintén, nem érzik kényszernek, hogy szexeljenek, csak mert az ő korukban a fiatalok egy része ezt teszi. Úgy gondolom, ez klassz üzenet és példa a történet fiatal olvasóinak. Már persze nem az önmegtartóztatás, mert a szex jó dolog lehet, csak épp a megfelelő emberrel, a megfelelő körülmények között, amikor tényleg lelkileg is készen állunk rá. Nem kell elkapkodni, mert azzal valóban elronthatunk mindent. Nemcsak az adott kapcsolatot, hanem úgy alapvetően a szexualitáshoz való jövőbeli hozzáállásunkat is.

Tetszik, ahogy Nick Charlie lelki és pszichikai problémáihoz áll. Nem kezeli őt bolondként, nem tekinti gyengeségnek az érzéseit, nem veszi semmibe, nem kicsinyli le a problémáit. Fogalma sincs, miként tudna segíteni, de mindig ott van Charlie mellett, figyel rá, meghallgatja, támaszt nyújt neki, és érezteti vele, hogy bár aggódik érte, nem Charlie hibája az, ami történik. Ilyen egy tökéletes, szerető társ. Ahogy azt hiszem, a korábbi részeknél is írtam már, bárcsak minden sebzett léleknek lenne egy Nickje...

Tetszik, hogy Oseman odafigyel arra, hogy pozitív és nagyon hasznos üzeneteket küldjön az olvasóinak a szexről, a lelki egészségről, arról, hogyan támogathatsz valakit, akinek érzelmi, pszichikai problémái vannak. Mert hát, valljuk be őszintén, az emberiség a pszichikai állapotát, a kapcsolatokhoz, egymáshoz való hozzáállását elnézve nagyon rossz úton halad, és hatalmas szükség van arra, hogy példákat lássunk arra, melyik lenne a jó út.

Ahogy az első két rész emlékeztetett rá, hogy bátornak kell lennem, és ha homofóbiával, rasszizmussal, gyűlölettel találkozom, akkor hiába tartok a következményektől, igenis fel kell szólalnom ellene, úgy ez a rész azt erősítette meg bennem, hogy ha valaki lelki problémával fordul hozzám, vegyem őt komolyan, hallgassam meg, támogassam.

A homofóbia is ismét előkerül a történetben, ezúttal elsősorban Nick bátyja által, aki egy tenyérbemászó szemétláda. Fogalmam sincs, mitől lett ilyen, mert Nick egy angyal, az anyjuk is példakép lehetne minden anya számára, és oké, az apjuk lelépett, nem vesz részt az életükben, de ez nem ok arra, hogy valaki gyűlölködővé váljon. Remélem, idővel vagy helyrezökken az agya, vagy elküldik egy bizonyos helyre, aztán maradjon magára a gyűlöletével.

A homofóbiaszálon belül Harry karaktere is visszatér, de ezúttal teljesen más formában. Kiderül, hogy Harry családja masszívan homofób, ő ebben nőtt fel, ám miután a baráti társasága kizárta magából amiatt, ahogyan Charlie-val és Nickkel viselkedett, átgondolta a dolgokat. Nem tudom, mennyire gondolja komolyan a változást, a bocsánatkérést, mert az arroganciáját egyelőre nem tudja teljesen levetkőzni, és igaza van Charlie-nak, amikor úgy reagál rá, ahogyan. De talán Harry elindult végre a jó úton, és remélem, hogy rajta is marad.

Azért a komoly témák mellett jó szórakozás volt bejárni Párizst a srácokkal, továbbra is tele volt édes jelenetekkel a kötet, ahogyan humorral is. Jókat kuncogtam Darcyn, aki olyan kis hóbortos lélek, de egyszerűen imádnivaló. És Tao meg Elle szerelmi bénázásai is mosolygásra bírtak.

Pluszszálként két tanár, Ajayi és Farouk románcát is végigkövethetjük, akik a párizsi út kísérőtanáraiként találnak egymásra.

A könyv végén pedig találhatunk néhány apró érdekességet, többek között egy a múltba visszatekintő képregényt Taóról és Elle-ről, amiből megtudhatjuk, milyen volt Elle első reggele az iskolaváltást követően, és hogyan segítette át őt ezen Tao.

A harmadik képregény után nagyon-nagyon kíváncsian várom a negyedik rész magyar megjelenését, valamint a Netflixen a 2. évadot a sorozatból. Bízom Osemanban és a nagyon tehetséges színészgárdában, és úgy hiszem, teljesen kész leszek a filmsorozat folytatásától majd. Alig győzöm kivárni...


Hogy tetszett a könyv?

Még mindig megvolt benne az a cukiság és humor, ami az első két részben, viszont sokkal mélyebb lett, sokkal realistább és összetettebb. Charlie és Nick a szívem csücskei, de odavagyok Darcyért is, mert imádnivalóan lökött csajszi, és a többieket is nagyon szeretem.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik egy csodás, kiemelkedően aranyos, ám mostanra összetettebb problémákkal is foglalkozó történetre vágynak (és nyitottak az LMBTQ-sztorikra).

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során LMBTQ párokat keresünk. Minden állomáson megtaláljátok egy könyves karakter nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, ki lehet a párja, és beírni annak a szereplőnek a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Tehát minden esetben a páros hiányzó tagját keressük.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Név a játékhoz:
ELIO


Állomáslista:

10. 05. Dreamworld
10. 06. Csak olvass!
10. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 10. Utószó

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése