~ Sárga könyves út ~

2022. október 31., hétfő

Halloweeni blogturné (2022)



Üdvözlet minden szellemnek, vámpírnak, vérfarkasnak, boszorkánynak és az összes egyéb entitásnak a Blogturné Klub borzongatóan jó halloweeni turnéján!
Nem tudod, mit csinálj halloweenkor? Tarts velünk, segítünk kitalálni! Kövesd az egész napos turnénkat, mely során szuper könyveket, filmeket, finomságokat és egyéb kreatív ötleteket ajánlunk, hogy az év legborzongatóbb ünnepe valóban szuperül sikerüljön. Inspirálódj, játssz, és legyél Te négy nyertesünk egyike!


Booktag kérdések:

1) Witching hour – Egy könyv, amelyben szellemek járnak

Holden Rose A lapátos fickó című, fiataloknak szóló fantasyjében egy általános iskolás srác, Timo lakásában él egy szellem, a lapátos fickó. Timo először nem tudja eldönteni, hogy félnie kell-e tőle, vagy ártalmatlan, de mikor egy iskolai kvízverseny összehozza Kiokóval, rájön, hogy nagyobb bajban van, mint hitte. Az író tökéletesen adagolja az ijesztő elemeket úgy, hogy egy felnőtt is élvezhesse a történetet, de a fiatal célközönség számára is emészthető legyen a sztori.


2) Töklámpás – Egy rémisztő könyv, ami miatt este féltél lekapcsolni a lámpát

Max Brooks Ösztönlények című könyve egy, a vadon mélyén elzárt kis ökotelepülésről szól, ahová olyan emberek vonultak vissza lelkileg feltöltődni, akiknek elegük volt a nagyváros nyüzsgéséből. Egy vulkánkitörés után azonban már kényszerűségből ragadnak a településen korlátozott mennyiségű élelemmel, árammal, gyógyszerrel és egyéb az élethez szükséges dolgokkal. Ha ez nem lenne elég, a vulkánkitörés hatására eddig a világ elől a vadon legmélyén bujkáló lények, a Nagylábúak is előbújnak, és nem olyan cuki lények, mint a mesékben. Húsevők, és mint tudjuk, az ember hús. A település lakóinak nemcsak egymással kell összefogniuk (vagy épp megharcolniuk) a túlélésért, hanem ezekkel a hatalmas, vad, gyilkos lényekkel is. A Nagylábúak is elég ijesztőek és brutálisak voltak a könyvben ahhoz, hogy olvasás közben az éjszakáim ne legyenek nyugodtak, de a valódi rémálmaimat őszintén szólva az emberi természet okozta. Összezárva egy kis helyen korlátozott létfontosságú dolgokkal olyan emberekkel, akikben nem tudni, bízhat-e az ember... Vajon segíteni akarnak, vagy éjszaka átvágni a torkodat, hogy megszerezzék a kajatartalékodat? Az emberi természet sokkal ijesztőbb, mint akármilyen óriási, éles fogú szörny.


3) Zombiapokalipszis – Egy kellően vastag könyved, amivel akár egy (vagy több) zombival is végezni tudnál

A Jane Eyre az első regény, amit gyerekkoromban, olyan 6-7 évesen elolvastam, és mint "első" nagy hatással volt rám. Nemrég a Menő Könyvek az Örök kedvencek-sorozatban újra kiadta, és hát, az új, kemény borítós, több mint 600 oldalas kiadás elég vastag és életveszélyes ahhoz, hogy egy jól irányzott csapással leterítsek vele egy zombit. Az más kérdés, hogy inkább etetném meg az agyvelőmet a zombikkal, semmint hogy verekedésre használjam és meggyűrjem, összekoszoljam a könyvemet... XD


4) Bosszúállók – Nevezz meg öt könyves karaktert, akikkel cukorkagyűjtésre vagy rémisztgetésre indulnál halloween estéjén!

A Heartstopperből Nick és Charlie mindenképpen köztük lenne, mert imádom a két srácot, a legjobbszívűbb karakterek, akikről valaha olvastam. Aztán ott van a Minden kémiából Madeline Zott, aki egy nagyon cuki, szellemileg koraérett kislány, és imádnék vele a tudományokról, politikáról, filozófiáról stb. beszélgetni, miközben cukorkát gyűjtünk. A negyedik személy A Kalaposok-sorozatból Sam Lopkovitz lenne, mert belevaló, vagány kölyök, akire a bajban is lehet számítani, szóval ha egy "ellenséges" cukorkagyűjtő csapat ránk támadna, biztosan lenne ötlete, miképpen védjük meg magunkat. Végül Elisabetta Gnone Olga, a papírlány-sorozatából maga Olga lenne az utolsó választottam, aki csodás meséket talál ki, és biztosan elszórakoztatna minket egy kalandos rémtörténettel halloween estéjén.


5) Adsz vagy Kapsz – Milyen halloweeni jelmezben várnád a cukorkakéregetőket?

Életem során egyszer jártam halloweeni baráti összejövetelen, akkor boszorkánynak öltöztem, volt csúcsos kalapom is, meg minden... Szerintem ez a legegyszerűbb halloweeni öltözék, amiben kényelmesen is érzem magam, szóval maradok a boszorkányjelmeznél.


6) Szellemház – Milyen rémisztő dekorációval látnád el a lakásod/házad környékét?

Katherine Arden Apró terek című halloweeni ifjúsági horrorregénye után számomra nincsen ijesztőbb, mint egy élethű, mozgó madárijesztő. Szóval szerintem ilyen nagyon emberinek kinéző, valamilyen mechanikus szerkezettel mozgásra bírható madárijesztőket és rémisztőre faragott tökfejeket tennék ki mindenhová.


+1) Melyik fiktív világban töltenéd legszívesebben a halloweent?

Korábban, ha erről kérdeztek volna, rávágom, hogy a Harry Potter világában, de jelen pillanatban inkább a Heartstopper világát választanám. Charlie, Nick és a barátaik olyan pozitív energiát árasztanak magukból, annyi szeretetet, elfogadást, hogy arra nagy szüksége lenne mindenkinek ebben az egyre rosszabb irányba haladó, gyűlölettel és fásultsággal teli világban. Nekem is. Szóval én Charlie, Nick, Tao, Elle, Darcy, Tara és Tori (ha a filmet is belevehetjük, akkor hozzátenném még Imogent is) társaságában tölteném most legszívesebben a halloweent.


És akkor jöjjön néhány könyves halloweeni alkotás a hangulat kedvéért... :)

Harry Potter – Draco, Hermione és a kisfiuk tökjelmezben

Harry Potter – Harry, Ginny, Hermione, Ron, Draco, Neville, Luna és az ikrek, George és Fred halloweenpartira menet

Twilight – Edward, Bella és Jacob halloweeni tökbe faragott üzenetei

Vámpírakadémia – Rose és Lissa mint halloweeni tündérkék

Micimackó – Tigris Micimackó-jelmezben és Micimackó Tigris-jelmezben

Heartstopper – Nick és Charlie a Szörny Rt. szörnyeiként


Heartstopper – Charlie és Tori elviszik csokit gyűjteni a kisöccsüket

Heartstopper – kicsi Charlie-t megijesztette egy vérfarkas maszkot viselő emberke


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során rémisztően jó filmeket keresünk. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint az alapján megfejteni a mese vagy film címét és a megoldást beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik állomást teljesítitek, esélyetek nyílik megnyerni a bloggereink által felajánlott nyeremények egyikét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Bloggereink csak magyarországi címre postáznak.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:


Booktastic Boglinc – Halloween Playlist
Dreamworld – Gyors sütik
Olvasónapló – Halloweeni podcastek
Fanni’s Library – Boszorkányos könyvajánló
Függővég – Ijesztő filmajánló
Szaffi polca – Hidegrázós írók
Csak olvass! – Könyvjelzők
Utószó – (Nem)ijesztő filmajánló
Kelly & Lupi olvas – Halloweeni sminkek
Könyvvilág – Nem annyira borzongató könyvajánló
Könyv és más – Társasjáték-ajánló
Hagyjatok! Olvasok! – Borzongató könyvek

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

1 megjegyzés: