~ Sárga könyves út ~

2022. november 15., kedd

Emily Nagoski–Amelia Nagoski: Érzelmi kiégés – A stresszkezelés gyakorlati titkai nőknek – Blogturné



Emily Nagoski ezúttal a testvérével, Ameliával karöltve írt könyvet a nőknek, méghozzá az érzelmi kiégésről és a stresszkezelésről. A Libri Kiadónak köszönhetően magyarul is megjelent a kötet. Ezúttal négy bloggerünk mondja el véleményét nektek, természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Emily előző könyve, az Úgy, ahogy vagy szerintem zseniális, minden lánynak és nőnek, sőt, a férfiaknak is el kéne olvasniuk. Azt reméltem, hogy a testvérével együtt írt könyve is hasonlóan hasznos és érdekes lesz, ezért mindenképpen el szerettem volna olvasni.


Véleményem a könyvről

A Nagoski testvérek könyve ezúttal is elsősorban a nőkhöz szól, ám most az érzelmi kiégés és a stresszkezelés a témájuk. Azt mondják, egy problémát akkor lehet csak megoldani, ha egyfelől beismerjük, hogy létezik, másfelől megértjük, hogy miből ered. A könyvben valóban adnak tippeket a stresszkezelés gyakorlati részéhez, ám mégsem ez volt számomra a kötet legfontosabb része. Hanem az, amikor az okokat azonosítottuk a szerzőkkel közösen.

A könyv stílusa ugyanolyan közvetlen, mint Emily Nagoski első könyvéé volt, ennek ellenére érezni, hogy hozzáértő, hosszú évek óta ezekkel a témákkal foglalkozó kutatókról van szó, nem pedig isten tudja honnan szalajtott coachokról.

Tetszett, hogy két kitalált női karakter (akiket a szerzők az általuk ismert sok-sok valóban létező nőből gyúrtak össze két személyiséggé) segítségével és történetével mutatták be Nagoskiék a problémákat, megoldásokat. Így sokkal közvetlenebb lett a téma, és sokkal jobban fel lehetett fogni, hogy mit is értenek Nagoskiék egy-egy fogalom, problémakör, vagy épp megoldási módszer alatt.

– Mi bajuk van? Hát nem nyilvánvaló, hogy ha színes bőrű emberekre bízzák a fehérek megtanítását, hogyan ne legyenek rasszisták, az megint csak a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulása? A fehér emberekkel van a gond; nekünk kellene dolgozni ezen ahelyett, hogy még több munkát rakunk a színes bőrű emberek vállára.

Az egyik karakter Julie, egy túlterhelt tanárnő, akin a stressz már fizikai tünetek formájában jön ki, így kénytelen lesz újragondolni a férjével való kapcsolatát, ahogyan a férfinak is újra kell gondolnia azt, hogy mi is egy egyenlő társ szerepe egy házasságban. A másik karakter Sophie, aki mérnök, ám mivel fekete nő is egyben, így a munkáltatói állandóan rá hárítják azt, hogy előadásokat tartson arról, milyen is fekete nőként mérnöknek lenni, vagyis az emberi jogokról, egyenlőtlenségekről és létrehozandó egyenlőségről és hasonlók.

Mindketten szenvednek a stressztől és túlterheltségtől, és fogalmuk sincs róla kezdetekben, hogyan is lehetne ezen segíteni. Sőt, még a valódi okát sem ismerik a kiégésüknek.

A cím Az éhezők viadalára utal: a történet szerint a fiatal lányt, Katniss Everdeent egy disztópikus jövőbeli kormány arra kényszeríti, hogy részt vegyen egy "játékban", amelyben más gyerekeket kell megölnie.
A mentora azt mondja neki: "Ne feledd, ki az igazi ellenség." Nem azok az emberek, akiket a kormány parancsára meg kell ölnie, és akik őt próbálják megölni. Az igazi ellenség a kormány, amelyik az egész rendszert létrehozta.
Kitalálod, hogy ebben a könyvben mi az ellenség?
[Baljóslatú zene...] A patriarchátus! Uhh!
A nőknek szóló önsegítő könyvek többsége kihagyja ezt a fejezetet, és inkább csak azokat a dolgokat tárgyalja, amelyek az olvasó ellenőrzése alatt állnak, de ez olyan, mintha megtanítanánk valakinek, mi a legjobb nyerő stratégia egy játékban, de azt nem említenénk meg, hogy a játékot manipulálják. Szerencsére ha megértjük, hogyan manipulálják a játékot, elkezdhetünk végre a saját szabályaink szerint játszani.

A Nagoski testvérek nagyon szókimondóan és bátran levezetik, hogy a nők szenvedésének legfőbb oka a patriarchátus (Uhh). Ezen belül pedig az Emberi Adakozó Szindróma. Röviden ez azt jelenti, hogy a patriarchátus (Uhh) két csoportba oszt minket. Vannak az emberi lények (értsd: a férfiak), akiknek az a dolga, hogy megvalósítsák önmagukat, vezessék a világot, jog szerint elvegyék, amit elvehetnek. És vannak az adakozók (a nők), akiknek nem lehetnek saját vágyaik, mindig kedvesnek, türelmesnek, szépnek kell lenniük, és természetesen a lelküket, testüket, életüket fel kell áldozniuk másokért, de főképp az emberi lényekért (értsd: férfiak), mert ez a dolguk, és pont. Nem lehetnek mérgesek, dühösek, gyűlöletet és agressziót meg aztán végképp nem érezhetnek. És kimerültek sem lehetnek.

Elsőre ez elég szélsőségek gondolatnak tűnhet, de ha jobban belegondolunk, ha körülnézünk magunk körül, sajnos ez a valóság még mindig nagyon sok nő számára. A legtöbb nőismerősöm szó szerint körülugrálja a párját, férjét, aki vagy semmit nem csinál otthon, vagy alig valamit. Persze panaszkodnak, hogy a hivatalos munkájuk mellett nekik kell főzni, mosni, takarítani stb., és fáradtak, de aztán mégis megcsinálják, mert "muszáj". Még az általam legönállóbbnak hitt nőkön is azt láttam, hogy amint párjuk lett, elkezdték őt körülugrálni. Na meg persze ott van a gyereknevelés terhe, ami általában szintén a nőké, és az a tény, hogy ha a nő szülei, vagy épp a párja szülei megöregszenek, nagyrészt mindig a nőre hárul az az elvárás, hogy gondoskodjon róluk. Akkor is, ha beleszakad. A bérszakadékról, a nők panaszainak állandó meghazudtolásáról (gaslighting) nem is beszélve.

Ez utóbbi fogalom (gaslighting) egyébként nagyon érdekes. A patriarchátus legnagyobb fegyvere ugyanis, hogy megpróbálja elhitetni velünk, nőkkel, hogy csak képzelődünk. Hogy amit minden egyes nap érzünk, az nem is a valóság. Csak hiszti, csak képzelődés. Valójában már egyenlőség van. Valójában a férfiaknak is ugyanolyan rossz. Valójában a szexista poén csak poén. Valójában a főnök csak kedves akart lenni, amikor hozzád ért, te csak félreértetted szegényt. És mi, nők összezavarodunk. Annyiszor meghazudtolnak minket és kétségbe vonják az érzéseinket, hogy egy idő után elhisszük, hogy velünk van a gond. Pedig nem. Esetemben is hányszor próbálták férfiak bemagyarázni nekem, hogy a nők számára nem is veszélyes sötétedés után az utcán lenni, vagy legalábbis pont annyira veszélyes, mint egy férfinak. Aha, na persze. Pillanatokra még engem is sikerült megzavarni, szerencsére csak pillanatokra.

A Nagoski testvérek gyönyörűen levezetik ezt a könyvben, ami szerintem nagyon hasznos mind a nők számára, mind azon férfiak számára, akik nem akarnak szexisták lenni, akik alapvetően hisznek az egyenlőségben, csak épp őket is megzavarja a patriarchális vakságuk.

Természetesen gyakorlati dolgokról is szó van a könyvben. Például arról, hogy igenis szükségünk van a pihenésre, az alvásra. Sok nő ugyanis szó szerint lelkiismeret-furdalást érez amiatt, hogy az idejét alvásra, ne adj isten, pihenésre, lelki feltöltődésre, vagy a hobbijára "pazarolja". Pedig hát, ez olyan, mintha azért éreznénk lelkifurdalást, hogy levegőt veszünk.

Ezenkívül a könyvben nem csak elméletben beszélnek nekünk a stresszről és kiégésről, hanem különböző feladatok, táblázatok, kérdések is segítenek minket abban, hogy rájöjjünk, miként kezeljük ezeket a problémákat.


Hogy tetszett a könyv?

Igazi szókimondó, bátor feminista könyv, ami nyíltan kimondja, mi is a nők kiégésének a valódi oka. Imádtam minden egyes szavát. Nekem az elméleti része sokkal többet segített, mint a gyakorlati, de az egész kötet úgy volt tökéletes, ahogy megírták.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden nőnek, és azoknak a férfiaknak, akik hisznek az egyenlőségben, és szeretnének megszabadulni a patriarchális vakságtól.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Emily és Amelia közösen írták a könyvet, ezért ezúttal a játékban róluk lesz szó. Minden állomáson találhattok egyikőjükről egy állítást, azt kell beírnotok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére, hogy melyikőjükről.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Infó a játékhoz:

Az Indianai Egyetemen szerezte a diplomáját és doktori fokozatát.


Állomáslista:

11. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 17. A Szofisztikált Macska
11. 19. Könyv és más
11. 21. Olvasónapló

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése