~ Sárga könyves út ~

2022. november 8., kedd

Guillaume Musso: Visszajövök érted – Blogturné



Vajon minek köszönheti Guillaume Musso az elképesztő sikerét? Még nem tudjuk, de azon vagyunk, hogy kiderítsük. Ez alkalommal a Visszajövök érted című regényét vizsgáltuk, mely már egyszer megjelent magyar nyelven, ám a Park kiadó idén új külsővel látta el a könyvet. Tarts velünk a nyomozásunkban!


Miért választottam ezt a könyvet?

Musso könyveinek nagy részét olvastam már, és bár nem mindegyiket imádtam, de az összeset szórakoztatónak találtam. Gondoltam, kikapcsolódásnak jó lesz ez a regénye is a szabadságom ideje alatt.


Véleményem a könyvről

A történet egy Ethan nevű férfiról szól, aki fiatalon hátrahagyta a teljes életét (a menyasszonyát, a legjobb barátját, a munkáját), hogy megvalósítsa az álmait. A harmincas éveire sikerül is a terve, gazdag, híres pszichiáter lesz belőle. Egy nap azonban zavartan ébred a luxusjachtján egy ismeretlen nő mellett, de ez csak a kezdet. Élete szerelme, akit korábban elhagyott, meghívót küld neki egy másik férfival való esküvőjére. A rendelőjében pedig egy furcsa, depressziós tinédzserlány kér tőle segítséget. Az már csak hab a torta tetején, hogy szerencsejáték miatt Ethan nagyon veszélyes embereknek is tartozik, akik nem túl türelmesek. A nap vége mondhatni igazán rosszul végződik Ethan számára, ám másnap, amikor felébred, újrakezdődik az elmúlt 24 óra. Talán azért, hogy kijavíthassa a hibáit, és megtalálja az élet valódi értelmét.

A történet két prológusból, három nagyobb részből és egy epilógusból áll. A prológusból megismerhetjük Ethan múltjának két fontos eseményét, az első az a nap, amikor hátat fordított a múltjának fiatalon, a második pedig, amikor elhagyta élete szerelmét.

A három nagyobb rész az adott napot és annak kétszeri ismétlődését mutatja meg, vagyis Musso ezen történetében is nagyon fontos szerepet játszik az idő. Amikor elkezdtem olvasni másodszorra is ugyanazt a napot, kicsit féltem tőle, hogy mennyire történik minden ugyanúgy, mint első alkalommal, de szerencsére Ethan változó döntései mindkét ismétlődő napot másképp alakították. Szóval az ismétlések egyáltalán nem unalmasak, sőt, kifejezetten érdekes volt azon gondolkozni, hogy vajon mi hogyan fog megváltozni Ethan új döntései hatására.

A furcsa taxisofőr és a szintén furcsa orvos karaktere érdekes volt, de maradt bennem némi hiányérzet. A taxis abban hisz, hogy a sorsunk meg van írva, bármit is csinálunk, nem változtathatunk rajta. Az orvos pedig abban, hogy nincs végzet, az, hogy miként alakul az életünk, nagyrészt tőlünk függ. Ethanre és a döntéseire mindkét karakter nagy hatással van, a taxis felbosszantja, csak azért is meg akarja mutatni, hogy képes lesz megváltoztatni a sorsát. Az orvos pedig a buddhistákra jellemző nyugodtságával teszi őt bosszússá. Ez a két karakter olyan volt nekem kicsit, mint az ördög és az angyal. Az ördög azt mondja, nincs szabad akaratod, nyugodj bele. Az angyal pedig azt, hogy felejtsd el a haragodat, gyűlöletedet, változz meg, cselekedj másként, és akkor a sorsod is változni fog. Az érdekes az, hogy bár ördög-angyal gondolatokat hallhatunk a két karaktertől, egyiküket sem tartom gonosznak, csak másképp gondolkoznak az őket ért hatások miatt. Viszont... a legvégéig nem tudtam eldönteni, hogy a taxis és az orvos egyszerű filozofikus alkatú átlagemberek, vagy pedig valóban egy isteni-ördögi fantasyszálról van szó a regényben. A karakterek viselkedése ez utóbbit sugallta számomra, viszont más dolgok azt, hogy csak egyszerű emberek, akiket szimbólumként használt fel Musso. Kicsit hiányoltam azt, hogy ez biztosan kiderüljön.

– A végzet nem létezik – jelentette ki Shino hidegen. – Azok takaróznak a végzettel, akik nem vállalják a felelősséget az életükért.

Míg Ethan próbál rájönni, miként javítsa ki a hibáit, lényegében az élet értelmét, a boldogság mikéntjét is keresi. Fiatalon azt hitte, hogy ha híres, gazdag és elismert lesz, akkor rátalál a boldogságra is. Aztán amikor megvalósította az álmait, azok egyenesen boldogtalanná tették. A történet lényegében egy fiatal férfi útkeresése és jellemfejlődése fantasyszálba öltöztetve.

Alapvetően Ethan nem egy szimpatikus karakter. Legalábbis eleinte. Aztán ahogy a második nap végéhez, harmadik nap elejéhez értem, és láttam rajta a változást, egyre jobban megkedveltem. Ezért is fájt részben a történet lezárása. Na meg azért, mert másra számítottam. Van a történetben egy kapucnis alak, akinek Ethan az első két nap során nem látja az arcát, nem tudja, ki ő. Annyit tud, hogy az illető veszélyes rá nézve. Olvasás közben végig azon gondolkoztam, vajon ki lehet az illető. Ethan múltjából valaki? Vagy a jelenéből? Esetleg Musso él megint a fantasyszál adta lehetőségekkel, és az alak maga Ethan lesz valamilyen módon? Ezerféle logikus és érdekes megoldást kitaláltam. Aztán kaptam valamit, ami számomra érthetetlen. Miért tette azt Ethan, amit tett? Miért a kapucnis alakhoz fordult, amikor könnyebben is megoldhatta volna a dolgot? Miért nem emlékezett az egészre? Nem találtam Ethan tervét túl logikusnak.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon érdekes volt az adott nap háromszori ismétlődése, főképp azért, mert kíváncsian vártam, hogy vajon mi lesz más az adott napon. Ethan személyiségváltozása, útkeresése is izgalmas volt. Viszont a történet vége, a kapucnis alak kiléte, és az, amiért és ahogyan Ethan bevonta őt az életébe számomra érthetetlen, logikátlan. Ennek ellenére szórakoztató volt a könyv.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden Musso-rajongónak, valamint azoknak az olvasóknak, akik szeretnének kikapcsolódni egy kicsit egy érdekes történettel.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A regény főszereplője egy Elvis Presley-dal hatására változtatja meg gyökeresen az életét. A feladatotok, hogy az állomásokon található idézetek alapján kitaláljátok, Elvis melyik dalában szerepel az adott sor (címet kérünk).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Dalrészlet a játékhoz:

I guess I’ll never know the reason why
You love me as you do


Állomáslista:

11.03. Readinspo
11.08. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése