~ Sárga könyves út ~

2023. szeptember 25., hétfő

Amelia Mellor: A mágikus könyvárus – Blogturné



A Manó Könyvek jóvoltából megismerhetjük A világ legnagyobb könyvesházának az előzménytörténetét is. A mágikus könyvárusban Mr. Cole még csak egy kis könyvkereskedő a piacon, aki felveszi segédnek a nagy és szegény családból származó Billy Pyke-ot. Négy bloggerünkkel követhetitek végig, hogy vajon Billynek sikerül-e megállítani az Obskurátort egy mágikus elmepárbaj közepette. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem azokat a történeteket, amelyekben olyan rejtvények szerepelnek, amiket az olvasó is megfejthet, ezért nagyon élveztem korábban A világ legnagyobb könyvesházát. Azt gondoltam, hogy az előzménytörténetben is hasonló megfejtendő rejtélyeket, rejtvényeket kapok majd, amik a sztori mellett extra szórakozást nyújtanak.


Véleményem a könyvről

A regény főszereplője Billy Pike, aki egy sokgyerekes, szegény család legidősebb fia. Még csak 12 éves, de a szülei azt akarják, hogy iskola helyett menjen el dolgozni, mert szükségük van a pénzre. Billy azonban nem akar az apja mellett a gyárban dolgozni és belefásulni a munkába, ezért jelentkezik Mr. Cole-hoz a piaci könyvkereskedőhöz segédnek. Ám a piacon ott leselkedik az Obskurátor is, olyan emberekre várva, akik vágynak valamire, hogy üzletet köthessen velük. Csakhogy ezek a mágikus egyezségek mindig az Obskurátor érdekeit szolgálják. Billynek meg kell állítania őt, mielőtt még több embernek árt, így kihívja egy mágikus elmepárbajra.

Fogalmam sincs, hogy miért, de ez az előzménytörténet még jobban beszippantott, mint A világ legnagyobb könyvesháza. Azt is szerettem, de ez valahogy sokkal izgalmasabbnak tűnt. Talán azért, mert míg ott tudatlan gyerkőcök véletlenül keveredtek bele az Obskurátorral való kihívásba, itt Billy és a barátja, Kezia tudatosan szállnak be a játékba. Ők felkészültebbek, okosabbak, ismerik a játékszabályokat, sőt, Billy alkotta azokat, és így valahogy egyenlőbbnek tűnt a párbaj számomra.

Azért is jobban be tudott vonzani a történet, mert Billy magánéleti problémáit jobban át tudtam érezni. Persze a Cole család vesztesége A világ legnagyobb könyvesboltjában szomorú volt, de mivel engem sosem ért ilyen veszteség, csak elképzelni tudom, milyen szörnyű lehet. Billy érzéseit viszont át tudtam teljesen érezni, mert pontosan tudom, milyen, amikor attól rettegsz, hogy téged is beszippant a felnőttlét, és kiszipolyozva lélek nélküli robotot csinál belőled. Egy rossz munkahely az ember egész életét tönkreteheti, mert szó szerint meggyilkolja a lelkét. Örültem, hogy Billy más lehetőséget keresett, a helyében én is ezerszer inkább vállaltam volna egy csatát az Obskurátorral, mint hogy olyan helyen dolgozzak, ahol gyűlölnék dolgozni.

A nagytestvér felelősségét és terhét is át tudtam érezni. Igaz, nekem csak egy húgom van, és annyi testvérbe, amennyi Billynek van, valószínűleg beleőrültem volna, de pontosan tudom, milyen, amikor szereted a tesódat, de annyi terhet raknak a nyakadba nagytesóként, hogy az már nyomasztó. Ettől függetlenül imádtam Billy kistesóit, mert nagyon cukik voltak, jókat kuncogtam a beszólásaikon, tetteiken.

– Fel nem foghatom, hogy ússza meg mindig – jegyezte meg Billy. – A múlt héten egy háromlábas patkány volt a műsor.
– Hű! Három láb hosszú patkány? – hüledezett Emma. – Hol nőnek ilyen nagyra a patkányok?
– Nem – csóválta a fejét Billy. – Ez a Meglepő Tárlat. Amikor azt mondja, háromlábas patkány, akkor te egy három láb hosszú patkányra számítasz. Valójában csak egy normál patkányt látsz, aminek az egyik lába hiányzik, azaz háromlábú. A sárkánya is csak egy különleges gyík volt, ami sárkánynak nézett ki.
– Én azért a gyíkért is fizettem volna – lelkendezett Emma.

Kezia karaktere igazán feldobta a sztorit. Billy a piacon barátkozik össze vele, amikor a lány megpróbálja megmenteni őt attól, hogy üzletet kössön az Obskurátorral. A lánynak korábban már volt valamiféle ügye a gonosz férfival, mert hiányzik az egyik füle, és nem emlékszik rá, hogy kik a szülei, honnan jött. Pillanatnyilag a varrós standon dolgozó két nő neveli őt, akikhez fogalma sincs, miként került. Kezia igazán talpraesett, belevaló kislány, és nagyon jó barát. Gondolkodás nélkül csatlakozik Billyhez párbajsegédként az Obskurátorral való harcban. Igazán megkedveltem őt, és nagyon kíváncsi voltam arra, mi történt vele a múltban.

A párbajban kapott versikék, amiket meg kellett fejtenie a gyerekeknek, nagyon tetszettek. Klassz ötlet volt, hogy a könyv elején bemutatták nekünk olvasóknak a piacon dolgozó emberek egy részét, mert ez az előzetes tudás volt a kulcs ahhoz, hogy ne csak Billyék, hanem mi, olvasók is meg tudjuk fejteni a titokzatos sorokat. És persze Billy rejtvénye is nagyon tetszett, főképp az utolsó sorok voltak nagyon találóak.

Mr. Cole-t már megismerhettem a korábbi könyvben, de most fiatalabban, még család nélkül, egyszerű kis könyvkereskedőként láthattam. Mivel tudtam, ki lesz belőle később, megbíztam benne, ennek ellenére nagyon érdekelt az a titok, amit az Obskurátor pedzegetett Billynek Mr. Cole-lal kapcsolatban. Az, hogy Billy nem tudta eldönteni, bízhat-e Mr. Cole-ban, vagy sem, csak pluszizgalmat adott a sztorihoz.

Azt külön értékelem, hogy bár Mellor történetei egy mágikus világban játszódnak, mégis a valóságra épülnek. A kötet végén leírja, hogy mik azok a valós elemek, amikre a sztoriját felépítette.


Hogy tetszett ez a könyv?

Nekem hajszálnyival jobban bejött ez a spin-off-sztori, mint az első könyv, mert Billy karakterének problémáit nemcsak el tudtam képzelni, hanem valóban át is tudtam érezni. Jól felépített volt a mágikus rejtélyekkel és rejtvényekkel teli párbaj, és nagyon élvezetesnek és izgalmasnak is bizonyult.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretik a minőségi, rejtvényekkel és mágiával teli ifjúsági regényeket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Az Obskurátor mindenkinek azt ajánlja fel, amire a legjobban vágyik. Ezúttal az állomásokon vágyképeket találtok, válaszként írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére egy olyan könyv- vagy filmkarakter nevét, aki az adott dologra vágyik (több jó megoldás is lehetséges).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Vágykép a játékhoz:


Állomáslista:

09. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 28. Csak olvass!
10. 01. Könyv és más
10. 03. Olvasónapló

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése