~ Sárga könyves út ~

2023. szeptember 3., vasárnap

Emily Nagoski–Amelia Nagoski: Elég vagy – Blogturné



A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski új könyve egy munkafüzet, mely segít a nőknek legyőzni a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést. Tartsatok bloggereinkkel az Elég vagy munkafüzet turnéján, és ne felejtsetek el játszani se, mert a Libri kiadónak köszönhetően a blogturné végén nyerhettek egy példányt a könyvből!


Miért választottam ezt a könyvet?

Korábban olvastam Emily Nagoskitól az Úgy, ahogy vagy című könyvet, valamint a testvérével, Ameliával közösen írt Érzelmi kiégés című könyvet. Mindkettő nagyon tetszett, mert kifejezetten a nőknek, a nőkről szólt, és sok olyan dologra rámutatott a patriarchátus hatásaival, a nők elnyomásával, a női lélek megnyomorításával és azzal kapcsolatban, mit is tehetünk mindezek ellen, hogy egészségesek, ép lelkűek és boldogok maradjunk, amiket valahol az agyam hátsó zugában már sejtettem, de jó volt leírva is látni. Megerősített abban, hogy nem vagyok bolond, más nők is érzik azt, amit én, nem vagyok egyedül. Szóval mindenképpen szerettem volna kézbe venni az elméleti kötetek után ezt a gyakorlati kötetet is.


Véleményem a könyvről

Ha valaki olvasta Nagoskiék könyveit, akkor pontosan tudja, hogy ez a munkafüzet szorosan kapcsolódik azokhoz, kiegészíti azokat. Az a két könyv az elmélet, ez pedig itt a gyakorlat. Azokból megtudhattuk a stresszel, érzelmi kiégéssel és más fontos témákkal kapcsolatos dolgok tudományos hátterét, most pedig különböző feladatokkal, kérdésekkel megtanulhatjuk a munkafüzet segítségével, miként is kezelhetjük ezeket megfelelően.

Nagyon tetszett, hogy a feladatok mellett itt is elmagyarázzák röviden és érthetően az elméleti fogalmakat (néhol humoros illusztrációk segítségével, ami szintén klassz). Ez segít, hogy ne csak automatikusan végigcsináld a könyvbeli feladatokat, hanem meg is értsd őket. Ennek ellenére én azt tanácsolom, hogy mielőtt ezt a munkafüzetet bárki a kezébe venné, mindenképpen olvassa el legalább az Érzelmi kiégést, mert szerintem nem árt, ha kifejtve, bővebben is megismerjük ezeket a témákat, hiszen csak profitálhatunk abból, ha tényleg teljesen megértünk mindent.

Szintén nagyon hasznos volt, hogy minden feladat mellé odaírták, hogy körülbelül hány percet kell majd ráfordítanunk. Így előre lehet tervezni, ha valakinek nincs elég ideje, bele sem kezd már az adott feladatba, hogy aztán ne kelljen megszakítania. Mert megszakítva nem tud olyan mélyen belemerülni, ahogyan arra szükség lenne.

A feladatok között a kérdés-válasz típusú dominál a könyvben. Az írók feltesznek egy kérdést, amin nemcsak mélyebben el kell gondolkoznod, hanem szavakba is kell öntened a gondolataidat ahhoz, hogy jobban megérthesd önmagad, a saját működésedet, szükségleteidet. Ezek a kérdések nem random módon keletkeztek. A szerzők szakemberként állították össze őket, pontosan tudták, hogy mikre kérdezzenek rá és milyen sorrendben. Így szépen végigvezetnek egy lelki folyamaton.

Azért persze nemcsak kérdéseket találunk a könyvben, hanem más feladatokat is. Táblázatok, diagramok, feleletválasztós kérdések, kipótolandó szövegek és egyéb érdekességek dobják fel a kötetet.

A feladatokban és a feladatok között lelkesítést kapunk, érezhetjük a sisterhood-életérzést, vagyis már maga az, hogy lapozgatjuk, olvasgatjuk a könyvet, lelkesedést és energiát ad.

Nekem a legjobban az ötletelős feladatok tetszettek, mert nemcsak segítettek rádöbbenni néhány dologra, hanem kreatívkodásra is bírtak.



Hogy tetszett ez a könyv?

Tökéletes kiegészítése volt az elméleti könyveknek, visszaköszöntek benne az ott olvasott fogalmak, problémák és megoldások. Tetszettek a könyvben található kérdések és feladatok, mert elgondolkoztattak, újra érezhettem általuk a sisterhood-érzést, és kreatívkodásra ösztönöztek.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden lánynak és nőnek. Tényleg. De előtte olvassátok el az elméleti köteteket!

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Emily Nagoski és Amelia Nagoski néha ismert popkulturális példákat hoz fel az Elég ​vagy! munkafüzetben a különféle feladatoknál, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ezek közül szemezgetünk. Minden állomáson találtok egy könyvre/filmre/videójátékra utaló képet, melyből rá kell jönnötök a címükre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

08. 28. Csak olvass!
08. 29. Utószó
08. 30. Szembetűnő
09. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése