~ Sárga könyves út ~

2019. február 18., hétfő

Janits-Szabó Virág: Látó mese – Blogturné


A Boook kiadó jóvoltából új blogturné veszi kezdetét. Kövessétek bloggereinket, akik úgy döntöttek, hogy Kisvirág mellé állva megmentik a fal mögötti világból érkező mesebeli lényt Átlagos Béla bácsitól. A turné végén a kiadó jóvoltából meg is nyerhetitek ezt a gazdagon illusztrált mesekönyvet! 

Janits-Szabó Virág Látó mese című könyvét azért akartam elolvasni, mert mostanság nagyon rákaptam a mesékre. Valahogy jólesik esténként az ágyban újra esti mesét olvasni magamnak, és egy kicsit dédelgetni a bennem élő gyereket. A fülszöveg alapján pedig ez a mese pont megfelelő volt egy kis lélekmelengetéshez.

Ami tetszett

1. Csinos külső

Egy felnőtteknek szóló regény esetében nem érdekel annyira a borító és egyéb külsőségek, de egy mesekönyvnél még számomra is fontos, hogy szép legyen, nemhogy egy gyereknek. Ennek a könyvnek pedig egyedi, mégis gyönyörű a kivitelezése. Keménytábla védi a jó minőségű oldalakat, az illusztrációk pedig csodaszépek, varázslatosak. Nem igazán értek a képzőművészethez, szóval nem tudom, milyen jelzőkkel lehetne pontosan jellemezni az illusztrációkat, de az biztos, hogy nem a megszokott mesekönyves stílusú rajzok. Valahogy sokkal természetesebbek, mint amiket eddig mesekönyvekben láttam. És nemcsak azért, mert sok rajz magáról a természetről készült, hanem egyszerűen a színhasználat, a vonalak, Kisvirág és a környezet ábrázolása valahogy más technikával készült, mint a többi mesekönyv rajzai, egyfajta módon realisztikusak. Ezt a realisztikusságot támasztja alá az az apróság, hogy például az egyik oldalon Kisvirág otthonát láthatjuk úgy, hogy az ablak ki van vágva, így szó szerint benézhetünk a házba, mintha létező hely lenne, valamint a borító belső oldalain lévő térkép a környékről és rajz a ház felépítéséről.

2. Személyes

Kisvirág a könyv vége alapján valójában az írónő gyerekkorában, legalábbis én így értelmeztem a mese végét és a könyv végén található köszönetnyilvánítást. Vagyis a történet, ha mese is, amelyben léteznek varázslatos dolgok, egy kicsit betekintést enged az írónő életébe, múltjába, lelkébe. Ettől kicsit még szerethetőbb az egész, mert az ember tudja, hogy Kisvirág egy valódi kislány volt évekkel ezelőtt, akit hatalmas fantáziával áldott meg a sors.

3. Nagyon fontos tanulság

Kisvirág látja a világban a csodákat. Látja másokban (legyenek emberek, növények, állatok, tárgyak vagy akár földöntúli lények) az egyediséget, különlegességet. És érti, hogy másnak, különlegesnek, egyedinek lenni, mennyire fontos, mert ez teszi színessé a világot. Épp ezért, amikor megnyílik egy átjáró a valódi és egy varázslatos világ között, és áttéved rajta egy különleges lény, Renge, megpróbálja megvédelmezni őt a garabonciástól. Ez a szürke, átlagos férfiként kinéző személy átváltoztatná Rengét átlagos lénnyé, hogy ne ríjon ki a világ rendjéből, ám ezzel pont a világ sokszínűsége veszne el. Kisvirág pedig képtelen elviselni a gondolatot, hogy egy olyan egyedi, különleges lény, mint Renge egyszerűen megszűnjön létezni. Szóval harcba száll a garabonciással, ehhez pedig a fák és egy vízimanó, Elek segítségét kell kérnie. Mivel én is hiszem, hogy a világ ilyen sokszínűen szép, úgy, hogy mindannyian egyediek vagyunk, és meg kell óvni ezt a sokszínűséget a garabonciásoktól, akik egyen formára csiszolnának mindenkit, így a könyv tanulsága és Kisvirág személyisége, hozzáállása is nagyon megfogott.

4. Varázslat magyar környezetben

A mese Magyarországon játszódik, ugyanis Kisvirág a Duna-part mellett él valahol. Ez azért jó, mert a kisgyerekek, akik elolvassák majd ezt a mesét, még közelebb érzik majd magukhoz a csodákat. Hiszen, ha Kisvirág tud beszélni a fákkal és vízimanó él a Dunában, akkor talán egyszer ők is találkozhatnak majd csodás lényekkel és varázslattal.

5. Mágikus kövek, fák és lények listája

A könyvben és a könyv végén megismerhetjük a különböző kövek, fák és lények különleges tulajdonságait. Ez egy érdekes adalék a történethez, ami még hihetőbbé, átélhetőbbé teszi a mesét.

Amin elgondolkoztam…

1. A különlegesség átadható?

A mese elején Kisvirág az egyetlen, aki látja a különleges lényeket, ám a mese végére ezt a képességet a családja is átveszi. Ez elgondolkoztatott azon, hogy vajon a valóságban mennyire lehet a saját nyitottságunkkal másokat is nyitottá tenni. Elég, hogy folyamatosan ott vagyunk mások mellett, látják, hogyan élünk, gondolkozunk, és ez kihatással van rájuk is? Vajon egy teljesen begyöpösödött embert is meg lehet változtatni, vagy csak annyit tehetünk, hogy megszabadulunk a mérgező közelségétől, mint Kisvirág és Elek a garabonciástól? Csak a közvetlen környezetünkre hathatunk, vagy talán a tágabb környezetünkre, esetleg az egész világra is?

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik már látók vagy szeretnének látóvá válni. Akik szeretik, ha egy mese filozófiai kérdéseket hordoz magában, és nemcsak érzéseket, hanem gondolatokat is kivált az olvasóból.

Kedvenc idézetem:

„ – Mit tenne vele Béla bácsi? – kérdezte ijedten Kisvirág.
– Nos, ha jól tudom, ő az átlagossá varázsolás mestere. Valószínű, hogy egyszerű vakonddá változtatná szegény, gyönyörű és különleges Rengét, hogy ne lógjon ki a sorból, ne tűnjön fel soha senkinek, és hogy soha senki ne tartsa őt egyedinek. Merthogy ami különleges, az nem kiszámítható, és a szabályokat sem tűri jól. Olyan szépséget és örömöt okoz, ami beláthatatlan következményekkel járhat. És csak a bátrak szeretik a nem hétköznapit. Ahogyan Te is – pillantott le Dió anyó mélységes szeretettel a kislányra.”

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Egy nyári napon Átlagos Béla bácsi felbukkan Kisvirágék házának a bejáratánál, hogy helyre tegyen egy “anomáliát”, de ez a kislánynak nem tetszik, ezért úgy dönt, hogy megmenti a padláson bujkáló titokzatos lényt. Mivel a fák és az ásványok is jelentős szerepet kapnak Kisvirág Átlagos Béla elleni elterelő hadműveletében, ezért mindegyik állomásnál ki kell találnotok, hogy mire gondoltunk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Leírás a játékhoz:

Az egyik legfontosabb kristály, ami a kristálygyógyászatban legsokrétűbben alkalmazható alapkristály. Nagyszerű ellenszere a stressznek. Segít a nehéz időszakokat nagy lelki nyugalommal tolerálni, megerősíti az elhatározásokat. Pozitív rezgéssel tölti meg a teret. Megtanít arra, miként váljunk meg bármitől, ami többé már nem szolgálja a javunkat.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 20. Zakkant olvas
02. 22. Könyv és más

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése