~ Sárga könyves út ~

2019. február 14., csütörtök

Stahl Judit: Ínyenc szárnyasok – Blogturné


Csirke, pulyka, liba, kacsa, ha valaki nem vega vagy vegán, biztos, hogy a szárnyasok a konyhája alapját képezik. Ám épp azért, mert gyakran eszünk szárnyast, néha már nehéz kitalálni, hogyan készítsük el újféleképpen vagy hogyan dobjuk fel a régi recepteket. Stahl Judit Ínyenc szárnyasok című receptkönyvével segít ebben. Most három blogger mondja el a véleményét a könyvről úgy, hogy természetesen egy-egy receptet is kipróbálunk belőle. A turné végén pedig ti is nyerhettek egy saját példányt. 

Azt hiszem, a szárnyasok, főképp a csirke, minden húst is evő embernek ott van a konyhájában. Mi például a darált sertéshús mellett csirkéből esszük a legtöbbet, annak is a melléből, a combjából és a szárnyából. A gond mindig az, hogy mivel a darált húsnál és a csirkénél drágább húsokat nem nagyon engedhetünk meg magunknak, egy idő után nincs már ötletünk, hogyan is lehetne ezeket finoman, újszerűen elkészíteni, hogy ne érezzük azt, állandóan ugyanazt esszük. Ezért is választottam ki magamnak Stahl Judit Ínyenc szárnyasok című könyvét, hátha találok benne új, érdekes, finom recepteket, amikkel feldobhatjuk kicsit a megszokott alapanyagokat.

Ami tetszett

1. Szárnyas sokszínűen

100 receptet ismerhetünk meg ismételten ebben a könyvben, amik ahhoz képest, hogy mindig a szárnyasoké a főszerep, nagyon változatosak. Vannak köztük fűszeres, édes, újszerű és hagyományos, könnyebben emészthető és kiadós ételek is, úgyhogy bármire is vágyunk éppen, biztosan találunk az aktuális kedvünkhöz való receptet. Természetesen itt is vannak fő- és alreceptek, hogy ha megszoknánk a főrecepteket, az alreceptekkel fel tudjuk dobni az étkezéseket.

2. Gyönyörű fotók

Stahl Judit ezen könyvében is kiemelkedően gyönyörű ételfotók vannak. Ha jól értelmezem, akkor több fotós készítette őket, mégis mindegyik ugyanolyan jó minőségű. Az embernek jólesik rájuk nézni, és kedvet kap az adott ételhez. Ami jó dolog. A hátránya az, hogy a valóságban sosem olyan szépek az ételek, mint a képeken, de ehhez hozzá kell szoknunk, és mindig az a lényeg, hogy finom legyen, amit végül az asztalra teszünk.

3. Átlagember pénztárcája

A Csokis csábítások és az Ázsiai kalandok című könyv esetében is úgy gondoltam, hogy az alapanyagok nagy része viszonylag könnyen és megfizethető áron beszerezhető egy átlagember számára is, de ezúttal még inkább ezt érzem. Az ebben a könyvben található legtöbb recepthez valóban csupa olyan dolgot kell felhasználni, amik vagy alapból megtalálhatók a konyhánkban, vagy máskor is szoktunk vásárolni belőle, és egyszerűen be tudjuk szerezni a legközelebbi boltból. Szóval eddig is azt éreztem, hogy Stahl Judit az egyszerű, nem flancoló, kis pénztárcával bíró emberekhez szól a receptjeivel, de ez erre a könyvre még inkább igaz. És jó látni, hogy egy átlagember is simán fel tudja dobni az ételét, ha valaki segít neki ötletekkel.

4. Sokszínű, de csak okosan

A sokszínűség a húsokban is megmutatkozik, ugyanis a csirkemell, -comb, és -szárny mellett megjelenik még a csirkemáj, a kacsacomb, kacsamáj, kacsamell, libamáj, libacomb, libaaprólék, fácánhús, pulykamell is. Ám arra nagyon okosan odafigyelt Stahl Judit a receptek összeállításánál, hogy mégiscsak a csirkehúsreceptekből legyen a legtöbb. Hiszen nem csak a mi családunk preferálja anyagi okokból a csirkét, úgyhogy a leghasznosabb az átlagemberek számára, ha a csirke különböző részeiből minél változatosabb ételeket tud készíteni az unalom elkerülése végett. Ehhez tökéletesen hozzájárul ez a receptkönyv pontosan azt adva az átlagos embereknek, amire a legnagyobb szükségük van.

Amin elgondolkoztam…

1. Pontosan

A korábbi receptkönyveknél azt éreztem, hogy pontos recepteket kaptunk, amiket, ha követünk, nem lehet nagy baj. Itt viszont a sütési-főzési időknél és fokoknál azt éreztem, hogy muszáj hozzáigazítanom a sütőnkhöz és ízlésünkhöz, különben a mi ízlésünknek nem eléggé átsült húsokat kaphatunk. Ez mondjuk nem feltétlenül a receptek hibája, inkább az a gond, hogy minden tűzhely, sütő különböző, valamint az ízlésünk is más és más. Ami valakinek már jól átsült, azt én még simán sütném tovább egy kicsit. 

Amit kipróbáltam

A körtés csirke „tagine” receptet választottam ki ezúttal a könyvből próbaként. Be kell, hogy valljam, legtöbbször inkább magyaros, sós-fűszeres, semmint édeskés húsokat eszünk, szóval biztos voltam már a választáskor abban, hogy kilépünk a komfortzónánkból, ami vagy teljes katasztrófa lesz, vagy jól sikerül majd.

Az elkészítésben nem volt semmi nehéz, viszont ahogy fentebb is írtam, az időkkel és sütési fokkal volt némi gondom. 160 fokon, lefedve, egy órán át pároltam a csirkét hagymaágyon, vízzel felöntve, de mikor kivettem, úgy éreztem, nem lesz elég, ha ezek után csak úgy összerottyantom majd a körtével rövid idő alatt, hanem bőven ráfér még, hogy tovább rotyogjon a körtével együtt immár a tűzhelyen. Már csak azért is, mert a körtével kapcsolatban is azt éreztem, hogy a 15 perc nem volt elég neki korábban a főzőlevében, még túl kemény.

Viszont ezek könnyen orvosolható dolgok, az ember egyszerűen ránéz a húsra, és el tudja recepttől függetlenül is dönteni, hogy az eléggé átsült, főtt-e számára vagy sem.

Ízre mindenki azt mondta a családban, hogy bár nem a megszokott ízvilágot kapták és ez furcsa volt elsőre, mégis finom lett az étel. Úgyhogy néha érdemes más fűszerezést, ízeket is kipróbálni a megszokott magyaros helyett.

Nekünk egyébként hiányzott a köret az ételhez, úgyhogy bulgurral tálaltam, ami tökéletesen passzolt a csirkéhez és a körtéhez.

Az egyetlen, amit sajnálok, hogy az étel kinézete nem lett olyan szép, mint a könyvbeli fotón, de a Chokito óta tudjuk, hogy ha valami finom, akkor nem baj, ha kicsit ronda.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik unják már a megszokott csirkéből készült receptjeiket, és szeretnének kicsit újítani, feldobni a megszokott alapanyagokat.

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Mivel szárnyasokhoz kapcsolódó receptek találhatók a könyvben, ezért a feladat az lesz, hogy szárnyasokhoz kapcsolódó dolgokat találjatok ki a leírások alapján. Csak írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az adott leírás milyen szárnyasokhoz kapcsolódó dolgot takar.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.

Leírás a játékhoz:

Olyan rácsos hely, ahová díszmadarakat szoktak zárni, hogy háziállatként tartsák őket.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése