~ Sárga könyves út ~

2019. február 23., szombat

Rácz Ráchel: Időtlen – Blogturné


A Boook Kiadó gondozásában nemrég megjelent Rácz Ráhel Időtlen című kisregénye. A történelmi fantasy 1900-tól napjainkig mutat be egy szerelmi háromszöget. Amitől különleges ez a kötet, hogy az irodalmi forgatókönyv műfaját eleveníti fel, vagyis filmregény, amely az Y generáció gondolkodására reflektál. A könyvet most három bloggerünk véleményezi, és természetesen ti is nyerhettek egy saját példányt a turné végén. 

Rácz Ráchel Időtlen című kisregényét a kíváncsiság miatt választottam ki. A fülszöveg és egyéb információk alapján mind témájában, mind kivitelezésben különlegesnek és izgalmasnak tűnt, hiszen még sosem olvastam filmregényt, és érdekelt, hogy vajon mi is ez pontosan.

Ami tetszett

1. Új tapasztalatok

Az igazság az, hogy még most sem vagyok biztos benne teljesen, hogyan is kéne értelmeznem ezt a könyvet. Átlagos regényként nem tudom, hiszen a regényírás összes általam ismert szabályát felrúgja. Filmregényként pedig azért nem tudom, mert ez az első filmregény az életemben, és fogalmam sincs róla, milyennek kéne lennie egy filmregénynek. De talán pont ezért volt izgalmas ez a könyv, mert olvasás közben végig próbáltam megérteni, megmozgatta az agyamat, és valami újat kaptam tőle.

Az igazság az, hogy amikor elkezdtem olvasni a könyvet, egy pillanatra megijedtem, mert nem voltam biztos benne, hogy tudok-e egyáltalán kezdeni vele valamit. Nagyon furcsa volt, hogy összefoglalva le van írva, ki kicsoda, mit csinál, milyen személyiség, mit érez, mit gondol stb., nekem mindig azt tanították, hogy ezeket a cselekmény által adjuk át, ne írjuk le konkrétan. Ettől olyan érzésem volt, mintha tényleg egy film összefoglalását olvasnám, valamiféle forgatókönyvet. Aztán, ahogy haladtam az olvasással, és előkerültek a történelmi események, egyre inkább élveztem az olvasást, mert kezdett derengeni előttem a történet mondanivalója, lényege. Konkrétan annál a jelenetnél éreztem azt, hogy a történet olyasmit mond nekem, ami érdekes lehet, amikor 1918-as pacifista gyűlésen Natasa férfiruhába bújva megy el, és kifejti a politikai véleményét.

2. Hangulatot festeni

A történet három főszereplője, Natasa, Artúr és Kornél ismeretlen okból nem öregszenek, 1900-tól egészen a napjainkig egy-egy fejezetben és jelenetben mutatja be az írónő az életüket, egymással való (szerelmi) kapcsolatukat és a belső, lelki változásaikat. Fontos korszakokba tekinthetünk be általuk, 1900, 1918, 1944, 1955, 1972, 1996 és a jelen. A leginkább az tetszett ebben, hogy az írónő pusztán szavak, kifejezések, néhány jól megfogalmazott mondat segítségével meg tudta teremteni az adott korszak hangulatát. Ha nem tudtam volna a fejezet elején lévő évszámokból, hogy melyik korszakban is járunk, pusztán néhány hangulatfestő mondatból, szóból ki tudtam volna találni. A hangulatfestés nemcsak szavakkal, hanem vizuálisan is megvalósult. A fejezetek között található kosztümös fotók előre jelezték, mely korba tartunk éppen.

3. Múlt és jelen

A múltban játszódó fejezetekben találni olyan párhuzamokat, mondatokat, amelyek a jelenre is vonatkozhatnak, számunkra is aktuális dolgokat mondanak. Gazdagok és szegények közötti ellentét, antiszemitizmus, a nők elnyomása vagy éppen az a kérdés, hogy megéri-e hinni és küzdeni egy jobb világért, egy szeméért vagy inkább fásultan legyintsünk, tegyünk mindenre, és csak úgy élvezzük az életet, amíg lehet. És a nagy kérdés: ha az elnyomás után megkapjuk végre a szabadságunkat, vajon képesek leszünk élni vele, és boldognak lenni?

4. Meglepetés

A történet elején meg voltam győződve róla, hogy tudom, milyen ember Kornél és milyen Artúr, és hogy melyik férfit választanám Natasa helyében. Aztán jött egy jelenet, ami megerősített ebben. Végül egy újabb, ami felborított mindent, és sikerült meglepnie (csak annyit mondok: interjú az újságban). Szóval tetszett, hogy bár egyszerűnek hittem ezt a szerelmi háromszöget és a karakterek jellemét, valójában sokkal bonyolultabb volt az egész, mint azt képzeltem.

Amin elgondolkoztam…

Halovány lilám nincsen arról, hogy milyen egy jó filmregény, úgyhogy nem tudom, hogy az Időtlen megfelel-e az adott zsáner elvárásainak. Annyi biztos, hogy számomra elgondolkoztató volt ez a történet. Szokni kellett, barátkozni vele, de voltak benne olyan gondolatok, amelyek bemásztak a fejembe, és töprengésre bírtak. Bár a fülszöveg fontos szerepet tulajdonít a szerelmi háromszögnek a történetben, igazából szerintem ez csak egy közös pontot, ami segít abban, hogy végighaladjunk a történelmen, és megértsünk néhány dolgot a múlttal, a jelennel és talán a jövővel kapcsolatban is. Olvasás közben próbáltam úgy tekinteni a szövegre, mintha egy színdarab vagy film zanzásított, írott változata lenne, megpróbáltam elképzelni, hogy egy-egy jelenet hogyan mutatna a színpadon vagy tévéképernyőn, és ez szórakoztató volt. 


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak az olvasóknak, akik szeretnek szokatlan stílusú könyvekkel kísérletezni, és élvezik, ha egy könyv elgondolkoztatja őket.

Kedvenc idézeteim:

„– Ne bolondozzon már.
– Csakis félőrültnek lenni érdemes eme remek életben…”

„– Egy kontrollvesztett és felfordult társadalmi tér az, amiben a képek értelmezhetőek, ahol minden zavaros és semmi nem az valójában, aminek látjuk. Mindenki álarcot visel, szerepet játszik. A főszereplők az álarc és a félreértett jelmez tragédiájának áldozatai lesznek. A hamis öltözék miatt kell elválniuk.”

„Pedig a magazinok megígérték, a kócsing is a szavát adta, a multis kereskedő pedig eladta. Járunk a Fogasba, a Szimplába, meg a bérházas romkocsmákba – ahol egykor szemet szúrtak, agyonlőttek, csillagot nyomtak –, s olyan problémáknak tűnő dolgokon űzünk észrevehetetlenül gúnyt magunkból, hogy „nem lájkolta”, vagy „nem írt vissza, pedig látta”. Észre sem vesszük egymást, mindenki magasról bókol a másiknak, felszínesen diskurálunk életünk értéktelennek tűnő tárgyairól, csekkolunk repülünk, lassan már a Marsra is nyomulunk. Tolakodunk, sietünk, s folyamatosan pazaroljuk a legdrágábbunkat: az időt.”

Értékelés: TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Az Időtlen egy történelmi fantasy, de más típusú fantasyk is léteznek. Nincs más dolgotok, mint a turnéállomásokon található képek alapján kitalálni, melyik fantasyregényre gondoltunk, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 25. Könyv és más
02. 27. Szembetűnő

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése