~ Sárga könyves út ~

2021. szeptember 3., péntek

Kiss Judit Ágnes: A Csodabogár – Blogturné



A Móra Kiadó jóvoltából olvashatjuk Kiss Judit Ágnes legújabb kötetét, A Csodabogár című könyvet. A mesekönyv kiemelt célja, hogy bemutassa, a végtaghiányos gyermekek is ugyanolyan életet élhetnek, mint ép társaik. A kötet nemcsak a végtaghiányos gyerekeknek szól, hanem minden olvasót érzékenyebbé és empatikusabbá tesz a célcsoporttal szemben. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ennek a különleges, támogató barátságnak történetét, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem azokat az érzékenyítő meséket, amelyek segítenek elfogadni a gyerkőcök számára a tőlük valamiben különböző társaikat. Bepillantást engednek egy valamiben más, de mégis ugyanolyan gyerek életébe, lelkébe, mindennapi nehézségeibe.


Véleményem a könyvről

A mese egy Zsófi nevű kislányról szól, akit másik iskolába íratnak a szülei, mert az előző osztályában sokat csúfolták, kiközösítették. Az új helyen sem könnyű beilleszkednie. Bár az új osztálytársai kedvesebbnek tűnnek, ő mégsem tudja, hogyan viselkedjen közöttük, miképpen reagáljon rájuk. Egyik nap egy beszélő bogarat talál a szekrényében, amit először csúnyának és ijesztőnek lát, ám végül a varázslatos lény segít neki beilleszkedni, barátokat szerezni.

Érdekes volt, hogy amikor belekezdtem a mesébe, egyáltalán nem tűnt fel nekem Zsófi mássága sem a szövegben, sem a rajzokon. Egy átlagos, kedves kislányt láttam, aki kicsit magának való, de ez érthető az iskolai bántalmazások után. Csak a második fejezet közepén, amikor az új osztálytársak konkrétan rákérdeznek, akkor tudatosult bennem, hogy Zsófi egyik karja rövidebb. A későbbiekben sem Zsófi karján van a hangsúly, ez egyáltalán nem kerül előtérbe a mesében. Ez szerintem jó, mert azt mutatja, hogy a mese nem a másságot helyezi előtérbe, hanem inkább azt, ami közös mindenkiben.

Zsófi önbizalomhiányos kislány. Mivel sokat bántották korábban a volt osztálytársai, ezért az új környezetbe sem tud elsőre beilleszkedni. Ott is rosszindulatot lát, ahol valójában csak érdeklődés és segítőkészség van. Nem tudja, mire hogyan reagáljon, miképpen nyisson a többi gyerek felé.

Már a cipőjét vette, amikor Panni odahajolt hozzá:
– Segítsek bekötni?
– Nem kell! Hagyjál békén! – förmedt rá Zsófi.
– Akkor maradj magadnak! – fordított hátat sértődötten Panni.
– Meg tudom csinálni én is, mint bárki! – vágta oda dühösen Zsófi Panni hátának.
– Hát csináld! – rántotta meg a vállát Panni, de nem nézett hátra.

Ez szerintem sok gyerek számára ismerős lehet. Nemcsak a valamiben "más" gyerkőcök esetében fordulhat elő ez a probléma, hiszen a teljesen átlagos gyerekeket is simán csúfolják, kiközösítik. A gyerekek nagyon cukik, de egyben nagyon gonoszak is tudnak lenni egymással. Bárkiben képesek találni olyasmit, amivel szekálni lehet. Szóval a mesekönyv olvasóinak, akár szekálók, akár szekáltak, ismerős lesz az adott szituáció. A szekálók talán a történet hatására rájönnek, hogy amit csinálnak, az rossz. A szekáltakban pedig tudatosul, hogy nincsenek egyedül, és nem az ő hibájuk az, ahogyan a társaik bánnak velük.

Ahogyan Zsófinak a Csodabogár segít önbizalmat építeni, beilleszkedni, úgy az olvasóknak Zsófi segíthet ugyanebben példaképként. Hiszen, bár nincs könnyű dolga, megtanul bátor lenni, és bízni a többi gyerekben. Megtanul velük megfelelően kommunikálni. Valamint azt is megtapasztalja, hogy vajon mit érezhet a többi gyerek vele kapcsolatban.

Elsőre ugyanis Zsófi undorodik Csodabogártól, csúnyának, furának és ijesztőnek látja. Aztán ahogy megismeri őt, észreveszi a szépet és jót benne. Végül teljesen elmúlnak a negatív érzései vele kapcsolatban. A valóságban is így van ez. Ami "más" és ismeretlen, az elsőre ijesztő, akár csúnya is lehet. Aztán ha megismerjük, rátalálhatunk a furcsaságában rejlő szépségre, a benne lévő pozitívumokra, és megszerethetjük azt, amitől korábban féltünk.


Hogy tetszett a könyv?

Szerintem nagyon aranyos és tanulságos kis meséről van szó, amit jó érzés volt olvasni. Nyelvileg, stílusban gyerekeknek való, de minőségi a szöveg, és az illusztrációk is cukik.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Minden óvodás, kisiskolás gyereknek, a szüleiknek, tanáraiknak és azoknak a felnőtteknek, akik szeretik a tanulságos, kedves meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ahogy a bevezetőben is olvashattátok, A Csodabogár című könyv kiemelt célja, hogy bemutassa, a végtaghiányos gyermekek ugyanolyan életet élhetnek, mint ép társaik. A mese segítségével érzékenyíti az olvasóját, hogy elfogadóbbá és empatikusabbá váljanak az adott célcsoporttal szemben. Ebben a játékban olyan idézeteket találtok, amelyek célja szintén az olvasó érzékenyítése. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, ahonnan az idézet származik.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

– Utálatos fejet vág. Jól ismerem az ilyet: sunyi tekintet, fagyos kis mosoly. Ez is egy Dehátazé.
– Egy mi? – kérdi Lou hangyányit zabosan.
(…)
– Egy Dehátazé – magyarázom neki türelmesen. – Nem ismered? Az a típus, aki nem rasszista, de hát azé’…


Állomáslista:

09. 02. Csak olvass!
09. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése