~ Sárga könyves út ~

2021. szeptember 12., vasárnap

Tolnai Panka: Zombifarm – Blogturné



A Delta Vision kiadó és Tolnai Panka jóvoltából ellátogathatunk a Magyarországon található Zombifarmra. Az izgalmas, összetett zombiregényről ezúttal négy bloggerünk mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Őszintén szólva mindig félek kicsit egy számomra új magyar írótól olvasni, mert egy külföldi író úgysem érti, mit írok a könyvéről, egy magyar író viszont igen. Így pedig nehezebb összehozni egy blogposztot, ha egy történet nem tetszett. (Ezúttal szerencsére nem szakadt ilyen teher a nyakamba, mert a Zombifarm minőségi történet.) A kockázat ellenére a regény alapsztoriját egyedinek találtam, ezért adtam egy esélyt a könyvnek. És nagyon örülök, hogy így tettem.


Véleményem a könyvről

A történet egy olyan Magyarországon játszódik, ahol néhány évvel ezelőtt valamitől zombivá vált az emberek egy része, az életben maradtak harcoltak velük, és végül legyőzték őket. Magyarország ismét biztonságos, a néhány megmaradt zombit egy luxusfarmra zárva mutogatják a gazdag turistáknak biztonságos (?) körülmények között. Laci utálja a zombikat, ám magától nem tenne ellenük semmit, viszont az Országos Zombiellenes Mozgalom elrabolja őt. Elmondják neki, hogy a nagybátyja a beépített emberük volt, de eltűnt a zombifarmon. Ezért Laci kénytelen maga is beépülni.

Az író stílusa, nem tudok rá jobb szót, profi. Szerintem egy igazán jó író így használja a nyelvet, így épít karaktereket és cselekményt. Újabb példaképet avattam magamnak a magyar írók közül.

A sztori elsőként azért keltette fel a figyelmemet, mert a zombiveszély utáni időkben játszódik, ez az ötlet pedig számomra új volt. Kíváncsi voltam, hogy ha már nem kell félni a zombiktól, vajon miről szól majd a történet. Ahogy belemerültem az olvasásba, rájöttem, hogy ez inkább egy politikai, társadalmi regény, amely bemutatja, hogy mi mindenre képesek az emberek a pénzért, hatalomért.

És épp ezért volt izgalmas, mert Laci nem tudhatta, hogy kiben bízhat. Bárkiről kiderülhetett, hogy valójában a céljai rosszak, nem is az, akinek kiadja magát. A háttérben mentek az egyezkedések, simlisségek, és az átlagemberek érdekeit igencsak kevesen nézték. Ettől számomra igazán realistává vált a sztori. Én a valóságban sem várnék többet vagy mást azoktól az emberektől, akiknek döntési lehetőség van a kezükben.

– Én ezt pontosan tudom – nyugtatta Hofbauer a farmigazgatót –, de az ország nagy része nem látja az összefüggést és nem is fogja.
– Mert ostobák.
– Nem várhatjuk el mindenkitől, hogy gondolkodjon.
– Nem is akarod, hogy így tegyenek. Valld be, sokkal könnyebb agyatlan bábokat mozgatni, mint rávenni valamire néhány értelmes embert! – A miniszerelnök megvonta a vállát.

Emellett azért persze van akciószál is, nem is kicsit izgalmas. Harcolni kell a zombikkal, emberekkel, titkos szervezetekkel, és őszintén szólva még a zombik a legkevésbé ijesztőek a történetben. Ahogy a dédimamám is mondta régen: ne az ágy alatti szörnytől félj, hanem az emberektől, köztük vannak az igazi gonoszok. Ez itt is így van.

Tetszett, hogy az író többször is meg tudott lepni. Amikor azt képzeltem, hogy valami sablonos fordulat jön, akkor egy teljesen más irányba ment el. Meg mert tenni olyan bátor lépéseket, amiket más írók nem hiszem, hogy megtettek volna. Már az is elég bátor lépés volt, hogy teljesen másképp alakította a szerelmi szálakat, mint ahogyan azt az ember olvasóként megszokhatta.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy végül hogyan keveredik ki Laci a szövevényes politikai összeesküvés pókhálójából a barátaival. Vagy egyáltalán kikeveredik-e, mert amilyen realista volt a történet végig, simán el tudtam képzelni, hogy a regény vége nem lesz happy end. Persze, hogy így lett-e, azt nem árulom el, majd mindenki megtudja, ha maga is az utolsó fejezetekhez ér olvasás közben.


Hogy tetszett a könyv?

Számomra nagyon pozitív meglepetés volt. Az író stílusa minőségi, a történet érdekes, összetett. Többször is sikerült meglepni, és imádtam az összeesküvéseket, fordulatokat.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Akik szeretnének egy realista, új látószögből bemutatott, izgalmas zombiregényt olvasni, valamint azoknak, akik bírják a politikai összeesküvéses izgalmakat.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A Zombifarm Magyarországon játszódik, ezért ezúttal olyan fantasyregények címét kell kitalálnotok, amelyek helyszíne (részben vagy egészben) szintén kis országunk. Írjátok be a könyvek címét a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Összefoglaló a játékhoz:

Egy igazi vámpíros horrorklasszikusról van szó, amelyben az egyik főszereplő átutazik Magyarországon, hogy eljusson egy ijesztő, furcsa gróf kastélyába, és segítsen neki házat vásárolni és átköltözni Londonba.


Állomáslista:

09. 12. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 14. A Szofisztikált Macska
09. 16. Kelly és Lupi olvas
09. 18. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése