~ Sárga könyves út ~

2021. november 28., vasárnap

Sarah Pearse: A szanatórium – Blogturné



A 21. Század Kiadó jóvoltából egy igazán izgalmas, fordulatos pszichothrillert vehetünk kézbe ezúttal, amely egy sötét titkokkal teli szállodában játszódik, amely sok-sok évvel korábban tüdőszanatóriumként működött. Ezúttal hat bloggerünkkel követheted végig a nyomozást egy sorozatgyilkos után, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a regényből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Édesanyám nagyon kedveli a krimiket, pszichothrillereket, ezért mostanában az érdekes fülszövegűeket úgymond előolvasom neki, aztán ha nekem tetszett, odaadom neki is. Ez a könyv is elsősorban azért került a kezembe, mert úgy véltem, talán jó olvasmány lehet majd anyának.


Véleményem a könyvről

A történet egy Elin nevű rendőrről szól, aki épp lelki válságban van emberileg és szakmailag. A barátjával elutaznak a svájci Alpok egyik szállójába, aminek az épülete korábban tüdőszanatóriumként működött. A szállóban dolgozik Elin bátyjának a menyasszonya, aki a megérkezésük után váratlanul eltűnik. Nemsokára kiderül, sorozatgyilkos szedi áldozatait a hegyen, amit egy lavina elzárt a külvilágtól. A fent rekedtek csak arra számíthatnak, hogy Elin hamarabb megtalálja a sorozatgyilkost, mint az őket.

Elin karaktere annak ellenére, hogy egy rendőrről beszélünk, elég esendő. Gyerekkorában is történt vele valami, és a legutóbbi ügye sem úgy sikerült, ahogyan kellett volna, a traumáknak köszönhetően pedig az is megkérdőjeleződik benne, hogy egyáltalán vissza akar-e menni rendőrnek. Lelkileg teljesen szétesett, pánikrohamai vannak, és a párkapcsolata is döcögős. A bátyjával is furcsa a kapcsolata a gyerekkori történések miatt, nem bízik benne, és ki akar szedni belőle néhány választ, hogy békére találhasson.

Ilyen lelki állapotban kerül a sorozatgyilkosságok közepébe, ami izgalmasabbá teszi a cselekményt. Ugyanis Elin sokszor hibázik, elhamarkodottan dönt, az érzései vezérlik, nem az esze. Így olvasóként az én veszélyérzetem is erősebben jelzett, állandóan azt éreztem, hogy bármikor bármi megtörténhet. Őszintén szólva, sokszor fogtam a fejem, amikor Elin olyasmit tett, amiről én előre meg tudtam mondani, hogy veszélyes, és nem kéne. Vagy legalábbis nem egyedül kéne.

A tüdőszanatóriumos háttérsztori egész érdekes volt, bár egyetértek Elinnel, én sem alakítanék át egy ilyen nyomasztó helyet szállodává. Azok után meg főképp nem, ami kiderült az épület múltjáról. Őszintén szólva, valahányszor szóba került a múltbeli szanatórium, hálát adtam az égnek, hogy a 21. században élhetek.

Jó, hogy több gyanúsított is előkerült a történetben, így végig azon járt az eszem, hogy vajon ki lehet a valódi tettes (vagy tettesek). Egy apró részletre azonnal rájöttem, mert a helyzetből fakadóan teljesen nyilvánvaló volt számomra, hogy csak egy bizonyos módon történhetett meg az adott cselekménysor. De a motivációkat és a végső csavart nem tudtam előre kitalálni. Ennek valószínűleg megvolt az oka...

Ugyanis bár végig nagyon izgalmasnak találtam a regényt, tele volt fordulatokkal, körömrágós eseményekkel, a legvége csak részben állt össze számomra. A motivációk, a logika nekem egy pöttyet erőltetett volt. Ennek ellenére élveztem a történetet, csak arra számítottam, hogy a végén minden kirakós pontosan illik majd a helyére.

A legutolsó fejezet pedig egyszerre volt érdekes és túl homályos. Azt mutatta számomra, hogy ennek a könyvnek lesz még folytatása, de hogy ki volt az adott alak, mit akar Elintől, azt nem tudom... Csak tippjeim vannak.


Hogy tetszett a könyv?

Végig nagyon izgalmas, fordulatos, csavaros volt, de a legvégén a logikája nem állt össze számomra százszázalékosan. Ennek ellenére érdekes volt, és anyának is tetszett (azóta ő is elolvasta már).

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretik a mozgalmas, fordulatos thrillereket, krimiket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A történetben a szanatórium egy lavina miatt megközelíthetetlenné válik, miközben egy sorozatgyilkos szedi az áldozatait. A játék során olyan regények címét rejtettük el a bejegyzéseinkben, amelyekben szintén egy elzárt, nehezen megközelíthető helyen kell túlélniük a szereplőknek. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott regények címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista:

11. 28. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 30. Kelly & Lupi olvas
12. 02. Booktastic Boglinc
12. 04. Könyv és más
12. 06. Nem félünk a könyvektől

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése