~ Sárga könyves út ~

2021. november 24., szerda

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő – Blogturné



Zágoni Balázs a Barni-könyvek és a A Fekete fény sorozat után most egy igazi karácsonyi könyvet írt. A Karácsonyi kitérő főszereplői egy öttagú család, akik az idei ünnepet szeretnék emlékezetesebbé tenni, mint az elrontott tavalyit. A gyerekek és a szülők úgy döntenek, hogy idén jóval hamarabb elkezdenek készülni a Szentestére, de ahogy az lenni szokott az ünnep közeledtével semmi sem úgy alakul, ahogy azt tervezik. Meg lehet menteni a karácsonyt? Szebbé lehet tenni az ünnepet? Ebből a rövid és tanulságos történetből ez is kiderül!
Tarts velünk és a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik megpróbálják meglelni az ünnep csodáját a Karácsonyi kitérő turné során. Válaszolj te is a nyereményjáték kérdéseire helyesen, és megnyerheted a Móra Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

Néhány éve, amikor megkérdezték tőlem, mi a kedvenc karácsonyi mesém, rájöttem, hogy lényegében alig olvastam életem során ilyet, és emiatt nincs is kedvencem. Szóval elhatároztam, hogy minden évben karácsony előtt lecsapok az ünnepi témájú mesékre. Ezért került a kezemben ez a könyv is.


Véleményem a könyvről

A tízéves Emma elhatározza, hogy az idei karácsony teljesen más lesz, mint az előző évi. Amikor is minden teendővel elmaradtak, mindenki ideges és fáradt volt, és nem tudták kiélvezni az ünnepet. Egy ideig jól is megy minden, aztán egy koldus miatt Emma karácsonya megint a feje tetejére áll. De ezúttal lehet, hogy a jó értelemben...

Először is nagyon aranyosak a könyvbeli illusztrációk. Szabó-Nyulász Melinda stílusa igazán bejön, csak megláttam a gyerekekről a rajzait, és máris mosolyognom kellett. Ezúttal még az sem zavart, hogy a belső illusztrációk fekete-fehérek (általában jobban tetszenek a színesek), mert valahogy illett a történethez ez az egyszerűség.

Emma, az öccse, Bence és a nővére, Lili nagyon aranyosak. Emma tipikus vagány jókislány. Szeretne segíteni az anyukájának, hogy ne kapjon idegösszeomlást a karácsony előtti hetekben, napokban, így a kezébe veszi az irányítást. Az más kérdés, hogy idővel persze kicsúszik a kezéből, de akkor is sokat segít. És lényegében neki és a jószívűségének (meg kicsit a lelkifurdalásának) köszönhető, hogy a család karácsonya végül olyan lesz, amilyen.

Bence azért édes, mert még kis tudatlan és tisztalelkű. Lilinek köszönhetően azt gondolja, hogy több fokozatú angyaltanítványok lehetnek az emberek, akik úgymond segítenek a Télapónak/Jézuskának. Például a szomszéd nem azért hoz fenyőfát, mert a Télapó/Jézuska valójában nem létezik, hanem mert ő is angyaltanítvány, aki besegít. Imádtam, ahogy Bence is megugrotta a szinteket. Nagyon sokat mosolyogtam, kuncogtam a beszólásain, igazán viccesek voltak.

– Mi van a négy dobozban? – állt meg Emma kíváncsian a háta mögött. – Amit majd nekünk hoz az angyal?
Bence hátrafordult, és megütközve meredt Emmára.
– Dehogy! Azokat ti megrajzoljátok! Én a repülőn kívül négy olyan ajándékot kértem az angyaltól, amelyek igazi meglepetések. Még én sem tudom, hogy mik lesznek, de ha megkapom, nagyon fogok örülni nekik.
– És az a szív?
– Az azért van, hogy idén ne veszekedjünk.

Lili pedig, nos, ő igazi tinédzser. Bedugja a fülét, elvan magában, nem nagyon foglalkozik a családjával, de azért amikor segítség kell, jót kell tenni, mégis kiderül, hogy lehet rá számítani. Bencével is nagyon édes, ez az angyaltanítványos dolog, hogy megőrizze a kisöccse ártatlanságát, igazán kedves ötlet volt tőle. Tetszett, ahogy a könyv során szép lassan kiolvadt a szíve, és egyre jobban sikerült bevonni őt a családi dolgokba.

A szülők persze tipikus 21. századi szülők. Szeretik a gyerekeiket, szeretnének végre egy nyugis, szeretettel teli karácsonyt, de a munka, az állandó rohanás nem hagyja ezt, a felnőttlét könnyedén bedarálja őket. Sajnos ez sok családnál így megy, többektől hallom, hogy már nem is várják igazán a karácsonyt, mert csak teher számukra, és előre stresszelnek miatta. Szerencsére nekem nem kell senkihez idomulnom, úgy tölthetem az ünnepeket, ahogyan akarom, nem kell túlhajtanom sem magam, szóval kicsit mindig sajnálom azokat, akiknek a megfelelési kényszer elrontja a karácsonyt. Ezért sajnáltam Emma szüleit is, meg persze a gyerekeket.

Amikor a koldus felbukkant, féltem, hogy túl lesz idealizálva az alakja. Kiderül, hogy ő valójában egy háromdiplomás pasas, aki teljesen az önhibáján kívül került koldusbotra, és valójában tényleg teát iszik, nem is alkoholt. Ahogyan attól is féltem, hogy Emma és a családja azonnal átmennek jótét lélekbe. Nagyon tetszett, hogy nem így történt, mert bár ez egy mese, én szeretem a realista dolgokat. És a koldus alakja, családja, "otthona" is realistára sikeredett, meg az a kezdeti hozzáállás, tartózkodás, félelem, lelkifurdalás, harag stb. is, amit Emma érzett a koldussal való találkozást követően.

A történet vége igazán karácsonyi lett. Hiszen nemcsak a nyugis karácsonyt kaphatta meg a család, ha a szeretettel telit is. Ez a mese legfőbb tanulsága: nem a külsőségek számítanak, hanem a szeretet. És néhány szeretetcseppecske időnként szeretetfolyóvá duzzadhat (lásd a kiposztolt képek utáni történések).

Külön tetszett, hogy ezzel a végső posztolással azt mutatta meg nekem a történet, hogy a régi értékek és a modern világ nagyon is összeegyeztethető. Csak értelmesen, szívvel-lélekkel kell használni a 21. századi lehetőségeket.


Hogy tetszett a történet?

Humoros és aranyos volt, nagyon-nagyon jól szórakoztam rajta, és idén ez már a második olyan karácsonyi történet, amire azt mondom, bekerült a kedvenceim közé (Rowling új meséje a másik). Nagyon tetszett a mese tanulsága, az, ahogyan a karácsony középpontjába végül tényleg a szeretet került.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne egy vicces, édes karácsonyi történetet olvasni akár a karácsonyfa alatt. Szerintem ez a kis mese tökéletesen megteremti az ünnepi hangulatot minden gyerek és felnőtt számára.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A karácsony és az ünnep fontos témája a gyerekkönyveknek. Ha te is szívesen olvasol karácsonyi történeteket, akkor ez a játék neked való lesz. Minden blogon találsz egy karácsonnyal kapcsolatos idézetet. A feladat egyszerű, írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik regényből idézetek a bloggereink. Ha helyesen megfejted hogy honnan származnak az idézetek, akkor a turné végén megnyerheted Zágoni Balázs könyvét. Játékra fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Idézet a játékhoz:

Márpedig annak útja-módja, hogy egy képtelen dolgot elképzelhetővé tegyünk, nem logikán meg okoskodáson keresztül vezet. Dehogy.
Csakis azáltal képzelhető el, hogy hiszünk benne. A hit maga a módszer. Ha az ember hisz magában, és szorult belé némi varázserő, akkor képes megállítani az időt, kiszélesíteni egy kéménylyukat, de még a világot is körülutazni egyetlen éjszaka alatt.
Ez fog történni karácsonykor!


Állomáslista:

11. 21. Csak olvass!
11. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése