~ Sárga könyves út ~

2022. június 21., kedd

Bauer Barbara: A szív szabadságharcosai – Blogturné



Bauer Barbara a legújabb romantikus regényében az 1800-as évekbe repít minket, a magyar forradalom és szabadságharc éveibe. Itt ismerhetjük meg a lázadó lelkű Lilit, aki ugyan családja vidéki birtokán távol van a forradalmi eseményektől, de neki magának is meg kell vívnia a saját szabadságharcát. Tarts bloggereinkkel, és ismerd meg ezt a csodás történetet, ha pedig játszol, tiéd lehet a kötet egy példánya is!


Miért választottam ezt a könyvet?

Sokszor hallottam már Bauer Barbara nevét, de ez volt az első könyv, amit elolvastam tőle. Kíváncsi voltam, hogy vajon hogyan, mikről ír, érdemes-e más könyveit is beszereznem.


Véleményem a könyvről

A történet az 1848-as szabadságharc idején játszódik Magyarországon. Szomolay Lili az apja birtokán él az édesanyjával és két nővérével. Nem bírja a kor által ráaggatott láncokat, szabad szeretne lenni, és segíteni a forradalomban. Lili egyik nővérének a férje, Bálint részt vesz a szabadságharc előkészületeiben, eseményeiben, Lili ezért hozzá fordul, segítsen neki, hogy ő is tehessen valamit az ügy érdekében. Az események közben Lili beleszeret a sógorába, ami nem marad viszonzatlan, viszont ez egy olyasféle szerelem, ami igazi tabunak számít.

Először is, Bauer Barbara stílusa nagyon tetszik. A nyelvezet jól visszaadja a kor szellemét, szépirodalmi színvonalú, mégis egy 21. századi olvasó számára is érthető és élvezhető. Ennek köszönhető, hogy amint belekezdtem a könyvbe, azonnal élvezni is kezdtem a történetet.

Lili szabadságvágyával tökéletesen együtt tudtam érezni. Hálát érzek, amiért én már a 20. századba születtem és a 21. században élhetek, mert szerintem beleőrültem volna azokba a szabályokba, kötöttségekbe, amik abban az időben megláncolták a nőket. Bálint is megérti Lilit, sokkal nyitottabban és egyenlőbben bánik a nőkkel, mint más férfiak, bár ő sem tud teljesen kiszakadni abból a viselkedésből, amit az adott társadalom keretein belül tanult születése óta. Amikor félti Lilit valamitől, megpróbálja irányítani. Mentségére szóljon, hogy Lili sokszor szembemegy az észérvekkel, ha úgy érzi, valaki meg akarja mondani neki, mit tehet, vagy mit nem. De hát, ilyen a szabad akarat, tanácsot adhatunk, de parancsokkal nem akadályozhatjuk meg, hogy valaki hülyeséget csináljon.

– A lelke mélyén, a szívében, a gondolataiban lehet igazán önmaga, Lili. Ott nem tartozik elszámolással senkinek. Ott lehet a legőszintébb, ahol nincs szégyenérzet, nincs számonkérés, megfelelés. És így is csak akkor lehet szabad, ha elfogadja, amit ott talál.
– A rosszat is?
– Mi a rossz? – kérdezett vissza. – Ha elégedetlen azzal, amit lát, hát változtasson, önmagáért. A szabad akarat miatt. De ne küzdjön az ellen, ami ellen nem lehet.

Nagyon érdekes volt egyébként az a kontraszt, amit Lilivel szemben az anyja és a nővérei alkottak. Az anyja látszólag nagyon mereven követi a nőkre vonatkozó elvárásokat, de csak azért, mert a múltjában olyan titok van, ami miatt kompenzálni akar. Lili testvérei már nem annyira merevek, de még mindig belesimulnak az elvárt női szerepekbe feleségként, anyaként. Az ő hozzáállásuk csak még inkább kiemeli Lili eltérő gondolkodásmódját, személyiségét.

Sokáig gondolkoztam azon, hogy vajon milyen zsánerbe is sorolnám ezt a könyvet? Történelmi regény, romantikus regény, történelmi romantikus? Végül arra jutottam, hogy ez inkább egy fejlődésregény. Lili lázadó fiatal lányból a tiltott szerelem és a szabadságharc eseményei hatására erős elvekkel bíró, fiatal felnőtt nő lesz. Még mindig törekszik a szabadságára, de ésszel, úgy, hogy megtanulja felmérni a veszélyeket, és nem megy fejjel a falnak dacból.

A regényben előkerül a Szent Korona ellopásának és elrejtésének a motívuma. Az író valós történelmi eseményeket mesél el nekünk, vagyis nemcsak szórakoztat minket a történet, hanem indirekt módon tanulhatunk is belőle a saját múltunkról.

Ezenkívül előkerül még a gondolat, hogy vajon számít-e a vérségi kötelék. Lili ugyanis gyerekkora óta azt gyanítja, hogy valójában nem a szülei gyereke. Ez nagyon felzaklatja őt, mindenképpen fényt akar deríteni a titokra, hogy megértse önmagát, rájöjjön, ki is ő valójában.

A történet vége nem a megszokott, romantikus regénybe illő, mégis szerintem csak és kizárólag így lehetett lezárni ezt a regényt. Másképp nem lett volna logikus. Szóval én teljesen elégedett vagyok azzal, ahogyan a könyv befejeződött.


Hogy tetszett a könyv?

Megkedveltem az író stílusát, ha lesz rá lehetőségem, fogok még olvasni tőle. Lili karakterét is bírtam, feministaként nagyon átéreztem az egyenlőség, szabadság iránti vágyát. Őszintén bevallom, a szerelmi szál számomra másodlagos volt ebben a történetben, sokkal jobban érdekelt, hogy Lili miként válik érett gondolkodású, szabad szellemű, fiatal felnőtt nővé.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy szép nyelvezetű, jó stílusban megírt kicsit történelmi, kicsit romantikus fejlődésregényre vágyik, amelyben egy fiatal lány felnőtt nővé érik.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Az 1848. március 15-i eseményeket mindenki ismeri, de vajon te tisztában vagy a részletekkel is? Blogturnénk minden állomásán egy-egy kérdést találsz a mácius 15-i eseményekkel kapcsolatban, ha pedig a helyes választ beírod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, esélyed nyílik rá, hogy megnyerd A szív szabadságharcosai egy példányát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Ki volt Magyarország törvényes uralkodója 1848. március 15-én?


Állomáslista:

06.19. Utószó
06. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 23. Csak olvass!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése