~ Sárga könyves út ~

2022. június 4., szombat

Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és a Folyadék Szörny – Blogturné Extra



A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően múlt év végén megjelent Tóth Eszter Pöttöm Pötty-sorozatának a második része. A gömbölyded tündérlány ezúttal a Folyadék Szörnnyel küzd meg az egészséges táplálkozás nevében. A turnén ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, valamint extraként egy interjút is olvashattok majd az íróval. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


1. Az első könyv sikere után Pöttöm Pötty végre visszatért, és ezúttal a Folyadék Szörnyet kell legyőznie. Miért a folyadékok kerültek a második rész fókuszába?

Az egészséges táplálkozás világában az ételek mellett az egészséges folyadékok, illetve a folyadékfogyasztás is egy olyan téma, amit nagyon fontosnak tartok. Különösen, mert az a személyes tapasztalatom, hogy sokaknak gondot okoz a megfelelő mennyiségű innivaló elfogyasztása.


2. Bár sokan nem tartják be, azzal azért nagyjából tisztában van a többség, hogy mik az egészséges és egészségtelen ételek. Mit tapasztaltál, mennyire tudják az emberek azt, hogy mit érdemes inni, és milyen folyadékot kéne mindenképpen elkerülniük, ha fontos az egészségük?

Az a tapasztalatom, hogy elméleti szinten erről azért eléggé jól informáltak az emberek. A gyerekek is. Tudják, hogy a vízből kell a legtöbbet fogyasztani. Hogy mik az egyéb egészséges italok, azzal kapcsolatban már megoszlik a vélemény. Az pedig megint egy más kérdés, hogy tudják, mi a helyes, de nem azt teszik...


3. A cukros üdítők világában miként lehet szerinted megszerettetni például a vizet (vagy a többi egészséges innivalót) a gyerekekkel?

Itt is, mint az olvasás vagy az egészséges ennivalók területén nagyon fontos a példamutatás családon belül, hisz ha a szüleitől nem látja a gyerek, hogy vizet kell inni, akkor ő miért is csinálná? Ezenkívül az iskola is egy fontos színtér. Szerencsére nagyon sok jó példát láttam, hogy a tanítók mennyire figyelnek arra, hogy minden gyerek hozzon kulacsot, majd együtt töltik meg vízzel és fogyasztják rendszeresen. Nagyon jó az ilyesmit látni!


4. Egyre több cukormentes üdítő kerül a boltok polcaira, ezekről az emberek azt gondolják, nyugodtan ihatják őket, nem ártanak. Valóban így van?

Nem teljesen. Az üdítőitalok esetében a cukortartalmukat szoktuk kiemelni, de valójában nem csak emiatt lehetnek károsak. Eleve azt is érdemes megnézni, hogy milyen édesítőszert tesznek bele, mert ott is vannak kalóriát tartalmazó változatok. Emellett talán a legfontosabb azt kiemelni, hogy az üdítők nem hidratálnak olyan jól, vagyis nem olyan jó szomjoltók, mint a víz.


5. A könyvben található szörny energiaitalból áll. Miért pont az energiaitalra esett a választásod?

Az energiaital sajnos egyre nagyobb probléma. Bár nem beszélünk róla, illetve talán sokakban még fel sem merült a gondolat. De egyre többször látom, hogy tíz év körüli, vagy akár alatti gyerekek is ezt isszák üdítőitalként. Azonban az energiaital még nagyon nem nekik való, nemcsak a nagy mennyiségű cukor, hanem a magas koffeintartalma miatt sem. Egy felnőtt embernek is meg kell gondolnia mennyit és milyen gyakran fogyaszt ebből az italból, mert túl nagy mennyiségben az egészségünket is befolyásolhatja.


6. A kakaó is előkerül a mesében. Akvária királynő megtiltotta az ivását, ám a kalózok képtelenek lemondani róla, így továbbra is isszák. Te melyiküknek adsz igazat?

A kakaóval úgy vagyok, mint az édességekkel. A teljes tiltásban nem hiszek, nem gondolom, hogy meg kéne vonni a gyerekektől, de figyeljünk a mértékletességre. Nem véletlen, hogy Akvária királynő is végül heti egyszer engedélyezte a kakaófogyasztást. :)


7. Ha elmennénk vendégségbe Pöttöm Pöttyhöz, milyen innivalót kapnánk tőle, és miért pont azt?

Mivel már itt van a nyár a nyakunkon, szerintem Pötty egy hűsítő limonádéval várna, sok citrommal, naranccsal, esetleg megbolondítaná egy kis citromfűvel.


8. Tudod már, milyen egészséges táplálkozással kapcsolatos területre téved majd a harmadik részben Pöttöm Pötty?

A következő Pöttöm Pötty-kaland a fűszerek világába kalauzol el minket. Itt szó lesz a fűszerek sokszínűségéről és a sófogyasztásról is, hisz ez is egy elég nagy probléma Magyarországon. Átlagosan háromszor annyi sót fogyasztunk, mint az ajánlott mennyiség, úgyhogy arra gondoltam, ez is megér egy történetet.


9. Gondolkozol esetleg valami teljesen más történeten is a Pöttöm Pötty-sorozat mellett?

Jelenleg egy YA fantasytörténeten dolgozom, nagyon remélem, hogy hamarosan elkészülök vele, és talán az olvasókhoz is eljut. A mese területén most leginkább az a téma foglalkoztat, hogy nagyon szeretnék olyan gyerekek főszereplésével írni mesét, akik egy kicsit mások, mint a többiek. Például a kisfiúról, aki nem ihat tejet.


10. Mikor és hol tudják az olvasóid legközelebb dedikáltatni veled a könyveiket?

Legközelebb az Ünnepi Könyvhéten tudunk találkozni szombaton (június 11.) 15.00-tól várok mindenkit sok-sok szeretettel.


Azt hiszem, sokak nevében mondhatom, hogy kíváncsian várjuk a YA-történetedet, Pöttöm Pötty új kalandját a fűszerekkel és a "kicsit más gyerekekről" szóló mesédet is. Jó szórakozást és sok klassz élményt neked a könyvhéten, és köszönöm szépen az interjút! :)


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mivel a sorozat második része a folyadékokról szól, ezért az állomásokon egy-egy ezekkel kapcsolatos kérdést teszünk majd fel. A válaszokat írjátok be a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Mely folyadékból készítik a Bloody Maryt?


Állomáslista:

06. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út – extra

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése