~ Sárga könyves út ~

2022. június 4., szombat

Rubin Eszter–Farkas-Boross Zita: Hormonegyensúly étrend és életmód



Miért választottam ezt a könyvet?

Aki nyomon követi a közösségi oldalaimat, tudhatja, hogy PCOS-betegségem van. Ez egy hormonbetegség, ami sok egyéb szörnyű tünet mellett a hízást is jócskán elősegíti. Több mint két éve életmódot váltottam, igyekszem sokkal egészségesebben étkezni, élni, és ledobtam 27 kilót. De valljuk be őszintén, átlagemberként átlagkeresetből (persze a valódi átlagkeresetre gondolok, nem arra a félmilliósra, amit az okosok kiszámoltak odafenn) nem könnyű egészséges ételekhez jutni. Épp ezért, ha felbukkan egy könyv, amiben egészséges receptek is találhatók, azt örömmel olvasom el. Egyfelől hátha kapok valami jó tippet, ami még segíthet az egészséges életmódban, másfelől hátha találok olyan finom ételeket a receptek között, amiket átlagemberként átlagfizetésből is be tudok építeni az étkezéseimbe.


Véleményem a könyvről

A könyv két írója sokat foglalkozott már korábban is a hormonegyensúllyal és egészséges étkezéssel. Rubin Eszter gasztronómus, cukrászképesítése van, és korábban is írt könyveket erről a témáról. Farkas-Boross Zita holisztikus és funkcionális táplálkozási tanácsadó, valamint húsz éve foglalkozik természetgyógyászati módszerekkel és integratív szemléletű életmód-tanácsadás a fő profilja.

A könyv első felében egy elméleti összefoglalót találhatunk arról, hogy mi is az hormonegyensúly, mitől borulhat fel, miképpen lehet a táplálkozás, a testmozgás és egyéb módszerek által ezen változtatni. Mindezt tudományosan, mégis érthetően magyarázzák el, szépen levezetve a folyamatokat, elmondva, hogy mi miért történik a testünkben.

Nagyon tetszett, hogy olyan új információkat is megtudtam a könyvből, amikről korábban még nem hallottam. Például hogy a különböző mozgásformák milyen ősi tevékenységre vezethetők vissza, ezáltal milyen reakciókat váltanak ki a szervezetből, és ez miféle befolyással van arra, hogy képesek vagyunk-e fogyni, vagy úgy egyáltalán egészségesnek lenni.

Az is tetszett, hogy nemcsak az étkezésről és a testmozgásról ejtettek szót a kötetben, ahogyan a többi erről a témáról szólóban szoktak, hanem kitértek arra is, mi más lehet még hatással a hormonjaink felborulására. Például nagyon fontos az, hogy miféle kozmetikumokat, vegyszereket, női higiéniai termékeket használunk, mert sokszor bele sem gondolunk, milyen méreganyagokat, a hormonjainkat felborító szereket kenünk magunkra, használunk fel nap mint nap.

Persze tudni a tényeket és tenni ellenük két különböző dolog. Sajnos az egészségre nem vagy kevésbé ártalmas termékek mindig a többszörösébe kerülnek az egészségtelen változatnak. Ami azért szomorú, mert ennek pont fordítva kéne lennie. Az emberek életével, egészségével nem lenne szabad játszani, nem lenne szabad hagyni, hogy ezen akarjanak mások meggazdagodni. Amíg sajnos nem fordulnak meg az árak, és ekkora különbség lesz az egészségtelen és egészséges termékek között, addig nem hiszem, hogy az átlagemberek az átlagfizetésükből képesek lesznek igazán változtatni (még akkor sem, ha akarnak). Ami szomorú.

Ám ez nem jelenti azt, hogy ha nem tudunk mindenen változtatni, akkor nem kell semmin. Én úgy gondolom, hogy meg kell tennünk azt, amire anyagilag és egyéb szempontból képesek vagyunk, mert ha csak egy kicsit egészségesebben élünk, mint korábban, már akkor jobb, tartalmasabb és hosszabb életünk lehet. Szóval ha nem vagyunk gazdagok, ne legyintsünk, hogy akkor meg minek az egészbe belevágni, hanem változtassunk annyit, amennyit tudunk.

A könyv második felében receptek találhatók öt fejezetben felosztva. Vannak levesek, vega ételek, halételek, húsételek és desszertek. Mindegyik receptnél leírják, hogy az adott étel, a benne található alapanyag(ok) milyen hatással vannak a szervezetünkre, miért hasznosak és egészségesek. Valamint szép, gusztusos, mégis egyszerű és letisztult fotókat találhatunk az adott ételről, ami beindítja a nyáltermelésünket (legalábbis az enyémet mindenképpen).

Sajnos, ahogyan a legtöbb egészséges recepteket tartalmazó könyvben, ebben is vannak olyan alapanyagok, amikhez nem vagy csak nagyobb anyagi megterhelés árán juthat hozzá az átlagember, főképp, ha nap mint nap egészségesen akar étkezni. Halhoz például dolgozó emberként évente csak néhány alkalommal jutok hozzá, akkor is az olcsóbb fajtából, mert egyszerűen annyira drága, hogy egy egész családot nem lehet még hetente egyszer sem úgy megetetni belőle, hogy hónap közepétől ne az éhezés legyen a következménye. A húsok közül is csak a sertés- és a csirke a megfizethető, bár a csirkemell is lassan luxusnak számít sajnos. Soha életemben nem ettem még a receptekben szereplő vaddisznót, kacsát, marhát, és valószínűleg sajnos soha nem is fogok.

A receptekben található egészséges liszt, vaj, olaj, joghurt, tej sem olyasmi, amit egy átlagember a mindennapi főzés során megengedhetne magának. Például a nyílgyökérliszt kilója a neten találtak alapján 2800 Ft, míg a sima fehér liszthez már 200 Ft/kiló alatt hozzá lehet jutni. Vagyis több mint tízszer drágább az egészségesebb liszt, ami nagyon szomorú. Egyszer-egyszer megengedheti magának az átlagember, ha éppen ki akar rúgni a hámból, de az, hogy valaki csak ilyen lisztekkel és egyéb alapanyagokkal főzzön nap mint nap, megint csak lehetetlennek tűnik számomra.

Én egyébként sokszor úgy oldom meg ezt a pénzkérdést, hogy drága liszt helyett nem használok lisztet egyáltalán. A levest, főzeléket például be lehet sűríteni lepépesített önmagával is, nem kell lisztes habarás vagy rántás bele. Vagy ehetjük kicsit folyósabban is az ételeket, mint azt megszoktuk, ugyanolyan jó az ízük. Lehet találni kisebb trükköket, amikkel étkezhetünk egészségesebben, mégsem kell anyagilag túlzottan megterhelni önmagunkat.

A fentiek ellenére nagyon örülök, hogy ezeket a recepteket elolvashattam, mert vannak köztük olyanok, amiket olcsón is meg lehet csinálni, és olyanok is, amik jó alapot adnak egy, a saját pénztárcánk szerint átalakított ételhez (ami nem annyira egészséges, mint a receptbeli étel, de sokkal egészségesebb, mint ahogyan korábban étkeztem).


Én két ételt próbáltam ki a könyvből. Az egyik a gombapaprikás volt karfiolpürével. Mindig is szerettem a gombapaprikást, de az életmódváltás előtt nokedlival, tésztával vagy rizzsel ettem, az életmódváltás után pedig bulgurral vagy kuszkusszal, sosem gondoltam arra, hogy karfiollal párosítsam. Nyílgyökérliszt van írva a receptben, de semmiféle lisztet nem tettem az ételbe, valamint kókuszjoghurt is szerepel a hozzávalók között, ám mivel az is nagyon drága volt, én zsírszegény tejfölt kevertem ki némi zsírszegény tejjel, és azzal csináltam hamis habarást. Minden mást a recept szerint csináltam.

Nem hittem volna, hogy a gomba és a karfiol íze ennyire passzol majd egymáshoz, de ízlett együtt a két étel. Egyetlen dolgot hiányoltam, valami roppanós elemet, mert így nagyon puha, pépes volt az egész étel. Nem tudom, milyen egészséges roppanós elemmel lehetne feldobni, de majd töröm rajta a fejem. Az viszont biztos, hogy fogok még karfiolpürét készíteni, gombapörkölthöz is és máshoz is. Mert bár szerintem egyáltalán nem olyan, mint a krumplipüré, a maga nemében mégis nagyon finom.


A másik étel, amit elkészítettem a Csirkemáj datolyával volt. Bár a fekete-erdei sonka nem túl olcsó, mivel a recepthez csak 10 darab kellett belőle, valamint 10 darab máj és 10 darab datolya, úgy gondoltam, ez egyszer megengedhetem magamnak és a családomnak azt a luxust, hogy megveszem. Datolyát most ettem életemben először, és nagyon ízlett. Valamint őszintén bevallom, a májat eddig csak resztelt májként szerettem, rántva a régi időkben csipegettem belőle, de úgy egyébként sosem voltam oda érte. Szóval kicsit féltem, hogy vajon így milyen lesz, megeszem-e egyáltalán, vagy sem. De végül pozitívan csalódtam, nagyon ízlett, a máj átvette kicsit a sonka ízét, valamint a datolya édességét, és igazán finom lett. Szóval ezt a receptet is meg fogom még csinálni, és változatlan formában. Köretként mi sült édesburgonyát ettünk hozzá, de legközelebb szerintem friss salátával tálalom én is (csak az most nem volt itthon).

Van még jó pár olyan recept a könyvben, amit változatlanul vagy kisebb, a pénztárcánkhoz mért változtatásokkal mindenképpen el fogok készíteni, mert nagyon finomnak tűnik, szóval örülök, hogy volt lehetőségem végigolvasni a könyvet és végignézni a recepteket. Ha nem is tudok mindent betartani és nem is tudok minden ételt elkészíteni, sok jó ötletet, hasznos tanácsot találtam az oldalakon, amiért hálás vagyok.


Hogy tetszett a könyv?

Nekem bejött, mert bár nem tudom minden tanácsát betartani és minden receptjét változtatás nélkül megfőzni, nagyon jó ötleteket kaptam, amikre már építhetek úgy, hogy az nekem is beleférjen anyagilag.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Nálam valamivel több pénzből gazdálkodó olvasók tökéletes tippeket, recepteket találhatnak benne, de a hozzám hasonlóan garantált bérminimum körül kereső emberek számára is hasznos lehet, ha elég kreatívak, hogy a saját pénztárcájukhoz mérten változtassanak az alapanyagokon úgy, hogy az egészségesnek mondható.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése