~ Sárga könyves út ~

2023. január 31., kedd

Bálint Erika: És ott lesz majd a szeretet – Blogturné



Bálint Erikának, A nap csókja és az Adj esélyt! című kötetek írójának most egy újabb regényét ismerhetik meg a magyar olvasók. Az És ott lesz majd a szeretet című regény egy bántalmazó kapcsolatot mutat be és azt, hogy mennyire el tudja veszíteni a másik fél önmagát, ha a bántalmazó fél mindent megtesz annak érdekében, hogy uralma alá hajtsa a párját. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Zita és Andor történetét, ha pedig nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Rácz-Stefán Tibor írótársam ajánlotta nekem ezt a könyvet. Őszintén bevallom, elsőre bizonytalan voltam, és kitértem az ajánlás elől, mert számomra nagyon-nagyon fontos téma a családon belüli erőszak, a nők és gyerekek védelme. Ha erről a témáról látok könyvet, mindig kicsit félek tőle, hogy vajon miként lesz megírva. Hiteles lesz a sztori, nem lesz áldozathibáztató, nem védi majd a bántalmazót? Aztán Tibi végül meggyőzött, és utólag nagyon-nagyon örülök neki, hogy nem adta fel.


Véleményem a könyvről

A történet egy Zita nevű nőről szól, aki elvált, egyedül nevelte a gyerekét, aztán újra szerelmes lett, megint férjhez ment, ám a tündérmeséről végül kiderült, hogy rémálom. A férje, Andor hatalommal bíró politikus, és bántalmazó. Szép lassan leépítette Zita önbizalmát, önértékelését, és úgy szívja ki belőle az életet, akár egy dementor. A történet bemutatja, milyen nehéz kilépni egy ilyen kapcsolatból, mit érez az áldozat és hogyan gondolkozik egy bántalmazó.

Először is nagyon tetszett az író stílusa, ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, azonnal berántott a történet, és nem is eresztett az utolsó mondatig. Magam is meglepődtem, hogy ennyire lekötött a sztori, de valóban így volt.

Egyedinek és érdekesnek találtam, hogy a történetet nemcsak Zita szemszögéből olvashatjuk el E/3-ban, hanem Andor fejébe is bepillantást nyerhetünk. Még sosem olvastam olyan családon belüli bántalmazásról szóló regényt, ami a másik szemszöget is bemutatta. Először ez kicsit megijesztett, mert féltem, hogy Andor szemszöge mentegető lesz, olyan, aminek köszönhetően az író majd jobb színben tünteti fel őt. De szerencsére nem így történt. Andor gondolatai tökéletesen visszaadják a lelkileg nagyon sérült nárcisztikus bántalmazó személyiségét. Bár megtudhatjuk, hogy gyerekkorában őt is bántalmazta lelkileg és fizikailag is az anyja, ez pusztán pszichológiai magyarázatnak tűnik, nem a bűneit feloldó mentségnek.

Zita szemszöge tökéletesen bemutatja, miként gondolkozik, érez egy családon belüli bántalmazás áldozata. Végigkövethetjük a folyamatot, ahogyan boldog, magabiztos, lelkileg egészséges és ép nőből rettegő, önmagában állandóan kételkedő, önmagát semmire nem tartó nővé válik. Ha valaki valaha feltette már azt a kérdés, hogy "De miért nem hagyta ott?", annak nagyon ajánlom ennek a könyvnek az elolvasását, mert gyönyörűen benne van az, hogy miért is nem. Egyszerűen azért, mert az évek alatt a férje olyan szinten szétmorzsolta a személyiségét egy lassú folyamat során, hogy mire észbe kapott, mire rájött, mibe is keveredett, már késő volt. Nem mellesleg az anyja példáján át gyerekként azt látta, hogy a nőknek ez a sorsuk. Sőt, az anyja sorsa még rosszabb volt, tehát ő hogyan is panaszkodhatna...

Tartott tőle, mit fog az anyja szólni, hiszen határozottan ellenezte a válás ötletét, de amikor felment hozzá, és anyu meglátta a szeme alatt az ütés nyomát, az arcához kapta a kezét. Mivel idegesítette így fel, kezdte, aztán hirtelen elhallgatott, talán eszébe jutott a saját sorsa, azok az esték, amikor apu kis híján agyonverte őt a semmiért, mert végül csak annyit mondott: hagyd ott, költözzetek ide, valahogy csak megleszünk.

Andor részei is nagyon jól sikerültek ilyen szempontból. Tökéletesen visszaadják egy nárcisztikus bántalmazó személyiségét, gondolatait, érzéseit. Nem tudom, hogy az író miként tudott ennyire jól belebújni egy ilyen karakter bőrébe, de nagyon jól elkapta a szálat, igazán profi munka volt.

Nagyon kíváncsi voltam Zita és a fia kapcsolatának alakulására is. A fiatal srác joggal érzi úgy, hogy az anyja cserbenhagyta őt, közben viszont Zita érzései is érthetőek. Szereti a fiát, csak fogalma sincs, miként szabadulhatna ki a helyzetből, és miként szabadíthatná ki a fiát is. Főképp, hogy tudja, Andornak van elég pénze, megvannak a megfelelő kapcsolatai ahhoz, hogy tönkretegye az életét bosszúból, ha el meri őt hagyni.

A politikai szál kifejezetten érdekes volt, sajnos minden kételkedés nélkül simán el tudom hinni, hogy ez az egész úgy működik a valóságban is, mint a könyvben. Zsarolások, simlik, sikkasztás, prostizás és egyéb törvénytelenségek, amelyek nem derülhetnek ki, mert az adott párt összezár. Vagyis csak akkor derülhetnek ki, ha az adott illetőt valamiért ideje eltüntetni. Mocskos, undorító egy világ ez.

A jelszavak ugyanazok maradtak, mint áprilisban, esélyegyenlőség, közbiztonság, munkahelyteremtés, pénz a kórházaknak és az iskoláknak, öregotthon építése, bla-bla-bla. És persze a mindent megalapozó szent család, aminek a bástyája a városvezetés, élén természetesen a polgármesterrel, akinek egyik plakátján óriási betűkkel ott virít: A családok az elsők, értük dolgozunk! Hogy nem szakad le az ég...

Tetszett, ahogy Zita szép lassan összeszedte magát, ahogy végül lépésről lépésre haladt a szabadsága felé, és nagyon drukkoltam neki olvasás közben. Nem tudtam, miként szabadulhat meg végül a férjétől, de arra, ami végül történt, nem igazán számítottam. Kicsit féltem tőle, hogy ez majd megint visszarántja a házasságába, ami kicsit bosszantott, mert nem értem, hogy emberek miként lehetnek ilyen szinten önfeláldozók. Ez szerintem már az önfeláldozásnak az a foka, ami nem normális, betegség. De mivel Zita személyisége porrá lett zúzva, nem csoda, hogy ilyen, önmagát megint majdnem tönkretevő gondolatok jártak a fejében.

Végül elégedett voltam a regény lezárásával. A legeslegvégső döntésével egyetértettem Zitának, én is így tettem volna a helyében. Sajnos nem írhatom le, hogy miről is van szó, mert az spoiler lenne, de majd a regényből megtudjátok.


Hogy tetszett a könyv?

Meglepően tetszett. Kicsit féltem tőle, főképp a témája miatt, ami a szívügyem, de végül nagyon pozitívan csalódtam. Kifejezetten jó ötlet volt, hogy a bántalmazó férj gondolataiba is betekintést nyerhettünk, és a bántalmazott feleség személyisége is jól lett ábrázolva.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Akik érteni akarják, hogy mi történik egy bántalmazott és egy bántalmazó fejében, lelkében.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Bálint Erika legújabb regénye egy bántalmazó kapcsolatot mutat be, így ebben a játékban olyan idézeteket találhattok minden bejegyzés végén, melyek témája a bántalmazás, családon belüli erőszak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a regény íróját és címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

…attól, hogy valamit értesz, még nem lesz kevésbé fájdalmas.


Állomáslista:

01. 27. Csak olvass!
01. 31. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 02. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése