~ Sárga könyves út ~

2017. október 14., szombat

Amiből mindig kevés van, avagy az idő markában Top 5+1


Az idő sok regényben, sokféle szempontból fontos szerepet játszik a történet alakulása szempontjából. Időutazás, a múlt kihatása a jelenre és jövőre, különböző időkben élők kommunikálása egymással és még sorolhatnám… Most olyan könyveket szedtem össze nektek egy Top 5+1 listán, amelyben az időről elmondhatjuk, hogy főszerepet kapott valamilyen módon.

1. Murakami Haruki: 1Q84 sorozat

Itt idő szempontjából az 1984-es év a fontos. Ugyanis a könyv női főszereplője, Aomame az egyik pillanatban még az 1984-es évben taxizik célja felé, a másikban viszont átkerül 1Q84-be. Ez az új világ első ránézésre majdnem ugyanolyannak tűnik, mint a saját idejében, ám ha valaki odafigyel a részletekre, rájön, hogy valami nagyon nem stimmel. Például 1Q84-ben egy helyett két hold figyeli az embert az égről.

2. Alexandra Bracken: Az idő vándorai sorozat

Ahogy a cím is mutatja, ez egy időutazós kalandregény. Etta a mi korunkban él eredetileg, ám egyik pillanatról a másikra átkerül 1776-ba, egy kalózhajóra, amely épp csatát vív egy másik hajóval. Etta életét megmenti a kalózkapitány fogadott fia, Nicholas, majd elviszi őt az időutazók „vezetőjéhez”, aki megzsarolja Ettát. Ha nem kutat fel neki egy fontos tárgyat, amelyet az idő folyamában rejtettek el valahol, megöli Etta édesanyját. A kaland ezután kezdetét veszi, mi pedig Ettával és Nicholasszal együtt bejárhatjuk a különböző történelmi korokat.

3. Jack Thorne, J. K. Rowling és John Tiffany: Harry Potter és az elátkozott gyermek

Nos, ezt a könyvet leginkább annak ajánlom, akit egyáltalán nem zavar a karakterhűtlenség, az eredeti történethez viszonyított logikai hibák, és soha, de soha nem olvasott korábban igazán jó Harry Potter fanfictionöket. Ha ezek a feltételek megvannak, akár még az is megeshet, hogy szeretni fogja ennek a Harry Potter világában játszódó színdarabnak a szövegkönyv változatát. Az időutazás áll ennek a történetnek is a középpontjában, lévén Albus Perselus Potter és Scorpius Malfoy egy időnyerővel meg akarják változtatni a múltat, csak aztán mindent összekavarnak, és egy szörnyűséges jövőt hoznak ezzel össze. A probléma csak az, hogy szerintem az időutazás része a történetnek nagyon kidolgozatlan és logikátlan. Ám azért a néhány jó poénért, és Piton, Draco meg Scorpius karakteréért talán érdemes egyszer végigolvasni a könyvet.

4. Guillaume Musso: Holnap

Matthew elvesztette a feleségét egy balesetben, és egyedül neveli a kislányukat. Egy kirakodóvásáron vesz egy régi laptopot, amelyen fényképeket talál az előző tulajdonosról, Emmáról. E-mailt ír neki, amiben megkérdezi, küldje-e át a fotókat vagy törölheti őket, és ahogy elkezdenek leveleket váltani a nővel, szimpatikus lesz számára Emma. Randevút beszélnek meg. Matthew elmegy rá. Emma elmegy rá. Mégsem találkoznak. Ugyanis kiderül, hogy Emma 2010-ben, míg Matthew 2011-ben él, és onnan írnak a másiknak. Ha valaki ezek után valami Ház a tónál típusú romantikus filmet vár, az téved, ugyanis az egészből egy nagyon izgalmas, fordulatos krimi történet alakul ki, amely szinte fejezetről fejezetre képes meglepni és sokkolni az olvasót.

5. José Saramago: Káin

Ez a történet a bibliai Káin életét mutatja be nagyon érdekes és újszerű módon. Ugyanis Káin az időben ugrálva éli az életét olyan bibliai események szemlélőjeként (és résztvevőjeként) is, amelyeknél eredetileg nem volt jelen. Saramago stílusát nem könnyű megemészteni, mégis úgy gondolom, érdemes energiát és időt fektetni bele, mert rengeteg elgondolkoztató, tanulságos, érdekes gondolatot vet fel a történet.

+1 Spirit Bliss: Démoni érintés sorozat

Kicsit hazabeszélve, plusz egy pontként a saját sorozatomat választottam. A jövőben a nap fénye kihuny, és a vámpírok veszik át a világ fölött az uralmat Véreskezű Casimir irányításával. Az emberek nagy része ételként vagy szolgaként végzi, a túlélők olyan elhagyatott helyeken bujkálnak, mint például a város alatti csatornarendszer. Vezetőjük, egy tudós feltalál egy időgépet, amelynek segítségével visszaküldi a lányát, Katie-t a középkorba. A lány feladata az, hogy megölje minden vámpírok atyját, Casimirt, még azelőtt, hogy vámpírrá változna. Egyszerű feladatnak tűnik, ám Katie rádöbben, hogy az emberi Casimirben még túl sok a jó tulajdonság, így az eredeti terv helyett inkább megpróbálja megmenteni a lelkét.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése