~ Sárga könyves út ~

2017. október 23., hétfő

Rácz-Stefán Tibor interjú

Holnap kezdődik Rácz-Stefán Tibor Mikrofonpróba című regényének a blogturnéja, amelynek én leszek az első állomása. Úgy gondoltam, ízelítőként hozok nektek egy érdekes interjút az íróval. :)



A Mikrofonpróba egy új sorozatod első része, de ha jól tudom, kapcsolódik a Fogadj el! című regényedhez is. Elárulnád, milyen módon?

Bizony, ez egy új sorozat első kötete. Fontos leszögezni, hogy azok is nyugodtan elolvashatják, akik nem ismerik a Fogadj el! című regényemet. És mi a kapcsolat? Két közös szereplő, Dávid és Áron. 

A srácok a Fogadj el!-ben ismerkedtek meg és jöttek össze, a Mikrofonpróbában pedig már egy pár. Akad jó pár magyarázat a regényben, így szerintem önmagában érthető az ő száluk is, de persze, ha valaki kíváncsi az előzményekre, a Fogadj el!-ben megtalálja :)

Mennyiben volt más ezen az új kéziraton dolgozni, mint a korábbiakon?

Eddig stand alone regényeket írtam, tehát lezárt történeteket. Most viszont tudtam, hogy ez egy sorozat nyitó kötete lesz, így nagyon sok mindent máshogy kellett csinálni.

Komolyan megtervezni a függővégeket, jobban átlátni a karaktereket, és tudni, hogy mi az, amit már az első részben be akarok mutatni, és mit hagyok a folytatásra.

Illetve, hatalmas nehézség volt még az, hogy rátaláljak a regény hangjára. Először csak Hanna volt a főszereplőm és múlt idejű E/1-ben íródott a történet, aztán öt nézőpont karakterem lett, de Hanna maradt E/1, a többiek múlt idejű E/3-as elbeszélést kaptak. Végül sokára tisztázódott le, hogy a jelen idejű E/3 fog nekem menni, és minden karakternek úgy kell megszólalnia. Rengeteg idő és kitörölt oldalmennyiség volt, mire tudtam milyen stílust kíván meg a regény, a korábbi műveimmel nem volt ez probléma, ott egyből jött a megfelelő.

Illetve, ami még nehézkes volt, hogy öt nézőpont karakterem van, és úgy kellett alakítanom a szálaikat, hogy összeérjenek, és kellően érdekes legyen külön-külön is mindenki. Dramaturgiailag ez nagy kihívást jelentett, de ezeket nagyon élvezem.
Több fontos szereplője is van a regénynek. Mindegyikük ugyanolyan hangsúllyal jelenik meg a történetben?

Sokáig azt hittem, hogy igen, de utólag rájöttem, hogy Hannának kicsit több fejezet jutott, de a többi négy szereplő kábé egyenlő számú fejezetet kapott. Ettől eltekintve érzésem szerint egyenjogú főszereplőként lehet tekinteni rájuk.

A történeted Magyarországon játszódik, de az egyik szereplőd, Xiara kínai származású. Az olvasók betekintést nyerhetnek általa kicsikét a kínai kultúrába?

Igazából pont, hogy nem. A hangsúly Xiara karakterén az volt, hogy ő egy kínai származású lány, aki Magyarországon született, és bár kíniak a szülei, egy magyar asszony nevelte fel, és alig makog kínaiul. Ő a banángeneráció tagja: kívül sárga, belül fehér.

Pont ez az életérzés volt, ami a lánynál előtérbe kerül a történet során. Kínainak látják, ha szívatják, amiatt teszik, de ő száz százalékban magyarnak érzi magát.

Persze azért itt-ott megjelenik a kínai kultúra néhány eleme is.

Bevallom, nekem Xiara a kedvenc karakterem, mert könnyen tudtam azonosulni vele és a problémáival is.

Mint általában, most is nagyon klassz borítóterveket kaptál a borítótervező pályázatodra. Mesélsz egy kicsit a kiválasztott borítóról? Hogyan kapcsolódik a regényedhez?

Örülök, hogy neked is tetszik! A borítót Ujhelyi-Poór Veronika készítette, aki egyben szuper könyves blogger is.

A koncepciót ő találta ki, de nagyon ötletes, és jól reflektál a történetre. Olyannyira, hogy a cipők alapján még azt is simán be tudom azonosítani, hogy ki kicsoda.

A kapcsolódási pont pedig egyértelműen a mikrofon által jön létre, hiszen a diákoknak a zene erejét kell latba vetniük, hogy megmentsék a kollégiumot, ahol élnek.

Van már ötleted, minek állsz neki legközelebb? A Mikrofonpróba második részének? Vagy egy teljesen új történetnek?

Mindenképpen a Mikrofonpróba folytatását írom meg, reményeim szerint még idén. A nagy kérdés az lesz, hogy két, vagy három részes lesz majd a sorozat. Sok az ötletem, de írás közben dől majd el, hogy a történet kíván-e még egy harmadik részt.

Új ötleteim is vannak ám, van például egy kész kéziratom, és kettő, amit még pofozgatni kell, hogy igazán jó legyen.

Ha valaki dedikálást szeretne tőled a Mikrofonpróbába vagy egy régebbi regényedbe, hol találkozhat veled legközelebb?

Sajnos pontos időpontom nincsen, de úgy tudom október végén, vagy november elején lesz egy Könyvmolyképzős rendezvény, amin sor kerül a Mikrofonpróba könyvbemutatójára is. Utána pedig jöhet a dedikálás is. :) Sok szeretettel várok mindenkit, az időpontot a szerzői oldalamra biztos ki fogom tenni. 

Nagyon szépen köszönöm Tibinek a válaszokat, holnap pedig hozom az értékelést is a regényéről. :)


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése