~ Sárga könyves út ~

2020. szeptember 19., szombat

Diridongó – Válogatás 70 év legszebb verseiből óvodásoknak – Blogturné


 

Az idén 70 éves Móra Kiadó arra vállalkozott, hogy egyetlen kötetben összegyűjtse az elmúlt 70 év legszebb, óvodásoknak írt verseit. A kötetben a régről ismert és kortárs versek válogatását Láng Anna gyönyörű illusztrációi gazdagítják. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét a könyvből!

 

Miért választottam ezt a könyvet?

Sok mesekönyvet olvasok mostanában, de kisgyerekeknek szóló versek már rég voltak a kezemben. Gondoltam, itt az ideje, hogy újra belevessem magam a mondókák és rímek világába. Nem mellesleg nagyon aranyosnak tűnt a borító illusztrációja, úgyhogy ezúttal a külsőségek is vonzottak.



Véleményem a könyvről

Nagyon klassz élmény volt végigolvasni és nézegetni ezt a kötetet. Talán most jött elő belőlem leginkább a nosztalgikus érzés, ugyanis egy csomó olyan versike volt a könyvben, amit anno óvodáskoromban kívülről fújtam, anyák napján és egyéb alkalmakkor szavaltam. Annyira kellemes volt visszaemlékezni ezekre az időkre, hogy azonnal fel is olvastam édesanyámnak azokat a verseket, amelyek a múltban fontosak voltak mindkettőnk számára. Sőt, van olyan versike (pl. Nemes Nagy Ágnestől a Tavaszi felhők), amit könyv nélkül mondtam el neki most is, mert annyira megmaradt a fejemben, hogy még mindig szóról szóra emlékeztem rá.

Egyébként minden verset hangosan motyogva, ritmusra olvastam, akár egy kisgyerek, és nagyon élveztem.

Az illusztrációk szépek, aranyosak. Pont egy ilyen verses gyerekkönyvbe valók. Számomra felidézték a régi mesekönyveimet is, valahogy hasonló stílusúak a rajzocskák.

A kötetben 48 költőtől találhatunk verseket. Vannak köztük még élő, kortárs költők (pl.: Bartos Erika, Erdős Virág, Finy Petra, Lackfi János), és vannak olyanok is, akik már elhunytak (pl.: Csukás István, Gazdag Erzsi, Nemes Nagy Ágnes, Romhányi József). Nők és férfiak alkotásai is vegyesen megtalálhatók a lapokon. Öt fejezetbe sorolták be a verseket, mindegyik fejezet más-más témakört dolgoz fel. Az első a növényekről szól, a második az állatokról, a harmadik a városról, a negyedik az otthonról, az ötödik pedig az álmok világáról. Szóval mint láthatjuk, elég sokszínűen válogatták be a verseket mind a költők, mind a témák szempontjából.

Szerintem ez a könyvecske a felnőtteknek való nosztalgiázáson kívül két dologra használható tökéletesen. Egyfelől esti mese helyett vagy mellett mondókázhatunk egy kicsit a gyerkőcökkel. Szerintem nagyon élvezni fogják. Hagyjuk, hogy ők is velünk mondják a kedvenceket, sőt, egy idő után valószínűleg már maguktól is el tudják szavalni ezeket. Másfelől óvónők és óvó bácsik számára tökéletes kis könyvecske, hogy a különböző ünnepekre könnyedén találjanak szavalnivalót a kicsiknek.



Hogy tetszett a könyv?

Nagyon aranyos volt, sikerült vele egy jót nosztalgiáznom, ezúttal nemcsak egyedül, hanem anyával együtt, és jó szórakozást nyújtott egy rövidke időre.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.



Kiknek ajánlom a könyvet?

Kisgyerekes szülőknek és óvó néniknek, óvó bácsiknak. Jó móka lesz közösen szavalni ezeket a versikéket a gyerekekkel akár otthon, akár az óvodában.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Játékunk során az egyes állomásokon egy-egy olyan szerzőről találtok fényképet, akinek a verse bekerült a kötetbe. A feladat az, hogy kitaláljátok, hogy ki szerepel a képen, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz: 


Állomáslista:

09. 15. Veronika’s Reader Feeder

09. 17. Csak olvass!

09. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út

09. 21. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése