~ Sárga könyves út ~

2020. szeptember 17., csütörtök

Omid Scobie–Carolyn Durand: A szabadság nyomában – Harry és Meghan (Egy modern királyi család) – Blogturné

 

Harry és Meghan. Nem valószínű, hogy a két keresztnevet egymás mellett hallva, olvasva nem tudná valaki, kikről is van szó. Még ha kiléptek is a királyi család kötelékéből, mindenkinek rögtön eszébe jut a világraszóló, mesés esküvő, Diana és persze az őket gyakran követő botrányok és viták. A szabadság nyomában az ő történetük - a királyi családban töltött hónapjaik meséje, az ő szemszögükből. Vajon kik ők? És hogyan jutottak el addig a döntésig, hogy feladják királyi életüket? A Blogturné Klub tagjai 6 állomásos turnén mutatják be a könyvet, amit a végén meg is nyerhettek!



Miért választottam ezt a könyvet?

Nem igazán szeretem a celebpletykákat, és hiszem, hogy a hírességeknek is joga van a nyugodt, békés magánélethez. Szóval ritkán olvasok olyan könyveket, amelyek bulvárkönyvnek minősülnek. Ezzel a könyvvel azért tettem kivételt, mert bár sokan utálják Meghant, én egy erős, független nőnek látom, aki nem hagyja, hogy rabszolgává tegyék, és megfosszák a személyiségétől buta szokások és elavult hagyományok miatt. Megszerezte a szerelmet, a boldogságot és a szabadságot is egy olyan helyzetben, amiben mások behódolnának.

Ő egy erős női példakép szerintem. És nemcsak azóta, hogy Harryvel összejöttek, hanem már előtte is az volt, egészen kislánykorától. Hiszen ő már akkoriban kiállt a női egyenjogúság mellett. Szóval engem Meghan és Harry nem mint hírességek érdekeltek, hanem mint olyan emberek, akik véleményem szerint nagyon helyesen gondolkoznak az emberi értékekről ebben a bolond világban, és elég erősek, merészek megharcolni a szabadságukért.



Véleményem a könyvről

Szegezzük le, hogy fogalmam sincs róla, mennyi igazság van a könyv lapjain, és mennyi hozzáköltés, képzelgés, mese. Éppen ezért, fenntartásokkal kell hozzáállni, és inkább úgy olvasni, mint egy érdekes történetet, ami a valóságon alapul, de nem teljesen azonos a valósággal. Persze a könyv tele van tényekkel, hiszen Harry és Meghan jó pár az életével kapcsolatos eseményén jelen volt a sajtó, megerősítette a palota és hasonlók. De az, hogy pontosan mikor mit érezhetett, gondolhatott Meghan és Harry, valamint hogy mik történtek a privát pillanataikban, nem hiszem, hogy annyira részletesen ismerheti a könyv két írója. Megpróbálhatták átérezni a házaspár érzéseit, meghallgathattak pletykákat (a könyv végén azt olvastam, hogy csak olyan dolog került a könyvbe, amit legalább két informátor is megerősített nekik, de hát, ettől az még nem biztos, hogy igaz is), de biztosra, 100%-ra nem tudhatják ezeket. Csak sejthetik.

Annak ellenére, hogy számomra inkább egyfajta valóságon alapuló történet volt a könyv, nagyon élveztem. Mert sok olyan valós infót is megtudhattam belőle, amiről egyébként nem hallottam korábban. Lévén nem olvastam soha celebhíreket sem Harryről, sem Meghanről.

Fogalmam sem volt arról, hogy Harry milyen depresszióval küzdött az anyja halálát követően. Ahogyan arról sem, hogy miféle jótékonysági és szociális területeken segített Meghan előtt és után is. És nemcsak pénzzel, hanem odament a szükség helyeire, és kőkeményen dolgozott. Arról sem tudtam, hogy katonaként milyen akciókban vett részt, pedig ott volt a sűrűjében, sőt, volt, amikor ő volt az ellenség konkrét célpontja. Mégis tenni akart azért, amiben hitt, és ez nagyon szimpatikus.

Meghanről sem tudtam, kicsoda. Nem néztem a Brilliáns elméket, nem tudtam, milyen a családi háttere. Fogalmam sem volt arról, hogy már gyerekkorában ténylegesen tenni próbált a női egyenjogúságért. Ahogyan arról sem, hogy felnőttként milyen elvek mellett állt ki aktívan.

Szóval voltak tények, amik valóban tények, és amiket ennek a könyvnek köszönhetően ismerhettem meg. Ezek nagyon érdekesek voltak, árnyalták azt a képet Harryről és Meghanről, ami innen-onnan önkéntelenül is eljutott hozzám. És azt kell mondanom, bár mindkettejüknek megvannak a maguk hibái, mindkettejüknek vannak sötét foltok a múltjában, számomra ezekkel együtt lettek még emberibbek és kedvelhetőbbek.

Aztán persze az életrajzi tények mellett kaptunk egy nehézségekkel és akadályokkal teli romantikus mesét is. Amiről bár nem tudom, mennyi benne az igazság és mennyi a hozzáköltés, mégis jól sikerült. Mert szórakoztatott, hatott az érzéseimre, élveztem olvasni.

Sokan azt gondolják, Harry és Meghan története azért tündérmese, mert a félvér származású, egyszer már elvált, amerikai színésznő hozzámehetett egy herceghez, és bekerülhetett a királyi családba. Tévednek. Ez azért egy tündérmese, mert ez a színésznő és ez a herceg elég erős volt otthagyni a királyi családot a szabályaikkal és hagyományaikkal együtt, hogy végre önmaguk lehessenek. Mindketten. Mert nem csak Meghan nem illett bele ebbe a világba, hanem Harry sem. Már gyerekkorától kezdve nem. Harry másképp látja a világot, mint a családi "cég". És őszintén... Egy valódi tündérmesében végül ő kerülne a trónra, és megváltoztatná ezt az egész rendszert úgy, hogy az értékei megmaradjanak, de ami már elavult benne, az eltűnjön.

De persze ez nem a világ számára írt tündérmese, itt az a maximum, hogy egy házaspár boldog, teljes, szabad életet élhet. Én ezt kívánom nekik.
 
Hozzáteszem, mindenki azt gondolja, Meghan a szerencsés, hogy megkapta Harryt, de ez szerintem fordítva is így van. Meghan kellett ahhoz, hogy Harry el merje hagyni azt a világot, amiben sosem volt igazán boldog és sosem lehetett igazán önmaga.



Hogy tetszett a könyv?

Nagyon élveztem olvasni. Azt is, ami igaz benne, és azt is, ami nem feltétlenül. Bár fenntartásokkal kell olvasni ezt a könyvet, mégis megismerhető belőle Harry és Meghan személyisége. Nem pletykák, hanem életrajzi tények által.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki bele akar látni egy kicsit a házaspár valódi személyiségébe, motivációikba, és meg akarja érteni, miért döntöttek végül úgy, hogy a szabadságot választják.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 
 
Nyereményjáték:

Mennyire követtétek a Harry és Meghan életével kapcsolatos eseményeket?
Most ezt tesszük próbára!
A turné minden állomásán találtok egy fotót és egy esemény nevét - ám ezek nem passzolnak össze. A feladat egyszerű: minden fotó és esemény kapott egy betűt és egy számot, nektek annyi a feladatotok, hogy a helyes betű-szám kombinációkat beírjátok a Rafflecopter doboz soraiba. Fontos! A párosok sorrendje teljesen mindegy, a lényeg, hogy passzoljanak a párok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép és esemény a játékhoz:

A kép betűjele: C
 


3 – Az oroszlánkirály premierje 
 
Állomáslista:
 

09. 13. Utószó
09. 15. Sorok között
09. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 19. Readinspo
09. 21. Flora the Sweaterist
09. 23. Deszy könyvajánlója 
 
 

a Rafflecopter giveaway

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése