~ Sárga könyves út ~

2020. szeptember 28., hétfő

Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék – Blogturné

 
 


Gryllus Vilmos meséin és dalain már több generáció cseperedett fel. Legújabb, Vízcseppmesék című kötetében két rövid történetet olvashatunk, melyekben központi szerepet tölt be éltető elemünk, a víz. Ha kíváncsiak vagytok erre a bájos kötetre, tartsatok bloggereinkkel a három állomáson át, és játsszatok a Teknős Könyvek által felajánlott nyereménypéldányért!


Miért választottam ezt a könyvet?

Gyerekkoromból kevés magyar gyerekeknek való tévéműsor maradt meg a fejemben, inkább a külföldi mesékre, családi sorozatokra emlékszem. De Gryllus Vilmos és az Égből pottyant mesék azon kevesek közé tartozik, amik megmaradtak az emlékeim között. Ezért érdekelt, hogy vajon ennyi év elteltével milyen mesét tud nekem mondani a szerző.
 

Véleményem a könyvről

A könyv kivitelezése szép lett. Kis méretű kötetről van szó kemény borítóval, vastagabb lapokkal. Kisgyerekek kezébe illik, egyfelől, mert belefér, másfelől, mert a papírminőség miatt talán kisebb az esélye, hogy elszakítják, összegyűrik. Az illusztrációkat is imádni fogják kicsik és nagyok. Nagyon aranyos kis rajzokat készített Megyeri Annamária a két meséhez. Főképp az első mese kis vízcseppje tetszik, ahogy mosolyog még a szemével is, az igazán édes.

Ilyen egy klassz mese a legkisebbeknek. Vagyis két mese, mert ennyit tartalmaz a kötet. Az elsőben egy kis vízcsepp útját követheti végig a gyerkőc, ezáltal pedig már apró gyerekként megtanulhatja a víz körforgását úgy, hogy az szórakoztatja őt. A másodikban a felhőket ismerhetik meg, szintén olyan módon, hogy a tudás észrevétlenül marad meg a fejecskéjükben. Nekem ez nagyon tetszik. Én amióta az eszemet tudom, imádok tanulni, gyerekként is mindig azok a mesék kötöttek le, amikből ismereteket szerezhettem. Amiken gondolkozhattam.

Nekem az első mese tetszett jobban. Talán, mert az élet körforgásáról szólt, míg a második mesében benne volt az elmúlás is, hiszen a kis felhő végül eltűnik az önfeláldozásának köszönhetően. Szóval az első mese pozitívabb, attól mosolyognom kellett. A másodikat sem mondanám tragikusnak, mégis ott van benne az, hogy semmi nem örök. Egy kicsit szomorú, hogy a kis felhő mindenkinek jót akart, igazán önfeláldozó volt, de végül pont ő nem nyerte el a jutalmát, hanem egyszerűen semmivé vált. Megfordulhat a fejünkben, vajon jó-e ilyesmiről mesélni a gyerekeknek, de szerintem az elmúlás az élet része, és emlékeim szerint pont 3-4 évesen döbbentem rá arra, mit is jelent pontosan. Szóval úgy vélem, ha a szülő a mese után elbeszélget a gyerkőcökkel nagyon hasznos lehet ez a kis felhőmese.

Az író ezt a két mesét a gyerekeinek mesélte anno. Én is esti mesének ajánlanám elsősorban őket, mert rövidkék, aranyosak, jól olvashatók közösen anyával, apával, nagyszülőkkel. A nagyobb testvérek is segíthetnek olvasni, mivel a szöveg igényesen egyszerű, könnyen olvasható egy a betűkkel még csak ismerkedő gyereknek is.
 

Hogy tetszett a könyv?

Szeretem az illusztrációit, nagyon aranyos és pozitív az első mese, a második pedig, bár valamivel szomorkásabb, sokat taníthat a gyerekeknek akár az elmúlásról is. Ez szerintem fontos, főképp a mai világban, amikor az elmúlás még inkább itt van köztünk, mint korábban hittük.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Kisgyerekeknek esti meseként, akár úgy, hogy valaki felolvassa nekik, akár olvasásgyakorlásra.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 
 
Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Gryllus Vilmos dalainak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy versszakot, aminek azonban hiányzik az utolsó szava! A ti feladatotok, hogy a hiányzó szót beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



Versszak a játékhoz:

- Háló mélyén pókcsalád,
mi volt ma a vacsorád?
- Volt egy szúnyog, volt egy légy,
muslincából ___________.
 
 

Állomáslista:

Blogturné Klub

09.28. Spirit Bliss Sárga könyves út

10.01. Veronika's Reader Feeder

10.04. Könyv és más

 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése